Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Συχνά καλλιεργούμε τα αρχικά φυτά σε εσωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τα Ανοιξιάτικα. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε έτοιμα φυτά για τον κήπο όταν οι θερμοκρασίες επιτρέψουν την καλλιέργεια τους σε εξωτερικό χώρο, και να μην χάσουμε χρόνο σπέρνοντας τότε.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Τα φυτά και το φως έχουν μια πολύ στενή σχέση, η ανάπτυξη του εξαρτάται από το φως και κάποιες φορές εξαρτάται και η βλάστηση.

Κάποια φυτά έχουν ανάγκη από περισσότερο φως και αλλα πολύ λιγότερη. Είναι έτσι προσαρμοσμένα για να ακολουθούν τις κλίσεις της γης γύρω από τον άξονα της και να επιβιώνουν με τις συνθήκες που έχουν την περίοδο που καλλιεργούνται.

Τα ψυχρής καλλιέργειας έχουν λιγότερες ανάγκες σε φως από τα φυτά της θερμής περιόδου.

Τα φυτά αισθάνονται την έλλειψη φωτός η την μεγάλη διάρκεια της νύχτας το χειμώνα, όπως και τα φυτά της θερμής περιόδου αντιλαμβάνονται την μικρή διάρκεια της νύχτας και αντέχουν το δυνατό ηλιακό φως της ημέρας.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Εκείνο που εμείς καλούμαστε να κάνουμε όταν καλλιεργούμε σπορόφυτα σε εσωτερικό χώρο, είναι να πλησιάσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο τις συνθήκες που αναπτύσσεται ένα φυτό.

Όταν ξεκινάμε τα φυτά μας τον Φεβρουάριο - Μάρτιο το φως ενός παραθύρου μπορεί να είναι κάλο αλλα δεν έχει την ίδια δύναμη ούτε την ίδια διάρκεια με το φως του  Μαΐου η του Ιουνίου.

Τα φυτά εκείνης της εποχής χρειάζονται έντονο φως τουλάχιστον 8 ώρες, για αυτό πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τις λάμπες ανάπτυξης.

Περισσότερα για αυτές τις λάμπες θα διαβάσεις ΕΔΩ.

Αφού το σκεπτικό μας είναι να ξεγελάσουμε τα φυτά ότι ήρθε η ώρα να βλαστίσουν και να αναπτυχθούν , και θέλοντας να φτιάξουμε τις ιδανικές συνθήκες, τους δίνουμε θερμοκρασία και φως 8-10 ώρες.

Αν δεν θέλετε τον κόπο του άναψε - σβήσε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα χρονοδιακόπτη που θα σβήνει και θα ανοίγει τα φώτα των φυτών όπως τον ρυθμίσουμε.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Τα φυτά χρειάζονται το σκοτάδι όσο και το φως. Αν έχουν πάντα φως και τα βγάλουμε στον κήπο ίσως μαραζώσουν όταν αντικρίσουν για πρώτη φορά το σκοτάδι της νύχτας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...