Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του γαΐδουράγκαθου . Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στο μπαλκόνι σε ευρύχωρες γλάστρες.
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια ολόκληρη σειρά στην περίμετρο του κήπου σαν έναν χαμηλό φράχτη για να μην πιάσουμε χώρο στον κήπο.
Αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαιρι η αγκινάρα είναι στα καλύτερα της.
Ένα φυτό θα μας δώσει αρκετές αγκινάρες κι έτσι με 3-4 φυτά ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο τις αγκινάρες μας σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία στο τέλος του χειμώνα.
Μουλιάζουμε τους σπόρους πριν την σπορά σε νερό 24 ώρες, και μετά κάνουμε την σπορά σε ζεστό μέρος.
Τα μικρά φυτά θα βγουν στον κήπο αφού περάσει η περίοδος των παγετών.
Άλλος τρόπος είναι να πάρουμε κομμάτια ρίζας από παλιά φυτά τέλος του Χειμώνα - αρχές της Άνοιξης, και τις φυτεύουμε.
Βίντεο με την διαδικασία ΕΔΩ.
Γι να φυτέψουμε τις αγκινάρες μας χρησιμοποιούμε αρκετή κοπριά η κομποστ στο σημείο που θα φυτέψουμε και ξεκινάμε λίπανση μια φορά το μήνα, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.
Φυτέψτε τα φυτά τουλάχιστον μισό μέτρο μακρυά το ένα από το άλλο, και ποτίστε καλά.
Το καλοκαιρι τα φυτά θα αδρανοποιηθούν τα φύλλα τους ξεραίνονται και μαζεύουν δυνάμεις για να επανέλθουν την επόμενη Άνοιξη.
Σε περιοχές με χιόνι μπορούμε να καλύψουμε τις ρίζες με άχυρο η ξερά φύλλα, και τα αφαιρουμε την Άνοιξη για να βγουν τα νέα φυτά.
Μαζεύουμε τις αγκινάρες όταν είναι ακόμα κλειστές και κόβουμε 2-3 εκατοστά κάτω από το μπουμπούκι.
Μπορούμε να φυλάξουμε τις αγκινάρες στην κατάψυξη. Η διαδικασία συντήρησης θα την βρειτε σε βίντεο ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ