Το δεντρολίβανο είναι ένας αιώνιος αιθάλης θάμνος με πανέμορφα μπλε άνθη που θα τον φυτέψουμε μια φορά στον κήπο μας και θα τον έχουμε για πάντα.
Λατρεύει το μεσογειακό κλίμα και με την σωστή υγρασία στις ρίζες του μπορεί να μείνει ένας μικρός πυκνός θάμνος η να φτάσει σε ύψος αρκετά μέτρα.
Χρησιμοποιείται σε αρκετά πιάτα, μαρινάδες,και τουρσιά η για να αρωματίσει ελαιόλαδο.
Μπορούμε να τον σπειρουμε την Άνοιξη όπως όλα τα αρωματικά, όμως είναι αργής ανάπτυξης και θα κάνει πάρα πολύ καιρό να μας δώσει μεγάλα φυτά.
Η πιο γρήγορη λύση είναι να πάρουμε ένα ετοιμο φυτό η να τον πολλαπλασιασουμε με μόσχευμα που είναι πολύ πιο γρήγορη η ανάπτυξη του.
Βίντεο με τον πολλαπλασιασμό με μόσχευμα ΕΔΩ.
Και πως το φυτέψαμε μετά σε γλάστρα ΕΔΩ.
Αν επιμένετε στον σπόρο θα χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες να φυτρώσουν στους 15 -20 βαθμούς Κελσίου. Τα νεαρά φυτά θα είναι έτοιμα να μπουν στην οριστική τους θέση σε 2 μήνες.
Το χώμα του πρέπει να στραγγίζει καλά γιατί η υγρασία στις ρίζες το ενοχλεί. Αλλά δεν πρέπει να ζει και στην ξηρασία, για να αναπτυχθεί σωστά.
Το κλαδεύουμε για να πάρει το σχήμα που θέλουμε.
Αν βλέπουμε ότι έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν επιβιώνει στην περιοχή μας μπορούμε να το έχουμε σε γλάστρα και να το μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα.
Μπορούμε να κόψουμε μπουκέτα που θα τα αποξηράνουμε σε καλά αεριζόμενο και σκιερό χώρο, και να έχουμε ξερό δεντρολίβανο στο βαζάκι της κουζίνας μας.
Κλαδεύουμε μέχρι και το 1/3 του δεντρολίβανου για να το βοηθήσουμε να βγάλει νέους βλαστούς.
Μάθε να καλλιεργείς ρίγανη ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ