Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Καπνιά, ο μύκητας που αργοπεθαίνει τα φυτά μας

Η καπνιά είναι  μια μυκητολογική ασθένεια των φυτών και των δέντρων του κήπου, που παρουσιάζεται με μια έντονη μαυρίλα πάνω στα φύλλα και τους καρπούς του φυτού.

Στην ουσία είναι εκκρίματα εντόμων όπως η αφίδα, κοκκοειδή, ψώρα η ψευδόκοκκο που συντηρούν τον μύκητα που τρέφεται από αυτά. Η καπνιά συντηρείται στην ουσία από αυτά τα έντομα και ευνοείται από τις συνθήκες που παράγουν αυτά τα έντομα.

Η υγρασία σε συνδυασμό με την υγρασία και τον κακό αερισμό των φυτών συντελούν στην εξάπλωση των εντόμων και κατά συνέπεια αυτού του μύκητα.

Προσβάλει συνήθως καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, και τα συγγενή του χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτά αλλα μπορεί να εξαπλωθεί και σε αλλα φυτά του κήπου όπως αλλα δέντρα, θάμνους, αμπέλι,και λαχανικά.

Επίσης μπορεί να την δούμε και σε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν κάνει καμία εξαίρεση.

Η καπνιά δεν προκαλεί άμεση ζημιά, συνήθως την ζημιά την προκαλούν τα έντομα που την συνοδεύουν. Αλλά η εξάπλωση αυτοί του σκοτεινού πέπλου πάνω στα φύλλα εμποδίζει την φωτοσύνθεση.

Χωρίς την φωτοσύνθεση το φυτό δεν αναπτύσσεται και δεν παράγει. Είναι καταδικασμένο να πεθάνει.

Αντιμετώπιση

Κλαδεύουμε σχολαστικά το φυτό δημιουργώντας αερισμό.

Κάνουμε τακτικούς ψεκασμού με φυσική πυρεθρίνη  που θα βρούμε στα καταστήματα γεωργικών ειδών. Αν είναι δυνατόν κάθε 2 ημέρες.

Δες τι είναι και πως χρησιμοποιείται η φυσική πυρεθρίνη ΕΔΩ


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...