Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ραπανάκια, φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή στον κήπο η το μπαλκόνι

Το ραπανάκι είναι εύκολο ταχείας ανάπτυξης λαχανικό βολβού. Είναι κατάλληλο για να αρχίσει κάποιος την κηπουρική γιατί μόλις σε ένα μήνα μετά την σπορά μπορείς να χαρείς ραπανάκια στο τραπεζι σου.

Τους σπόρους τους σπέρνουμε Άνοιξη και φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 13-25 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να το κάνει να ανθίσει γρήγορα και ο βολβός ξυλοποιείται και χάνει την γεύση του, για αυτό προτιμάμε τον μέτρια δροσερό καιρό.

Θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε σκιά όμως πολλές φορές τότε δίνουν δύναμη στο φύλλωμα και δεν κάνουν βολβό.

Φροντίζουμε να έχουμε αφράτο καλής ποιότητας χώμα για να μην ζορίζεται ο βολβός, όπως και στα καρότα.

Προτιμούμε να τα σπέρνουμε απευθείας στο χώμα η σε γλάστρα στην οριστική τους θέση, γιατί δεν τους αρέσουν οι μεταφυτευσεις.

Το βάθος σποράς να μην υπερβαίνει τα ο,5 εκατοστά. Κάνουμε διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες για να έχουμε συνεχόμενη παραγωγή.

Η σπορά να είναι όσο το δυνατών πιο αραιή και μετά αραιώνουμε κι άλλο αφήνοντας 3-4 εκατοστά ανάμεσα στα μικρά ραπανάκια και 5-6 σε πιο μεγάλα.

Έχουμε αρκετές ποικιλίες να διαλέξουμε ανάμεσα σε κόκκινα, άσπρα, και δίχρωμα. Στρογγυλά η μακρυά που μοιάζουν με τα καρότα. Πιο μικρά η τα μεγάλα.

Αγαπάνε την υγρασία για αυτό φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα τους σε όλη την περίοδο της καλλιέργειας.

Διατηρούνται στο ψυγείο κομμένα μέχρι και 3 ημέρες μετά στεγνώνουν και δεν είναι τόσο νόστιμα.

Μάθε πως καλλιεργούμε ρόκα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...