Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο που θα σου προσφέρει την τροφή σου

Όταν ακούμε την λέξη αγροτόσπιτο το μυαλό μας πάει σε ένα σπίτι σε κάποια πλαγιά η πεδιάδα, που περιστοιχίζεται από αλλα τεραστίου διαστάσεων κτήματα, ζώα οικόσιτα κάθε είδους. Αλλά εγώ σήμερα θα σας πάω σε κάτι πιο μικρο.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο καλλιεργούν μικρούς κήπους ακόμα και σε δοχεία και ίσως να έχουν κι ένα μικρο κοτέτσι για τα πολύ απαραίτητα, ακόμα και σε πόλεις. Αν του επιτρέπεται μπορεί να έχουν μόνο μια κατσίκα για το γάλα.

Ο σκοπός του μικρού αγροτόσπιτο, είναι να αλληλεπιδράτε με την φύση, να καλλιεργείτε φυτά, και ίσως να φροντίζετε κάποια ζώα.

Το μέγεθος του αγροτόσπιτου καθορίζεται από εσάς και από το χώρο σας, και μπορεί να είναι ακόμα και στο κέντρο μιας πόλης, αν και δεν υπάρχουν και πολλά σπίτια με κήπο στην πόλη πια.

Η λογική του αγροτόσπιτου είναι να παρέχει τροφή στους ένοικους του σπιτιού όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Το να ξεκινήσεις να παράγεις την τροφή σου η έστω και μέρος από αυτήν είναι ένα σημαντικό βήμα που συνεχώς θα μεγαλώνει και θα σου προσφέρει περισσότερα καθώς θα εγκλιματίζεσαι όλο και πιο πολύ σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Όσο πιο πολλά θέλεις από το αγροτόσπιτο όμως αντίστοιχα θα αυξάνεται και η προσωπική σου εργασία.

Ο βασικός σου στόχος ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο ζωής, είναι να μειωθεί η εξάρτηση σου από το μανάβικο και να γίνεις όσο μπορείς πιο αυτάρκης.

Θα πρέπει να ξεκινήσεις αργά και σταθερά στην αρχή ιδικά αν δεν έχεις καλλιεργήσει ποτέ πιο πριν. Να αρχίσεις με τα βασικά και σιγά σιγά να προσθέτεις κι αλλα λαχανικά η φρούτα. Μαθαίνοντας τις ιδιοτροπίες του κάθε φυτού χωριστά σου εξασφαλίζει μια ακόμα επιτυχία για τον στόχο σου.

Στην ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ θα βρεις πληθώρα από ποστ και βίντεο, τόσο στο μπλοκ όσο και στο κανάλι, που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργησεις χωρίς να χρειαστεί να ξέρεις κάτι από πριν. Υπάρχουν θεματολογίες και στα δυο ιδικά για αρχάριους.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Θα διαπιστώσετε αμεσα ότι ακόμα και η καλλιέργεια σε δοχεία μπορεί να σας δώσει πολλή περισσότερη τροφή από αυτήν που πιστεύατε και να συνεισφέρει ουσιαστικά στον προυπολογισμο μιας οικογένειας, χωρίς να μιλήσουμε για το οφέλη στην υγεια, που θα το διαβάσεις ΕΔΩ.

Το αγροτόσπιτο συνήθως περιλαμβάνει οικόσιτα ζώα, σε περιορισμένους χώρους συνήθως εκτρέφονται μικρά ζώα όπως κότες, πάπιες, κουνέλια, ίσως μια κατσίκα και αν υπάρχει κάποιος χώρος ανεκμετάλευτος μέλισσες. Πάντα πριν ξεκινήσουμε ελέγχουμε τους νόμους που ισχύουν για την περίπτωση που θα ενοχληθούν κάποιοι γύρω σου.

Το πόσο μπορεί να σας καλύψει σε επίπεδο τροφής εξαρτάται από το χώρο που έχετε και πόσο προσωπικό κόπο θέλετε να καταβάλετε. Όσο πιο πολύ ασχολείστε και μαθαίνετε τόσο πιο πολύ σας καταπίνει αυτός ο τρόπος ζωής.

Όσο πιο πολύ δοκιμάζετε φρέσκα λαχανικά τόσο περισσότερα θα θέλετε μιας η γεύση τους είναι διαφορετική. Με την άσκηση στον κήπο αισθάνεστε πιο υγιής και ο κόπος σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα.

Η προσφορά στον εαυτό σας και την οικογένειας σας θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Άρα θα θέλετε όλο και πιο πολύ από όλα αυτά.

Έχουμε πάρει πολύ στραβό δρόμο, είναι σχεδόν εγκληματικό, που ακόμη και άνθρωποι που ζουν σε χωριά και έχουν τον χώρο, να περιμένουν να έρθουν από κάπου λίγα χρήματα, για να πάνε να τα δώσουν στον μανάβη.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Ας κάνουμε αγροτόσπιτα ακόμα και στις πόλεις όσο μπορεί ο καθένας. Φαντάζεστε σε μια πολυκατοικία με μπαλκόνια να καλλιεργούσαν όλοι από κάτι; Ίσως να μπορούσαν να κάνουν και ανταλλαγές μεταξύ τους από τα είδη που καλλιεργούν.

Δεν είναι δύσκολο αν αγαπάς την φύση εκείνη πάντα σου δίνει κάτι για αντάλλαγμα.

Μάθε πότε να μαζέψεις τα λαχανικά του κήπου σου ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

2 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστω για την ωραία δημοσιευση επειδή και εγω ασχολουμαι με κυπευτικα στο εξοχικό μου αλλά δεν γίνονται μεγάλοι καρποί και κατέληξα στο συμπερασμα οτι φταιει μαλλον η συσταση του χωματος. Εσείς πού ασχολείστε και έχετε γνώσεις κηπουρικής μπορείτε να με συμβουλεψετε τι ειδος χωματος χτειαζονται τα κηπευτικά
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οδηγίες για να βελτιώσεις το χώμα του κήπου θα βρεις εδώ https://mikrifarma.blogspot.com/2021/03/blog-post_7.html
    Μετα κάθε φορά που φυτεύεις χρησιμοποιεις το χώμα που θα βρεις εδώ https://mikrifarma.blogspot.com/2021/03/blog-post_50.html
    Στην πλαϊνή μπάρα υπάρχουν περιεχόμενα για αρχάριους και οχι μόνο αν είσαι άπω κινητό στο τελος καθε σελίδας υπαρχει η προβολή έκδοσης ιστού εκεί θα βρεις τα περιεχόμενα γι τα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...