Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή του στον κήπο η την γλάστρα μας

Το σούπερ φυλλώδες λαχανικό ψυχρής περιόδου που καλλιεργούμε Άνοιξη, Φθινόπωρο και σε πολλές περιοχές όλο το χρόνο.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Το σπανάκι έχει παρόμοιες απαιτήσεις καλλιέργειας με το μαρούλι. Είναι όμως πιο ευέλικτο λόγο του ότι μπορούμε να το καταναλώσουμε και ωμό και μαγειρεμένο σε άπειρες παραλλαγές.

Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμινών Α, Β, C.

Στο εμπόριο θα βρούμε τρεις διαφορετικές ποικιλίες, το Ανοιξιάτικο, το Χειμερινό και το Καλοκαιρινό.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Ας δούμε τις διαφορές.

Ανοιξιάτικο: Το σπέρνουμε την Άνοιξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-20 °C. Σε καλά προετοιμασμένο παρτέρι η ευρύχωρη γλάστρα. Από την ημέρα σποράς μέχρι να αρχίσουμε να μαζεύουμε σπανάκι θα μεσολαβήσουν 6 περίπου εβδομάδες.

Χρειάζεται δροσερό καιρό για να αναπτυχθεί σωστά  και μόλις η θερμοκρασία ανέβει παραπάνω θα βγάλει σπόρο.

Καλοκαιρινό: Εδω ερχεται το καλοκαιρινό σπανάκι που αν το σπειρουμε προς το τέλος την Άνοιξης μπορεί να αντέξει παραπάνω θερμοκρασία από ότι το Ανοιξιάτικο και έτσι να παρατείνομε την συγκομιδή. Μόλις ο καιρός δροσίσει μπορούμε να κάνουμε άλλη μια σπορά από το Ανοιξιάτικο για Φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Φθινοπωρινό: Είναι η ποικιλία που μπορούμε να την σπειρουμε στην μέση του Φθινοπώρου, σε περιοχές με ήπιο Χειμώνα και να αντέξει τις ελαφριές παγωνιές. Αν φτιάξουμε και μια κατασκευή με κάλυμμα, ίσως φτάσουμε μέχρι την επόμενη Ανοιξιάτικη σπορά.

Αυτός είναι ο σκοπός των διάφορων ποικιλιών που υπάρχουν. Βεβαία το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε όλες τις ποικιλίες και να βρούμε τον τρόπο καλλιέργειας στην δική μας περιοχή.

Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση για την σπορά, αν και μπορεί να επιβιώσει και σε μερική σκιά, και σε χώμα καλά προετοιμασμένο και με καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία αλλα υπάρχει περίπτωση η μεταφύτευση να μην πάει καλά, για αυτό προτιμούμε την σπορά απευθείας στην οριστική του θέση.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Κάνουμε αραιή σπορά και σκεπάζουμε με μια στρώση χώματος όχι παραπάνω από ένα εκατοστό. Θα χρειαστεί αραίωση την οποία μπορούμε να κάνουμε μόλις αναπτυχθεί λίγο και να μαζέψουμε τα φυτά για φαγητό.

Βίντεο με αραίωση και κατάψυξη σπανακιού ΕΔΩ.

Ποτίζουμε αν δεν βρέχει κρατώντας το χώμα του υγρό, και λιπαίνουμε μόνο αν είναι απαραίτητο και έχουμε αδύναμο χώμα.

Βίντεο με σπορά σπανακιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Και μια καλοκαιρινή σπορά ΕΔΩ.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα του σπανακιού και να μην ξεριζώνουμε τα φυτά παρά μόνο για αραίωση. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να πάρετε τα φύλλα για να μην τραυματίσετε την ρίζα του που είναι επιφανειακή.

Μπορούμε να βάλουμε σπανάκι στην κατάψυξη η διαδικασία βρίσκεται σε βίντεο πιο πάνω.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...