Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε φασολάκια στον κήπο η το μπαλκόνι

Τα πράσινα φασολάκια είναι αναπόσπαστο κομματι του καλοκαιρινού κήπου, όχι μόνο γιατί είναι εύκολη η καλλιέργεια τους αλλα γιατί με την αναρριχώμενη μορφή τους μπορούν εύκολα να μπουν ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Αν και στην πραγματικότητα όλα τα φασολάκια είναι πράσινα έχουμε και κάποιες ποικιλίες που ο καρπός μπορεί να είναι μοβ, κόκκινο η κίτρινο.

Έχουμε δυο ποικιλίες τα καθιστά και τα αναρριχώμενα. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι τα καθιστά είναι φασολιές που γίνονται μικρή θάμνοι που φτάνουν περίπου το μισό μέτρο, ενώ τα αναρριχώμενα μπορεί να φτάσουν τα 3 μέτρα ύψος και οπωσδήποτε χρειάζονται κάτι να ανέβουν πάνω όπως μια πέργολα.

Τα καθιστά πρέπει πρώτα να αναπτύξουν όλο το θάμνο  και μετά να αρχίσουν να βγάζουν καρπό. Είναι πιο ανθεκτικά στις ασθενειες και αντέχουν περισσότερο καιρό.

Τα αναρριχώμενα παράγουν σχεδόν αμέσως μόλις βγάλουν λίγο φύλλωμα, αλλα έχουν παραγωγή περίπου στους δυο μήνες, και είναι πιο ευάλωτα στις ασθενειες. Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον κήπο από ότι ο θάμνος και είναι ιδανικά για μικρο κήπο.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Όσο πιο συχνά μαζεύουμε τα φασολάκια μας τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα έχουμε.

Σπέρνουμε στην μόνιμη θέση τους στον κήπο η την γλάστρα μετά τον τελευταίο παγετό, και η θερμοκρασία είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Αν ο καιρός είναι ψυχρός θα καθυστερήσει την βλάστηση και σε συνδυασμό με την υγρασία της εποχής μπορεί να σαπίσει τον σπόρο.

Δεν ξεκινάμε σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία γιατί έχουν πολύ ευαίσθητο ριζικό σύστημα και η παραμικρή βλάβη στην μεταφύτευση, μπορεί να τα πεθάνει.

Άλλωστε είναι τόσο γρήγορο φυτό που δεν χρειάζεται να βιαστούμε.

Το φυτό δεν χρειάζεται πολύ λίπανση γιατί το άζωτο που συσσωρεύει η ρίζα τους τα βοηθάει πολύ. Έχουμε όμως το νου μας για ασθενειες και ελέγχουμε τακτικά τα φύλλα για αφίδες.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Βάλτε τα στηρίγματα τους από την στιγμή που τα σπέρνετε για να μην τραυματίσετε την ρίζα μετά.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε 2 εκατοστά βάθος και διατηρούμε υγρό το χώμα τους σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.

Μπορούμε να κάνουμε και δεύτερη σπορά ένα μήνα πριν χάσουμε τα παλιά φυτά στην μέση της σεζόν για να έχουμε αργότερα φασολάκια.

Ξεκινάμε λίπανση αφού δούμε τα πρώτα άνθη μια φορά τον μήνα για καλύτερη παραγωγή.

Μαζέψτε τα φασολάκια σας όταν είναι μικρά και τρυφερά. Αν θέλετε ξερά για τον χειμώνα απλά αφήνουμε να φτάσουν σε πλήρες μέγεθος χωρίς να τα μαζέψουμε και μόλις ξεραθεί το φυτό το βγάζουμε από την ρίζα και το αφήνουμε να ξεραθεί πάνω σε ύφασμα η νάιλον τελείως, μέχρι να τρίβεται.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Με ένα παλούκι ραβδίσουμε τα ξερά φυτά να βγει ο σπόρος. Μόλις πάρουμε τα ξερά φύλλα θα έχουμε τα ξερά φασόλια μας.Τα φυλάμε σε ένα τενεκέ  πασπαλίζοντας τα με στάχτη από το τζάκι, για να μην πιάσουν ψείρα, η σε ψυγείο.

Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη φρέσκα φασολάκια. Βίντεο με την διαδικασία ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...