Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργήσω λαχανικά σε δοχεία.

Η κηπουρική σε δοχεία η κοντέινερ η ακόμα και σε σάκους  γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ιδιαίτερα στους ανθρώπους των πόλεων χάρη στη ευελιξία να καλλιεργούμε πολλά φυτά σε περιορισμένο χώρο.

Για να πετύχουμε μια καλή καλλιέργεια λαχανικών σε δοχεία θέλει προγραμματισμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας.

Τα περισσότερα από τα φυτά μας χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 6 ώρες κάθε μέρα, άρα πρέπει να τοποθετηθούν σε θέση που να λαμβάνουν αυτό το ηλιακό φως.

Επιλέγουμε ένα σημείο που τα φυτά μας δεν θα δέχονται τους κρύους και δυνατούς ανέμους πάνω τους.  Οι φράχτες σε κήπους είναι η καλύτερη λύση για αυτό το σκοπό, όπως  επίσης, τοίχοι , και εσοχές στο μπαλκόνι αν δεν έχουμε κήπο και καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Χωρίς όμως αυτά τα προστατευτικά να ρίχνουν την σκιά τους πάνω στα φυτά μας. Είπαμε θέλουμε ήλιο.

Το πότισμα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα φυτά σε δοχεία δεν έχουν το βάθος ενός κήπου και στεγνώνει πιο γρήγορα το χώμα τους σε σχέση με ένα φυτό του κήπου. Πρέπει να ελέγχουμε καθημερινά το χώμα στην επιφάνεια να δούμε αν έχει στεγνώσει. Τα πιατάκια στις γλάστρες η τα δοχεία ιδικά τους ζεστούς μήνες θα μας δώσουν ένα προβάδισμα. Επίσης φροντίζουμε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε βρύση που θα γεμίζουμε το ποτιστήρι μας αν δεν έχουμε νερό σε κοντινή απόσταση.

Τα φυτά σε δοχεία ποτίζονται νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ και φροντίζουμε να φτάνει μέχρι τις ρίζες. Θα το καταλάβουμε μόλις δούμε το νερό να φτάνει στο πιατάκι της γλάστρας. Αν συσσωρευτεί νερό στο πιατάκι καλό είναι να το αδειάζουμε για να αποφύγουμε σάπισμα της ρίζας του φυτού.

Οι πλαστικές γλάστρες είναι μια από τις λύσεις που μπορούμε να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο, στο εμπόριο όμως θα βρούμε κι άλλες λύσεις όπως οι σάκοι τα ξύλινα παρτέρια ακόμα και δοχεία από το σπίτι που ανοίγοντας τρύπες μπορούμε να κάνουμε γλάστρες φύτευσης του λαχανόκηπου.

Γεμίζουμε με χώμα τα δοχεία μας αλλα όχι ότι χώμα βρούμε, θέλουμε αφράτο και γόνιμο χώμα. Αν δεν έχουμε δικό μας κομποστ, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ένα φυτώριο και να πάρουμε φυτόχωμα που θα το αναμίξουμε με αγοραστό κομποστ και λίγο περλίτη που θα βοηθήσει με την υγρασία. Ανακατεύοντας τα υλικά μας έχουμε το τέλειο χώμα για φύτευση.

Τα 3 φυτά που επιβιώνουν άριστα σε δοχεία.

Μαρούλι: καλλιεργείται άψογα σε μακρόστενες γλάστρες ύψους περίπου 30 εκατοστών και αν δεν είναι σε απευθείας έκθεση στο μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο θα μας δώσει πολλές σαλάτες κόβοντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μεγαλώσει και αφήνοντας τα μικρά να μεγαλώσουν  ξανά. Βίντεο ΕΔΩ

Τομάτα: Καλλιεργείτε εύκολα σε δοχείο ύψους 45 εκατοστών και διάμετρο 35 εκατοστών. Χρειάζεται όμως τακτική λίπανση με βιολογικό λίπασμα και νερό έτσι ώστε να μην στεγνώνει το χώμα της.

Πατάτα: Χρειάζεται δοχείο με βάθος και εδώ θα πρότεινα τους ιδικούς σάκους φύτευσης πατάτας, καθώς έχουν τις διαστάσεις που πρέπει. Γεμίζουμε το 1/3 με χώμα και βάζουμε μέσα την πατάτα, σκεπάζουμε ξανά με μερικά εκατοστά και ποτίζουμε. Καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί τους παραχώνουμε συνεχώς με νέο χώμα μέχρι να φτάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας. Έχουμε κάνει σχετικό βίντεο με λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Όλα σχεδόν τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία, οπότε η κηπουρική δεν είναι απαγορευτική για κάποιον που δεν έχει κήπο αλλα έχει μπαλκόνι.

 Είτε κήπος είτε δοχεία όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι θέληση και πείσμα. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...