Το πεπόνι είναι ακόμα ένα διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, η κίτρινη γλυκιά σάρκα το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή μαζί με το καρπούζι που συνήθως τα καλλιεργούμε μαζί μιας και έχουν τις ίδιες απαιτήσεις.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες να επιλέξετε κυρίως για το πια ευδοκιμεί καλύτερα στην περιοχή σας και ποια ικανοποιεί τα γευστικά σας γούστα.
Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τα πεπόνια μας νωρίς θα τα σπειρουμε 4-6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης.
Σπέρνουμε επίσης κατευθειαν στην οριστική τους θέση στο χώμα όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί στους 16°C και πάνω. Και στις δυο περιπτώσεις χρειαζόμαστε αυτές τις θερμοκρασίες για να βλαστίσει ο σπόρος σε 3-10 ημέρες.
Κρατάμε πάντα την σπορά μας σε σταθερή υγρασία και δεν αφήνουμε να στεγνώσει το χώμα.
Πως θα φτιάξετε το ιδανικό χώμα για σπορές ΕΔΩ.
Όταν τα φυτά μας βγάλουν 3-4 κανονικά φύλλα μπορούμε να τα μεταφέρουμε στην θέση τους, αφού έχουμε προετοιμάσει σωστά το χώμα με καλά χωνεμένη κοπριά η κομποστ.
Προτιμήστε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο γιατί χρειάζονται όλη την δύναμη του ηλίου για να γίνουν γλυκά και εύγευστα. Επίσης ο ήλιος βοηθά να στεγνώνουν τα φύλλα του φυτού και να μην έχουμε ασθενειες.
Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε ευρύχωρες γλάστρες 2-3 φυτά μαζί, λόγο του ότι είναι μικρότερα σαν μέγεθος από τα καρπούζια με λίγη βοήθεια από εμάς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε και σαν αναρριχώμενα σε μικρούς χώρους.
Σπέρνουμε το σπόρο σε βάθος περίπου 1 εκατοστό.
Ποτίζουμε τακτικά γιατί η καλλιέργεια τους βασίζεται στο νερό όπως και το καρπούζι.
Λίπανση μια φορά το μήνα και την περίοδο της ανθοφορίας μια ενίσχυση με ένα υδατοδιαλυτό υγρό λίπασμα ανάμεσα θα τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται.
Όταν δημιουργηθεί ο καρπός μειώνουμε λίγο το πότισμα για να γίνουν πιο γλυκά, χωρίς φυσικά να αφήσουμε το φυτό να διψάσει.
Λόγο του τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται πριν από τα θηλυκά μην απογοητευτείτε αν στην αρχή βλέπετε άνθη αλλα όχι καρπούς.
Μην αποθαρρύνετε τις μέλισσες από τα φυτά σας αν δεν έρθουν να γονιμοποιήσουν αυτές δεν θα έχετε καρπό.
Αν θέλετε πιο γλυκά πεπόνια ενισχύστε την γεύση τους διαλύστε 1 κουταλιά άλατα epsom σε 2 λίτρα νερό και ψεκάστε τα φυτά σας νωρίς το πρωί, όταν οι καρποί έχουν δημιουργηθεί. Μια φορά την εβδομαδα η στις 10 ημέρες.
Για να μαζέψουμε το πεπόνι πρέπει στο κοτσάνι που συνδέει τον καρπό με το φυτό να δούμε μια ρωγμή. Ο καρπός αν είναι έτοιμος ξεκολλά εύκολα από το φυτό.
Τα φυτά δίνουν καρπό σε 75 - 90 ημέρες ανάλογα την ποικιλία. Μπορεί να αντέξει σε σκιερό μέρος μια εβδομαδα μετά την κοπή του από το φυτό και 3-4 ημέρες στο ψυγείο σε φέτες, κλεισμένο με μια μεμβράνη.
Μάθε να καλλιεργείς καρπούζι ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ