Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μείγμα χώματος για σπορείο, πως το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Πολλές φορές στην διάρκεια του χρόνου σπέρνουμε σπόρους σε μικρά δοχεία μας χώμα. Για να βλαστίσουν οι σπόροι μας, χρειάζονται ένα πολύ αφράτο χώμα που να μην τους πέφτει βαρύ, και να κρατάει υγρασία χωρίς όμως να κρατάει νερό που θα τους σαπίσει.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το χώμα του κήπου είναι εντελώς ακατάλληλο για σπορά αν δεν το ενισχύσουμε αλλα και πάλη έχει μύκητες και μικρόβια από προηγούμενες καλλιέργειες μου μπορεί να φυτρώσουν οι σπόροι μας αλλα τα νεαρά φυτά να κουβαλάνε ότι κόλλησαν από το χώμα που τα σπέρνουμε. 

Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει απλά δεν θα μεγαλώσουν όσο πρέπει , αν φυτρώσουν τελικά, ίσως να έχουμε περισσότερες ασθενειες στον κήπο από ότι συνήθως, και δεν θα πάρουμε τους καρπούς που θα περναμε αν μεγαλώναμε υγιή φυτά.

Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετά χώματα σποράς έτοιμα για χρήση ωστόσο ίσως να μας φαίνονται ακριβά και να θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας. Μια διαδικασία που είναι εύκολη αν ξέρουμε τα υλικά.

Εγώ έχω μια αρκετά μεγάλη λεκάνη με καπάκι  που αναμιγνύω το χώμα που χρησιμοποιώ για αυτό το λόγο και την έχω στην αποθήκη μου έτοιμη για όταν μου χρειαστεί.

Έχουμε ένα κουβαδάκι στο μέγεθος που θέλουμε δεν παίζει ρόλο γιατί θα μετρήσουμε μέρη.

2 μέρη κομποστ: Μπορεί να είναι το κομποστ που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, η θα βρούμε ετοιμο κομποστ στα φυτώρια της περιοχής μας , η on line. Το κομποστ θα απελευθερώσει σταδιακά θρεπτικά συστατικά για τα νεαρά φυτά μόλις βγουν για να δυναμώσουν.

2 μέρη μειγμα κοκοφοίνικα: Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή χώματος η σε συμπαγές τούβλο που θα το μουσκέψουμε με νερό και θα γίνει αφράτο μειγμα. Θα βοηθήσει έτσι ώστε το χώμα που θα προκύψει να κάνει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στις ρίζες του φυτού όταν φυτρώσει. Επίσης κάνει πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες των φυτών.

1 μέρος περλίτη: Απορροφά το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά διατηρώντας την πρέπουσα υγρασία για τον σπόρο και το φυτό, χωρίς να λιμνάζει στις ρίζες και να σαπίζει το σπόρο η το φυτό όταν βγει.

Αν δεν έχετε κάποιο δοχείο με καπάκι φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη. Κάθε φορά που χρησιμοποιήτε μια ποσότητα και είναι στεγνό το υγροποιούμε λίγο  για να μην χρειάζονται πολύ πότισμα  τα δοχεία σποράς και με το νερό μετακινείται ο σπόρος.

Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε τα σπορεία με σπρέι η με ένα μπουκάλι που έχει μερικές τρύπες στο καπάκι. Αν χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε τα φυτά σε μεγαλύτερο δοχείο πριν τα βάλουμε στην οριστική τους θέση χρησιμοποιούμε το ίδιο μειγμα χώματος.

Οδηγός κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ.

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...