Η κίτρινη μακρυά κολοκύθα χρειάζεται 75-100 ζεστές ημέρες για να ωριμάσει πλήρως για να είναι έτυμη για φύλαξη τον χειμώνα.
Αυτό σημαίνει ότι την σπέρνουμε μέχρι τα τέλη Μάιου με αρχές Ιουνίου σε εξωτερικές θερμοκρασίες 18 - 25 °C.
Έχουμε βέβαια την επιλογή να την σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες, αλλα προσωπικά θεωρώ ότι στην χώρα μας έχουμε το χρονικό περιθώριο να την σπειρουμε κατευθειαν στο χώμα την εποχή που πρέπει
Την μαζεύουμε όταν ωριμάσει την περίοδο του φθινοπώρου όπως και τις άλλες κολοκύθες και μπορούμε να την κρατήσουμε σε σκοτεινό στεγνό μέρος σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Για αυτό την λέμε και χειμωνιάτικη κολοκύθα.
Είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο για αυτό επιλέγουμε να την σπειρουμε όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά. Αποφεύγουμε να την σπέρνουμε σε δοχεία γιατί δεν αρέσει στις ρίζες της η μεταφύτευση και δεν χει πάντα επιτυχία, με αποτέλεσμα να χάνουμε κάποια φυτά.
Χρειάζεται έφορο καλά προετοιμασμένο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Πως θα βελτιώσετε το χώμα του κήπου σας ΕΔΩ.
Χρειάζεστε μια θέση με ήλιο και αρκετό χώρο για να απλωθεί, αν και προσωπικά την έχω κάνει να απλωθεί και πάνω στο φράχτη του κήπου με μεγάλη επιτυχία απλά βοηθούσα λίγο με το βάρος των καρπών.
Δεν χρειάζεστε πολλά φυτά 2-3 φτάνουν να καλύψουν την οικογένεια σας και να δωρίσετε και σε φίλους, γιατί παράγουν αρκετούς καρπούς.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε τουλάχιστον ένα φυτό σε γλάστρα 11 λίτρων στο μπαλκόνι αλλα να ξέρετε ότι θα πρέπει να την πιάσετε στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλιως δεν θα μπορείτε να βγείτε στο μπαλκόνι γιατί θα απλωθεί παντού.
Προετοιμάζουμε το χώμα που θα την φυτέψουμε με γενναία ποσότητα κοπριάς η κομποστ. Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά μια φορά το μήνα.
Τους σπόρους τους φυτεύουμε σε βάθος περίπου 2 εκατοστών και κρατάμε το χώμα υγρό. Ποτίζουμε κανονικά την περίοδο του καλοκαιριού όπως και τα πράσινα κολοκυθάκια.
Μπορούμε να κλαδέψουμε το φυτό αν δούμε ότι απλώνει πολύ και δεν χωράει πια στον χώρο που του έχουμε ορίσει.
Οι κολοκύθες μας θα είναι έτοιμες από τα μέσα Σεπτέμβριο και μετά. Της μαζεύουμε όταν το φυτό φτάσει στο τέλος του και αρχίζει να ξεραίνεται. Μια δοκιμή είναι να προσπαθήσουμε να τον χαράξουμε με το νύχι μας.
Αν χαράζεται δεν είναι έτυμη και αν την αποθηκεύσουμε θα σαπίσει. Θα πρέπει να είναι σκληρή και να μην χαράζεται.
Μαζέψτε τον καρπό και πλύνετε με νερό και πράσινο σαπούνι την επιφάνεια. Αφήστε να στεγνώσει καλά και φυλάξτε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος που να αερίζεται καλά.
Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν πέργολα αν δεν έχετε χώρο.
Τα ίδια ισχύουν για όλες τις γλυκές κολοκύθες.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ