Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια στον κήπο μας, και φύλαξη για τον χειμώνα.

Η κίτρινη μακρυά κολοκύθα χρειάζεται 75-100 ζεστές ημέρες για να ωριμάσει πλήρως για να είναι έτυμη για φύλαξη τον χειμώνα.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Αυτό σημαίνει ότι την σπέρνουμε μέχρι τα τέλη Μάιου με αρχές Ιουνίου σε εξωτερικές θερμοκρασίες 18 - 25 °C. 

Έχουμε βέβαια την επιλογή να την σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες, αλλα προσωπικά θεωρώ ότι στην χώρα μας έχουμε το χρονικό περιθώριο να την σπειρουμε κατευθειαν στο χώμα την εποχή που πρέπει

Την μαζεύουμε όταν ωριμάσει την περίοδο του φθινοπώρου όπως και τις άλλες κολοκύθες και μπορούμε να την κρατήσουμε σε σκοτεινό στεγνό μέρος σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Για αυτό την λέμε και χειμωνιάτικη κολοκύθα.

Είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο για αυτό επιλέγουμε να την σπειρουμε όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά. Αποφεύγουμε να την σπέρνουμε σε δοχεία γιατί δεν αρέσει στις ρίζες της η μεταφύτευση και δεν χει πάντα επιτυχία, με αποτέλεσμα να χάνουμε κάποια φυτά.

Χρειάζεται έφορο καλά προετοιμασμένο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Πως θα βελτιώσετε το χώμα του κήπου σας ΕΔΩ.

Χρειάζεστε μια θέση με ήλιο και αρκετό χώρο για να απλωθεί, αν και προσωπικά την έχω κάνει να απλωθεί και πάνω στο φράχτη του κήπου με μεγάλη επιτυχία απλά βοηθούσα λίγο με το βάρος των καρπών.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Δεν χρειάζεστε πολλά  φυτά 2-3  φτάνουν να καλύψουν την οικογένεια σας και να δωρίσετε και σε φίλους, γιατί παράγουν αρκετούς καρπούς.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τουλάχιστον ένα φυτό σε γλάστρα 11 λίτρων στο μπαλκόνι αλλα να ξέρετε ότι θα πρέπει να την πιάσετε στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλιως δεν θα μπορείτε να βγείτε στο μπαλκόνι γιατί θα απλωθεί παντού.

Προετοιμάζουμε το χώμα που θα την φυτέψουμε με γενναία ποσότητα κοπριάς η κομποστ. Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά μια φορά το μήνα.

Τους σπόρους τους φυτεύουμε σε βάθος περίπου 2 εκατοστών και κρατάμε το χώμα υγρό. Ποτίζουμε κανονικά την περίοδο του καλοκαιριού όπως και τα πράσινα κολοκυθάκια.

Μπορούμε να κλαδέψουμε το φυτό αν δούμε ότι απλώνει πολύ και δεν χωράει πια στον χώρο που του έχουμε ορίσει.

Οι κολοκύθες μας θα είναι έτοιμες από τα μέσα Σεπτέμβριο και μετά. Της μαζεύουμε όταν το φυτό φτάσει στο τέλος του και αρχίζει να ξεραίνεται. Μια δοκιμή είναι να προσπαθήσουμε να τον χαράξουμε με το νύχι μας.

Αν χαράζεται δεν είναι έτυμη και αν την αποθηκεύσουμε θα σαπίσει. Θα πρέπει να είναι σκληρή και να μην χαράζεται.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Μαζέψτε τον καρπό και πλύνετε με νερό και πράσινο σαπούνι την επιφάνεια. Αφήστε να στεγνώσει καλά και φυλάξτε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος που να αερίζεται καλά.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν πέργολα αν δεν έχετε χώρο.

Τα ίδια ισχύουν για όλες τις γλυκές κολοκύθες. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...