Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πότε και πως μαζεύω τα λαχανικά και βότανα από τον κήπο μου

Πότε είναι έτοιμα τα φυτά για συγκομιδή; Σίγουρα είναι μια εύλογη απορία που όλοι έχουμε και περισσότερο κάποιος που ξεκινάει τώρα την κηπουρική. Όλοι θέλουμε να μαζέψουμε λαχανικά τα οποία θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γεύσης τους, και όλοι έχουμε κάνει το λάθος να μαζεύουμε λαχανικά η πολύ νωρίς η πολύ αργά. Αυτό δεν είναι κακό απλά αφού κάνουμε τόσο κόπο, νομίζω ότι αξίζει να φέρουμε στο τραπεζι μας το καλύτερο.

1. Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ένας κανόνας που ισχύει σε κάποια λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια που πρέπει να έχουν μέγεθος 10 - 15 εκατοστά. Εξακολουθούν και μετά να είναι νόστιμα όμως η γεύση αρχίζει και φθίνει καθώς μεγαλώνουν περισσότερο.

2.Δεν συλλέγουμε όλους τους καρπούς με την ίδια λογική. Το καρπούζι πρέπει να έχει πλήρη ανάπτυξη για να το μαζέψουμε. Οι ντομάτες όμως συνεχίζουν να ωριμάζουν στο πάσο της κουζίνας μας. Στο ψυγείο όμως αργούν πολύ περισσότερο. Αν και εγώ τις βάζω στο ψυγείο μόνο όταν θέλω να τις διατηρήσω παραπάνω μέρες για κάποιο λόγο, Και τις βγάζω 2-3 ημέρες πριν τις χρησιμοποιήσω. Θεωρώ ότι η ντομάτα του ψυγείου χάνει μέρος από την γεύση της.

3. Είμαστε ευγενικοί όταν μαζεύουμε τους καρπούς. Δεν τραβάμε τον καρπό από το φυτό με βια. Έτσι σπάμε βλαστούς από το φυτό, και πολλές φορές μπορεί να ξεριζωθεί. Ο καλύτερός τρόπος είναι να έχουμε ένα ψαλίδι συγκομιδής μαζί μας.

4. Καθημερινός έλεγχος. Όταν ξεκινάει μια παραγωγή  παρακολουθούμε καθημερινά και μαζεύουμε ότι είναι ετοιμο. Έτσι αναγκάζουμε το φυτό να παράγει όλο και περισσότερο. Αν αφήνουμε πάνω του τον ετοιμο καρπό αυτό θεωρεί ότι έχει ετοιμο το σπόρο του και σταματάει να παράγει επικεντρώνοντας στον ετοιμο καρπό. Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζει να παράγει μέχρι να πετύχει τον τέλειο σπόρο.

5. Συντηρούμε το πλεόνασμα. Αν η παραγωγή μας είναι αρκετή και έχουμε περίσσευμα μπορούμε να χαρίσουμε κάποια σε φίλους η συγγενείς,η να αποθηκεύσουμε μέρος της για αργότερα. Στο κανάλι έχουμε βίντεο με συντήρηση τροφίμων ΕΔΩ.

Ας δούμε τώρα μερικά λαχανικά πότε είναι έτοιμα.

Αγκινάρες, πρέπει να κλειστές, σκληρές, χωρίς μαραμένα φύλλα, και τσιμπάνε ελαφρά τα φύλλα στην κορυφή όταν τα αγγίζουμε.

Σπαράγγι, το στέλεχος που βγαίνει από το χώμα πρέπει να είναι 15 εκατοστά. Το πάχος είναι περίπου όσο ένα μολύβι.

Βασιλικός, μόλις δούμε ότι πάει να ανθίσει αλλα πριν το κάνει, τότε έχει όλο το άρωμα.

Φασόλια, εδώ παίζει ρόλο η ποικιλία και το γούστο μας, μαζεύουμε όμως κατά κύριο λόγο πριν αρχίσουν να φαίνονται τα φασόλια μέσα στο λοβό, για να είναι τρυφερά και να μην έχουν ίνες.

Παζάρι, ελέγχουμε τον βολβό να έχει μέγεθος ανάμεσα σε 10- 15 εκατοστά. Σαφώς μαζεύουμε και νωρίτερα αν θέλουμε αλλα τότε είναι η καλύτερη εποχή του βολβού. Τα φύλλα μαζεύονται όσο είναι τρυφερά και δεν έχουν ίνες.

Μπρόκολο - κουνουπίδι, όταν το λουλούδι είναι συμπαγές και σκληρό.

Λάχανο Βρυξελλών, όταν τα μπουμπούκια έχουν διάμετρο 3-4 εκατοστά.

Λάχανο, συμπαγές και σφικτό κεφάλι με ζωηρό χρώμα.

Καρότο, τα καρότα είναι γλυκά και νόστιμα όταν είναι μικρά, όταν η διάμετρος της ρίζας δεν  περνάει τα 2,5 εκατοστά.

Σέλινο, τα φύλλα να έχουν μήκος μέχρι 20 εκατοστά, έντονο πράσινο χρώμα και να είναι γυαλιστερά χωρίς σημάδια. Επίσης αναδίδει έντονο άρωμα.

Αγγούρι,  το ιδανικό μέγεθος είναι 20-30 εκατοστά ανάλογα την ποικιλία έχει σκούρο πράσινό χρώμα. 

Μελιτζάνα, όταν έχει 5-15 εκατοστά διάμετρο ανάλογα την ποικιλία με ζωηρά χρώματα και σκληρό καρπό.

Μπάμιες, όταν έχουν μήκος 5-7 εκατοστά.

Σκόρδο - κρεμμύδι, όταν έχουν ξεραθεί τα 2/3 από το φύλλωμα τους.

Αρακάς, όταν φαίνονται οι καρποί μέσα στο λοβό και είναι αρκετά παχουλοί.

Πιπεριές, όταν έχουν λεία γυαλιστερή επιφάνεια και ομοιόμορφο χρώμα.

Πατάτα, δέκα μέρες μετά από όταν ξεραθεί και πέσει όλο το φύλλωμα τους.

Ραπανάκια, όταν φτάσουν στο μέγεθος που λέει η συσκευασία, υπάρχουν πολλές ποικιλίες.

Σπανάκι, νεαρά φύλλα εντόνου σκουροπράσινου χρώματος.

Σέσκουλο, μαζεύουμε τα φύλλα που έχουν μήκος γύρω στα 15 εκατοστά.

Τομάτες, αφήνουμε πάνω στο φυτό μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα και γυαλιστερή σάρκα οι καρποί.

Με τον καιρό θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε έναν καρπό όταν βρίσκετε στα καλύτερα του, πάντα παίζει ρόλο και το προσωπικό γούστο του καθενός από εμάς.

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός ΕΔΩ θα βρεις οδηγίες που σε ενδιαφέρουν, και ΕΔΩ είναι μαζεμένα όλα τα άρθρα που σε οδηγούν στην επιτυχία. Στο κανάλι έχουμε δυο playlists με βίντεο που θα σε βοηθήσουν με τις σπορές ΕΔΩ, και με τις μεταφυτευσεις ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...