Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ρίγανη, σπορά καλλιέργεια φροντίδα στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα.

Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, εύκολο να καλλιεργηθεί σε γλάστρα και να αρωματίζει με τα φρέσκα φιλαράκια της τις χωριάτικες και την φέτα μας, για πολλά χρόνια.

Είναι ανθεκτικό φυτό που με λίγη φροντίδα θα μας χαρίσει την ζεστή και έντονη γεύση της σε κάθε πιάτο που την χρησιμοποιούμε.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε με μόσχευμα από άλλο φυτό, αλλα και η σπορά της είναι εξίσου εύκολη αν την κάνουμε νωρίς την Άνοιξη.

Η θερμοκρασία που θα βλαστίσουν οι σπόροι είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου για αυτό προτιμούμε να την σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο νωρίς την Άνοιξη η σε εξωτερικό όταν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες.

Θα βλαστίσει σε 10 -15 ημέρες αν κρατάμε το χώμα της υγρό και χρησιμοποιήσουμε για την σπορά της καλής ποιότητας χώμα που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Οδηγίες ΕΔΩ.

Τα νεαρά φυτά θα τα μεταφυτέψουμε στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα όταν φτάσουν τα 5 εκατοστά περίπου.

Βίντεο για την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Κόβοντας τις κορυφές του φυτού τακτικά βοηθάμε το φυτό να απλώσει και να γίνει ένας στρόγγυλος θάμνος.

Ποτίζουμε την ρίγανη τόσο όσο να μην ξεραθεί το χώμα της. Καλύτερα να ποτίζουμε καλά 1-2 φορές την εβδομαδα παρά λίγο κάθε ημέρα.

Η ρίγανη αυτοφυτεύεται οπότε τα κλαδιά της ριζώνουν και προχωράνε, με αποτέλεσμα να γεμίσει όλη την γύρω περιοχή. Για αυτό είναι καλύτερα να την έχουμε σε δικό της χώρο η μια μεγάλη γλάστρα.

Το χειμώνα θα εξαφανιστεί και θα αφήσει ξερά κλαδάκια. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Στα τέλη του χειμώνα θα της κάνουμε ένα πολύ γενναίο κούρεμα- κλάδεμα και τον Μάρτιο θα αρχίσει να πετάει νέα κλαδιά.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά

Μπορούμε να φυλάξουμε φρέσκια ρίγανη στον καταψύκτη για να έχουμε όποτε την χρειαζόμαστε.

Το αποκορύφωμα του αρώματος το έχει λίγο πριν ανθίσει.

Μάθε να καλλιεργείς σέλινο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...