Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε στον κήπο μας

Ποιος δεν λατρεύει ένα ζουμερό καρπούζι στην μέση του καλοκαιριού. Το καρπούζι χρειάζεται 25°C για να ωριμάσει και μακρά περίοδο θερμής περιόδου.

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε
Ξεκινάμε τον σπόρο σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία μόνο στην περίπτωση που δεν έχουμε 90 ήμερες ζέστη, πράγμα απίθανο στην πατρίδα μας.

Διαφορετικά σπορά κατευθειαν στο χώμα η σε δοχεία αν δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα το μέρος φύτευσης, μόλις η θερμοκρασία ανέβει κοντά στους 20°C.

 Εγώ κάνω σπορά στο μικρο μου θερμοκήπιο στα μέσα Απριλίου με 15°C περίπου  έξω από αυτό.

Τα μικρά φυτά έχουν ευαισθησία στο κρύο και πρέπει να βγαίνουν έξω 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης.

Βελτιώνουμε το χώμα που θα τα φυτέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κομπόστ, χωνεμένη κοπριά, και λίπασμα είναι απαραίτητα σε αυτά τα φυτά, για αυτό κάντε το καλύτερο δυνατό.

Μπορούμε να τα μεγαλώσουμε και σε μια ευρύχωρη γλάστρα. Θα πρότεινα 2 φυτά στο μπαλκόνι σας μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα. Ζητήστε τις ποικιλίες που κάνουν μικρο καρπό είναι το ίδιο νόστιμες με τις μεγάλες.

Τις μικρές ποικιλίες μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και σαν αναρριχώμενες σε μια γερή πέργολα.

Τους καρπούς όταν βαρύνουν τους βοηθάμε λίγο δένοντας τους με ένα καλσόν από την πέργολα, κάνοντας ένα αυτοσχέδιο μάρσιπο.

Δώστε χώρο στα φυτά να αναπτυχθούν μπορούν να απλωθούν  στο χώμα η να τα βοηθήσουμε εμείς να στηριχθούν κάπου αν δεν έχουμε χώρο.

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε

Σπέρνουμε το σπόρο σε βάθος 1-2 εκατοστά στο χώμα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε 2-3 φυτά μαζί στην ίδια γλάστρα αν είναι μεγάλη, η την ίδια θέση στον κήπο.

Χρειάζεται αρκετό νερό για να φτιάξει ζουμερούς και γλυκούς καρπούς. Φροντίστε να μην στεγνώνει το χώμα τους καθόλου, και αποφεύγετε να βρέχετε το φύλλωμα για να αποφύγετε ασθενειες.

Αν θα λιπάνετε προτιμήστε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα με εκχύλισμα φυκιών.

Όσοι καλλιεργείτε στο έδαφος μόλις σχηματιστεί ο καρπός τοποθετήστε ένα χαρτόνι ανάμεσα στον καρπό και το έδαφος για να μην σαπίσει.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στο φυτό για να μην μεγαλώσουν οι πλευρικοί βλαστοί και να επικεντρωθεί στον καρπό.

Όπως είπαμε ένας καρπός για να είναι έτοιμος χρειάζεται περίπου 90 ημέρες ανάλογα την ποικιλία. 

Θα καταλάβουμε ότι το φρούτο είναι ετοιμο όταν α) χτυπώντας το ακούγεται κούφιο και β) πάνω από το κοτσάνι του φρούτου υπάρχει ένας μικρός κοντός βλαστός αυτός πρέπει να είναι ξερός. ( θα προσπαθήσω φέτος να σας κάνω βίντεο ιδικά για αυτό το βλαστό).

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε

 Το καρπούζι διατηρείται 10-15 ημέρες σε σκιερό δροσερό μέρος μετά την συγκομιδή του, και 4 ημέρες στο ψυγείο κομμένο σε φέτες.

Μην κόβετε σε κομμάτια ένα καρπούζι που δεν θα φαγωθεί αμεσα. Κόψτε το μισό και στο άλλο μισό κολλήστε ερμητικά μια μεμβράνη πάνω στο κομμένο σημείο, θα διατηρηθεί καλύτερα έτσι στο ψυγείο.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...