Πανσέδες, τα πολύχρωμα λουλούδια με άνθος ένα πρόσωπο, στολίζουν με τα χρώματα τους του Ανοιξιάτικους και Φθηνοπωρινούς κήπους, πλατείες, ολόκληρες πόλεις και χωριά.
Οι πανσέδες έχουν πέταλα με τις πιο ευρύτερες σειρές, εντόνων και φωτεινών χρωμάτων, που τους κάνει ακαταμάχητους στην διακόσμηση μέσα σε έναν κήπο.
Είναι το ίδιο όμορφοι μόνοι τους, όλοι μαζί σε ίδιο η διαφορετικό χρώμα. Καλλιεργούνται κυρίως τις δυο δροσερές εποχές χωρίς πολύ ζέστη, γιατί δεν είναι ανθεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες. Αντέχουν περισσότερο στο κρύο παρά στην ζέστη.
Ξεκινάμε σπορά δυο φορές τον χρόνο σε δοχεία η στο έδαφος.
α) Στο τέλος του χειμώνα 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα για καλοκαιρινή καλλιέργεια.
β) Στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου ανάλογα την περιοχή, για φθινοπωρινή καλλιέργεια.
Οι σπόροι θα βλαστίσουν σε 1-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 10- 15 βαθμούς Κελσίου.
Αν κάνουμε σπορείο μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση μόλις αναπτυχθούν λίγο. Η απόσταση φύτευσης είναι περίπου 10 εκατοστά.
Αν επιλέξετε γλάστρες φυτέψτε σε γλάστρα περίπου 30 εκατοστά να τους δώσετε χώρο να απλωθούν.
Τοποθετήστε στο πιο δροσερό μέρος του κήπου και αποφύγετε όπου χτυπάει ο ήλιος τις μεσημεριανές ώρες, και ανεβαίνει η θερμοκρασία πολύ.
Έχουν ανάγκη από αρκετό πότισμα. Μην αφήνετε το χώμα τους να στεγνώσει, έχω παρατηρήσει ότι τις βροχερές μέρες οι πανσέδες έχουν καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευρωστία.
Αφαιρείτε τακτικά τα ξερά άνθη για να ενθαρρύνετε το φυτό να παράγει συνεχώς καινούρια. Τα άνθη του πανσέ είναι φαγώσιμα και μπορούμε να στολίσουμε με αυτά σαλάτες και επιδόρπια.
Η γεύση τους είναι σαν ήπια μέντα.
Μάθε να καλλιεργείς πετούνιες ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ