Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ρόκα, πως την σπέρνουμε, την καλλιεργούμε και την φροντίζουμε στον λαχανόκηπο

Η  ρόκα είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο ψυχρής περιόδου φυλλώδες  πράσινο λαχανικό, με πικάντικη πιπεράτη γεύση, που καλλιεργείται ακόμα και σε γλάστρα.

Με καταγωγή από την μεσόγειο, και συγγενική σχέση με το μπρόκολο, και το λάχανο.

.Καλλιεργείται εύκολα και έχει γρήγορη ανάπτυξη και την πιο έντονη γεύση από όλα τα λαχανικά.

Σπέρνεται δυο φορές τον χρόνο, στις αρχές της Άνοιξης και το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά θα κάνουν την εμφάνιση τους σε 10 ημέρες περίπου.

Τα νεαρά φυτά θα μας δώσουν τα φύλλα τους σε 6-8 εβδομάδες αν διατηρούμε υγρό το χώμα τους.

Η σπορά μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ευρύχωρη γλάστρα. Τα φυτά μπορούν να αντέξουν ένα μικρο παγετό. Αλλά αν υπάρχει πιθανότητα  έντονου παγετού τα σκεπάζουμε με κατάλληλο ύφασμα.

Είναι το ιδανικό λαχανικό για καλλιέργεια σε γλάστρα η ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερή θέση αλλα προτιμά τον ήλιο.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε βάθος περίπου μισό εκατοστό, και το κρατάμε υγρό μέχρι να βλαστίσει.

Αν κάνουμε συνεχείς σπορές κάθε 10 ημέρες θα έχουμε συνεχή παραγωγή.

Για αραίωση αφήνουμε τα φυτά να μεγαλώσουν τα φυτά και αραιώνουμε μαζεύοντας τα φυτά για την σαλάτα μας.

Τα νεαρά φύλλα είναι πιο τρυφερά, όσο μεγαλώνουν γίνονται  πιο τραχιά. Τα άνθη που θα βγάλει είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας.

Αν αφήσουμε τον σπόρο να πέσει μέσα στην γλάστρα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα φυτρώσει μόνη της.

Μάθε να καλλιεργείς παντζάρι ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...