Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Τι είναι το σπορείο και πως το φτιάχνω

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε την λέξη "σπορείο" στην κηπουρική.

Τι είναι όμως το σπορείο θα αναρωτηθεί κάποιος που ξεκινάει για πρώτη φορά με την κηπουρική.

Δημιουργώ σπορείο σημαίνει ότι ξεκινάω σε δοχεία μόνος μου τα φυτά μου από σπόρο.

Το να ξεκινάς τα φυτά σου από σπόρο μόνος σου έχει πολλά πλεονεκτήματα. 

Μπορείς να καλλιεργήσεις ποικιλίες από λαχανικά η λουλούδια που ίσως δεν μπορείς να βρεις έτοιμα φυτά στα φυτώρια. 

Ξέρεις τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών σου από την αρχή και όχι από ένα σημείο και μετά.

Το κόστος του κήπου μας είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνο που θα είχαμε αν αγοράζαμε έτοιμα φυτά.

Μας δίνει την χαρά να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός σπόρου να γίνεται φυτό.

Για να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο χρειαζόμαστε

 Σπόρους: Τους προμηθευόμαστε από κάποιο κατάστημα σπόρων η κρατάμε από τα δικά μας φυτά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. 

Γλαστράκια: Μικρά κυπελλάκια σπορείου που μπορεί να είναι μεμονωμένα η ολόκληρος δίσκος με θήκες η παλετάκια κοκοφοίνικα που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά εγώ.

 Χώμα: Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας αφράτο χώμα καθόλου βαρύ που θα το βρούμε σε φυτώρια η θα το φτιάξουμε μόνοι μας με  70% μειγμα τύρφης και 20% κομποστ αν φτιάχνουμε μόνοι μας. Καλό θα ήταν να προσθέσουμε στο μειγμα και 10% περλίτη στο μειγμα.

Γεμίζουμε  τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.

Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι με διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

Το σπορείο μπορούμε να το κάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου με κορυφή το τέλος του χειμώνα που κάνουμε τα καλοκαιρινά μας λαχανικά σε σπορείο μέσα στο σπίτι  για να τα έχουμε έτοιμα την Άνοιξη που θα ζεστάνει ο καιρός για να τα βγάλουμε έτοιμα στον κήπο.

Το σπορείο μας εξασφαλίζει οικονομία σπόρου και δεν πάνε χαμένοι κάποιοι σπόροι που ρίχνοντας τους απευθείας στο χώμα μπορεί να σπάσουν η να φαγωθούν από πουλιά η μυρμήγκια κ.τ.λ.

Αφού ετοιμάσουμε το σπορείο κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία βλάστησης που συνίσταται για κάθε φυτό και φροντίζουμε να μην στεγνώσει το χώμα. Να είναι πάντα υγρό αλλα όχι πλημμυρισμένο.

Συνήθως τα φυτά του σπορείου είναι έτοιμα για να μπουν στον κήπο όταν έχουν 4-5 κανονικά φύλλα και ύψος περίπου 5 εκατοστά.

Φυσικά για να φυτέψουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση πρέπει η θερμοκρασία να ευνοεί το φυτό να είναι δηλαδή αυτή στην οποία θα αναπτυχθεί.

 Εγώ για να μπορέσω να βγάλω τα μικρά φυτά μου εύκολα έχω προμηθευτεί ένα σετ μίνι εργαλεία κήπου που πολύ με έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια στην μεταφύτευση.

Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...