Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Τι λάμπες χρειάζομαι για τα φυτά εσωτερικού χώρου - Φως βλάστησης

Το φως είναι το απαραίτητο μέσο με το οποίο τα φυτά μας θα αναπτυχθούν σωστά. Στον εξωτερικό χώρο τα φυτά έχουν το φως του ηλίου για να τους δίνει ζωή. 

Τι γίνεται όμως με τα φυτά που καλλιεργούμε μέσα στο σπίτι αν δεν υπάρχει μια πηγή φωτός όπως ένα παράθυρο για να περνούν το ζωογόνο φως του ηλίου?

Τα τελευταία χρόνια σπέρνω και κρατάω τα νεαρά φυτά μου μέσα στο σπίτι όταν καλλιεργώ τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο. 

Έχω φτιάξει το κουτί βλάστησης  μονή μου και  μέσα σε αυτό το κουτί που έχω μέσα στο σπίτι θα βλαστήσουν και αναπτύσσονται τα μικρά φυτά μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο που θα τα μεταφέρω σε εξωτερικό χώρο η το θερμοκήπιο.

Το βίντεο για την κατασκευή του είναι ΕΔΩ

Το φως θα βοηθήσει τα φυτά να κάνουν την φωτοσύνθεση και να αναπτυχθούν σωστά. Χωρίς αυτό η επιβίωση τους είναι αδύνατη.

Τα φυτά όμως δεν έχουν την ίδια αντίληψη του φωτός με το ανθρώπινο μάτι οπότε μια οποιαδήποτε λάμπα δεν κάνει για αυτό το σκοπό.

Θέλουμε λάμπες που το φάσμα που εκπέμπουν να γίνεται αντιληπτό από τα φυτά και στην ουσία να τα ξεγελάμε ότι βρίσκονται στο φως του ήλιου

Χρειαζόμαστε λοιπόν συγκεκριμένες λάμπες για τα φυτά μας και θα προσπαθήσω να σας δώσω λύσεις για ποιες λάμπες είναι κατάλληλες αν και δεν είμαι ηλεκτρολόγος, βασίζομαι στις δικές μου δοκιμές και παρατηρήσεις.

Αν κάποιος από εσάς έχει κάποια ειδικότητα και ξέρει περισσότερα θα χαρώ να αφήσει το σχόλιο του κάτω από την ανάρτηση και να μας διαφωτίσει περισσότερο.

Φτάνει αυτό που θα προτείνει να το έχει δοκιμάσει και να λειτουργεί πραγματικά.

Το καταλληλο για βιοσύνθεση και ανθοφορία είναι οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα στο φάσμα φωτός και μήκος κύματος περίπου 640 - 660 nm και στο κυανό 440 - 450 nm.

Αυτό πληροφοριακά για τους ιδικούς που θέλουν να μας προτείνουν λάμπες.

Όταν λοιπόν ζητάμε φως για φυτά ξεχάστε το φως που χρειάζεστε για να κάνετε εσείς τις δουλειες σας, τα φυτά το χρειάζονται για να κάνουν φωτοσύνθεση και όχι για να διαβάσουν βιβλίο.

Θέλουν λοιπόν ένα φάσμα φωτός που να έχει μπλε,κόκκινο, και υπέρυθρο.

Το μπλε  είναι για βλάστηση σπόρων με μήκος κύματος 450 nm. Μόλις οι σπόροι βλαστίσουν χρειάζονται συνδυασμό μπλε και κόκκινου με μήκος κύματος 650 nm, για να φωτοσυνθέτουν τα νεαρά φυτά μας.

Το υπέρυθρο σε συνδυασμό με το κόκκινο σε μήκος κύματος 730 nm είναι απαραίτητο για καρπόδεση και ανθοφορία. 

Αυτά τα κριτήρια πρέπει να πληρούν οι λάμπες που θα χρησιμοποιήσουμε στα κουτιά βλάστησης που βάζουμε για τα καλοκαιρινά μας φυτά.

Δεν χρησιμοποιούμε λαμπτήρες πυρακτώσεως γιατί έχουν κόκκινο και υπέρυθρο φως αλλα εκπέμπουν θερμότητα και προκαλούν εγκαυματα στα φυτά.

Οι λαμπτήρες φθορίου έχουν μπλε και κόκκινο και είναι κατάλληλοι  για αυτό που τους θέλουμε αλλα δεν έχουν υπέρυθρο φως το οποίο το χρειάζονται τα φυτά για να ανθίσουν και πρέπει να εκτεθούν από νωρίς σε αυτό το φως για να καρπίσουν αργότερα. 

Μπορούμε να συνδυάσουμε μαζί με λαμπτήρες πυρακτώσεως που θα τους τοποθετήσουμε αρκετά ψηλά από τα φυτά μας.

Ιδανικοί είναι οι λαμπτήρες led που δεν ζεσταίνονται έχουν όλο το φάσμα φωτός και μπορούμε να τους βάλουμε αρκετά κοντά στα φυτά μας χωρίς να τα κάψουμε.

Νομίζω ότι σας κατατόπισα αρκετά όσον άφορα το φως που χρειάζονται τα φυτά μας μέσα στα κουτιά αυτά, και τι ακριβώς ζητάμε όταν πάμε σε κατάστημα να πάρουμε λάμπες για αυτά τα κουτιά.

Τις τοποθετούμε 4-5 εκατοστά από τα φυτά μας και προσέχουμε αν χρειαζόμαστε μια η δυο λάμπες ανάλογα τον χώρο που φωτίζουμε για να μην γίνουν ψιλά και αδύναμα κάποια φυτά που δεν  βλέπουν καλά το φως.  

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...