Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πως να καλλιεργήσω κολοκυθιές στο κήπο η το μπαλκόνι μου.

Από τα πρώτα λαχανικά που βγάζουμε στον κήπο νωρίς την Άνοιξη είναι οι κολοκυθιές. Εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο σε παρτέρι η σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο και φιλλικό οξύ. 

Καλλιεργούνται αρκετά εύκολα ακόμα και από κάποιον αρχάριο. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους όπως βραστά σαλάτα, τηγανιτά, στο φούρνο και σε άπειρες παραλλαγές, μπορούν να αποτελέσουν κύριο πιάτο η συνοδευτικό σαν σαλάτα.

Είναι φυτό που αγάπα την ζέστη και δεν το ευνοεί το κρύο είναι όμως από τα πρώτα λαχανικά που βγαίνουν στον κήπο νωρίς την Άνοιξη εκτός θερμοκηπίου, χωρίς προβλήματα και κανονική έως γρήγορη ανάπτυξη.

Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από κάποιο φυτώριο, εγώ όμως προτείνω την σπορά του σε δοχείο μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τα φυτά που εμείς έχουμε επιλέξει και μας αρέσουν, μιας και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες να διαλέξουμε ποια προτιμάμε.

Η σπορά του είναι απλή και την έχουμε σε βίντεο ΕΔΩ.

Την σπορά την κάνουμε σε εσωτερικό χώρο και σε 5-10 ημέρες θα δούμε τα πρώτα φυτά αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 16 βαθμούς.  Αργότερα που η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας θα ισορροπήσουν κάνουμε και σπορές απευθείας στο χώμα του κήπου για πιο αργότερη συγκομιδή.

Η σπορά σε βίντεο ΕΔΩ.

Φυτεύουμε τις κολοκυθιές μας  σε χώμα το οποίο έχουμε βελτιώσει με τους τρόπους που έχουμε πει, μπορείτε να το βρειτε ΕΔΩ, και ΕΔΩ. Και φροντίζουμε να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους γύρω στα 60 εκατοστά η την ανάλογη γλάστρα αν καλλιεργούμε στο μπαλκόνι.

Φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα της καθώς η κολοκυθιά αγαπά το νερό. Όταν κάνει ζέστη ίσως χρειαστεί πότισμα ακόμα και κάθε μέρα. Αποφεύγουμε να βρέχουμε με νερό τα φύλλα της γιατί κινδυνεύει από μύκητες όπως το ωίδιο.

Σε δυο μήνες μετά την φύτευση θα μας δώσει τα πρώτα κολοκυθάκια που καλό είναι να τα κόβουμε μικρά για να είναι πιο νόστιμα. Όσο περισσότερο συλλέγουμε τους καρπούς τόσο μεγαλύτερη παραγωγή έχουμε. Τρώγονται και οι ανθοί της κολοκυθιάς κυρίως τηγανιτοί.

Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο από ένα φυτό θα πρέπει να αφήσετε ένα κολοκυθάκι να γίνει τεράστιο για να κάνει σπόρο, αυτό όμως θα μειώσει την παραγωγή στο φυτό αυτό. Διαλέγουμε πάντα τον καλύτερο καρπό για να αφήσουμε για σπόρο και γύρω του δεν θα πρέπει να έχει ίδιο φυτό άλλης ποικιλίας για να αποφύγουμε τυχόν μίξεις της ποικιλίας.

Βίντεο με συλλογή σπόρου κολοκυθιάς υπάρχει ΕΔΩ.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κολοκυθιάς για να δοκιμάσεις και να διαλέξεις ποια σου αρέσει περισσότερο. Άσπρο πράσινο αχνό, πράσινο σκούρο, κίτρινο, στρογγυλό, μακρύ, πλακέ  ανάλογα τα γούστα μας.

Η γεωπονική προτείνει  να μην φυτεύονται μαζί με αλλα λαχανικά αλλα εγώ φυτεύω κολοκυθιές πολλές φορές μαζί με αλλα φυτά στον ανάμικτο κήπο μου χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα.

Στο instagram θα βρειτε την ανάλογη σύντομη κάρτα καλλιέργειας και όλες η κάρτες βρίσκονται εδώ αν θέλετε να τις προμηθευτείτε επικοινωνήστε μαζί μου με mail.

Στο κανάλι μου στο YouTube υπάρχει playlist αφιερωμένο στην κολοκυθιά.

Μάθε να καλλιεργείς αγγουριά ΕΔΩ.

 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...