Έχουμε πει πολλές φορές ότι το χώμα του κήπου από προηγούμενες καλλιέργειες είναι εντελώς ακατάλληλο για σπορά η φύτευση αν πρώτα δεν του κάνουμε βελτίωση.
Πως θα βελτιώσεις το χώμα του κήπου ΕΔΩ.
Σίγουρα το όμως χρειαζόμαστε ένα πολύ καλό μειγμα χώματος για να γεμίσουμε τις γλάστρες, τις ζαρντινιέρες και τους σάκους που χρησιμοποιούμε για καλλιέργεια.
Το χώμα αυτό πρέπει να έχει τετοια αναλογία υλικών που να να τρέφει τα φυτά, να παρέχει σωστό αερισμό στις ρίζες και να κρατά την απαραίτητη υγρασία για τα φυτά χωρίς να λασπώνει και να πέφτει βαρύ στις ρίζες.
Το σωστό χώμα είναι μαύρο αφράτο, απορροφά γρήγορα το νερό και στραγγίζει το περίσσιο κρατώντας όσο χρειάζεται για να είναι υγρό μέχρι τον πάτο της γλάστρας.
Στο εμπόριο θα βρούμε πάρα πολλά φυτοχώματα τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς χώρους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μειγμα χώματος που θα το χρησιμοποιούμε στις γλάστρες μας, αλλα και στις μεταφυτευσεις που κάνουμε στον κήπο.
Χρειαζόμαστε ένα δοχείο που θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μετρητή ανάλογα πόση ποσότητα θα φτιάξουμε. Μπορεί να είναι μια γλάστρα των 10 λίτρων οι διαστάσεις είναι περίπου 25x25.
Μετράμε δοχεία από αυτόν τον δοσομετρητή
Υλικά
1 δοχείο κοκοφοίνικα καρύδας
1/2 περλίτη
1 δοχείο κομποστ η χωνεμένη κοπριά
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεόλιθο
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλή άμμος
1 φλιτζάνι τσαγιού βιολογικό λίπασμα σε κόκκους
Για το κάθε υλικό έχουμε μιλήσει και σε προηγούμενα ποστ αλλα και σε βίντεο όπως ΕΔΩ.
Ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε αυξάνουμε η μειώνουμε την ποσότητα βάζοντας περισσότερα δοχεία.
Ανακατεύουμε καλά και αν θέλουμε το φυλάμε σε πλαστικό κουτί αποθήκευσης που έχει και καπάκι σε σημείο που να μην βρέχεται και λιώσει το λίπασμα που έχουμε μέσα πριν την χρίση.
Για ανανέωση χώματος γλάστρας, αδειάζω το παλιό χώμα και βάζω μισό από το παλιό χώμα και μισό από το νέο μειγμα που έχω έτυμο. Αν το χώμα της γλάστρας είναι πολύ χάλια καλύτερα να το αφαιρέσουμε τελείως.
Ανακατεύω γεμίζω το δοχείο και φυτεύω κανονικά.
Για μεταφυτευσεις γεμίζω το λάκκο φύτευσης με το νέο μειγμα απλώνοντας το παλιό στην επιφάνεια και τριγύρω.
Διάβασε για τον ζεόλιθο ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ