Η πατάτα είναι το πιο δημοφιλές φυτό σε όλο τον κόσμο, και αυτό το οφείλει στους νόστιμους, χορταστικούς και θρεπτικούς καρπούς της. Αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής παγκοσμίως.
Ο πολλαπλασιασμος μπορεί να γίνει με σπόρο όπως τα συγγενή της φυτά (τομάτα, μελιτζάνα κ.α.) αλλα θα χρειαστούμε 2 καλλιέργειες μέχρι να πετύχουμε τον πατατότοσπορο ( μικρή πατάτα) που να φυτέψουμε ξανά για να έχουμε παραγωγή.
Έτσι λοιπόν προτιμούμε να πάρουμε ετοιμο πατατόσπορο και να κάνουμε κανονικά την σπορά με κόνδυλο που μπορεί να είναι ολόκληρη μικρή πατάτα με 2-3 μάτια η μεγάλες πατάτες που τεμαχίζουμε αφήνοντας ένα μάτι σε κάθε κομματι σε μέγεθος αυγού.
Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από την προηγούμενη παραγωγή μας. Μικρές πατάτες σε μέγεθος αυγού η μεγαλύτερες που μετά θα τις κόψουμε ανάλογα το μάτι που θα βγάλουν.
Τις τοποθετούμε στην αποθήκη σε αεριζόμενο μέρος και θερμοκρασία 13-16 βαθμούς Κελσίου. Μόλις βγάλουν το μάτι αν είναι η εποχή σποράς τεμαχίζουμε τις μεγάλες πατάτες σε κομμάτια και τις αφήνουμε 6-7 ημέρες να επουλώσουν το τραύμα τους. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην σπορά τους.
Αν καλλιεργείς σε παρτέρι του κήπου προτίμησε εκείνο που έχεις σπείρει πριν φασόλια για να μην την βάλουμε σε εξαντλημένο χώμα. Ενσωματώνουμε στο χώμα μας καλά χωνεμένη κοπριά η κομποστ και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε λάκκους στο έδαφος περίπου 15 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω. Η απόσταση τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά ο ένας από τον άλλο. Κλίνουμε τον λάκκο και ποτίζουμε να υγρανθεί το χώμα.
Στο ίδιο παρτέρι αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε αρακά,καρότο, φασόλια, η σέλινο. Δεν καλλιεργούμε ποτέ μαζί κολοκυθιές η αγγουριές. Είναι απαιτητικό φυτό και απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών . Για αυτό το λόγο ενισχύουμε μια φορά το μήνα με προσθήκη κοπριάς, κομποστ η βιολογικό λίπασμα για λαχανικά.
Ανάλογα την ποικιλία θα μας δώσει καρπό σε 90-120 ημέρες από την ημέρα σποράς. Στο διάστημα αυτό σκαλίζουμε το χώμα απομακρύνοντας τα ζιζάνια και παραχώνουμε το φυτό καθώς μεγαλώνει για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.
Η καλλιέργεια σε σάκους γίνεται με τον ίδιο τρόπο μόνο που φροντίζουμε οι σάκοι μας να έχουν τρύπες που να στραγγίζει το νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε μια στρώση χαλίκι στην βάση της γλάστρας.
Γεμίζουμε με χώμα ανακατεμένο με κομποστ την γλάστρα περίπου 30 εκατοστά και τοποθετούμε τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω αν η γλάστρα είναι μεγάλη βάζουμε τόσους κονδύλους που να έχουν 15 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.
Όταν τα φυτά γίνουν 25 εκατοστά προσθέτουμε χώμα στα 10 εκατοστά. και μόλις φτάσουν τα 30 εκατοστά συμπληρώνουμε αλλα 5 εκατοστά χώμα.
Φροντίζουμε το χώμα της γλάστρας η του παρτεριού να είναι πάντα υγρό αλλα όχι πλημμυρισμένο στο νερό. Λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Ένα μήνα πριν την μαζέψουμε σταματάμε να λιπαίνουμε.
Για να βγάλουμε τις πατάτες μας από το παρτέρι χρησιμοποιούμε μια πιρούνα με προσοχή να μην χτυπήσουμε τον καρπό. Δεν καταναλωνούμε αμέσως την πατάτα μας πρέπει να περάσουν 10 ημέρες ωρίμανσης πριν την καταναλώσουμε, για να μην είναι βαριά.
Αποθηκεύουμε την πατάτα μας σε καφάσι σε αεριζόμενο χώρο στην σκιά. μόλις στεγνώσει καλό είναι να σκεπαστεί με ύφασμα ώστε να είναι στο σκοτάδι για να μην πρασινίσει και γίνει επικίνδυνη για κατανάλωση μιας και θα έχει σολανίνη. Η σολανίνη υπάρχει στις πατάτες όταν εκτεθούν στο φως και έχει πικρή γεύση. Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο αν καταναλωθεί.
Σπέρνουμε πατάτα δυο φορές το χρόνο. Μια την Άνοιξη, Φεβρουάριο - Μάρτιο, ανάλογα την περιοχή που είναι και η βασική καλλιέργεια. Και μια στο τέλος του καλοκαιριού για να έχουμε πατάτα πριν τα Χριστούγεννα.
Βίντεο με καλλιέργεια πατάτας σε σάκους ΕΔΩ .
Αν είσαι αρχάριος στην κηπουρική θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ