Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα μετά την βλάστηση

Σπείραμε τους σπόρους μας λοιπόν, όλα πήγαν καλά και τα μικροσκοπικά φυτά ανασηκώνουν τα κεφαλάκια τους. Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο και το σημαντικότερο για να καμαρώσουμε μεγάλα φυτά στον κήπο.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Τα μικρά φυτά μας είναι τόσο αδύναμα ακόμα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα όπως τα νεογέννητα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ετοιμαστούν για μπουν στον κήπο.

Χρειαζόμαστε υγιή και δυνατά φυτά από την αρχή, γιατί οι συνθήκες που τα περιμένουν είναι δύσκολες.

Θα έρθουν αντιμέτωπα με τον ήλιο, την βροχή, το κρύο, την ζεστή, τον αέρα και τις ασθενειες. Αν δεν είναι δυνατά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο χώμα του κήπου.

Θέλουν κάτι περισσότερο από νερό για να αναπτυχθούν σωστά. Η σωστή φροντίδα στα σπορόφυτα μας μετά την βλάστηση, και η προσοχή στο νερό στην θερμοκρασία, στο φως και η μεταφύτευση τους, μπορούν να μας εγγυηθούν ένα γερό φυτό με καλή παραγωγή και αυτή είναι και η επιτυχία μας.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Εκείνοι οι μικροί βλαστοί που σπρώχνουν το χώμα σπρώχνουν και την καρδιά μας από χαρά στα ύψη όσα χρονιά και αν περάσουμε στην κηπουρική η χαρά τις βλάστησης είναι η ίδια.

Και η απογοήτευση όμως είναι κι αυτή η ίδια και ίσως μεγαλύτερη όταν το μικρο φυτό μετά από λίγες μέρες, ζαρώνει, μαραίνεται, και τελικά πέφτει νεκρό.

Και για έναν αρχάριο μπορεί να είναι αιτία ότι κάτι δεν έκανε καλά γιατί δεν ήξερε, για τον παλιό όμως ξέρει ότι κάτι δεν έκανε σωστά η βιαστικά.

Ακόμα κι αν βλαστίσουν οι σπόροι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά φυτά δεν κινδυνεύουν.

Το πρώτο πράγμα που απειλεί τα μικρά φυτά είναι μυκητιακές ασθενειες που προέρχονται από τα δοχεία η από το χώμα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Το χώμα ακόμα και αγορασμένο να είναι μπορεί να είναι κακής ποιότητας και να μεταδώσει ασθενειες στα μικρά φυτά. Ένας από τους λόγους που φτιάχνω το δικό μου χώμα είναι αυτός. Θα βρεις πως θα φτιάξεις το δικό σου χώμα μόνος σου ΕΔΩ.

Τα δοχεία σποράς μπορούν να μεταφέρουν ασθενειες αν έχουν χρησιμοποιηθεί και παλιότερα και δεν έχουν καθαριστεί καλά.

Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα, τα καθαρίζουμε καλά με νερό και πράσινο σαπούνι πριν τα αποθηκεύσουμε για επόμενη φορά.

Καλό θα ήταν να τα αφήνουμε να στεγνώνουν στον ήλιο 3-4 ώρες πριν να τα αποθηκεύσουμε.

Το φως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη τους. Πρέπει να έχουν δυνατό φως 6-8 ώρες την ημέρα, είτε από κάποιο παράθυρο που βλέπει καλά ο ήλιος η τεχνητό φως στο κουτί βλάστησης που θα βρειτε ΕΔΩ.

 Το νερό, ποτίζουμε τα φυτά μας μόνο όταν δούμε το χώμα να στεγνώνει από πάνω. Η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε σήψη των ριζών.

Ο αέρας, προσπαθούμε να μην δέχονται ρεύματα παγωμένου αέρα όταν τα έχουμε σε εσωτερικό χώρο, από κάποιο παράθυρο που ανοίξαμε η κάποια χαραμάδα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Για αρχή δεν χρειάζονται λίπανση, έχει εξασφαλίσει τις βιταμίνες τους ο ίδιος ο σπόρος. Και θα έχουν ότι χρειάζονται μέχρι ένα μήνα που θα έχουν μεγαλώσει αρκετά, για να μην καούν οι μικροσκοπικές ρίζες.

Πριν μεταφέρουμε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να τα σκληραγωγήσουμε πρώτα. Πως γίνεται αυτό θα το διαβάσετε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...