Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πως σκληραγωγούμε τα φυτά που βλαστίσαμε σε κουτί βλάστησης για έξοδο στον κήπο.

Έχουμε δει το κουτί βλάστησης και την κατασκευή του βήμα βήμα. Είναι για μένα ο ιδανικός τρόπος να βλαστίσουν οι σπόροι των φυτών που θέλουν μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Αντί να περιμένω να ανέβει η θερμοκρασία για να σπείρω καλοκαιρινά λαχανικά και να χάνω χρόνο, κάνω την σπορά μέσα στο σπίτι, βάζω το δίσκο σποράς μέσα στο κουτί και έχω και θερμοκρασία και φως.

Αν θέλεις να φτιάξεις το κουτί βλάστησης  θα δεις το βίντεο ΕΔΩ.

Βάλαμε λοιπόν και φέτος τις σπορές στο κουτί βλάστησης και φύτρωσαν τα φυτά. Κάποια στιγμή τα φυτά θα χρειαστούν μεγαλύτερο χώρο. Αν ο καιρός το επιτρέπει θα τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση.

Αν όμως ο καιρός είναι ακόμα ψυχρός τότε τα μεγαλύτερα δοχεία δεν χωράνε ποια όλα μέσα στο κουτί. 

Η πρώτη λύση είναι περισσότερα  κουτιά για να μπουν οι μεταφυτευσεις.

Η δεύτερη λύση είναι το μικρο οικιακό θερμοκήπιο. Το δικό μου είναι ένα μικρο χωρίς φυσικά θέρμανση, που τοποθέτησα σε ηλιόλουστη θέση στον κήπο.

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα όσοι ξέρουμε η να πάρουμε ένα ετοιμο που υπάρχει στο εμπόριο. Το δικό μου το βρήκα αρκετά οικονομικό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρειτε ΕΔΩ.

Φτάνει όμως κάποια στιγμή του φυτά από το κουτί η το θερμοκήπιο πρέπει να βγουν στον κήπο και το κλίμα του. Ένα κλίμα που δεν είναι μαθημένα.

Αν το κάνουμε απότομα υπάρχει πιθανότητα το σοκ να είναι μεγάλο και η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και μέρας να τα πεθάνει, και ο κόπος μας να πάει χαμένος.

Κάνουμε λοιπόν μια σκληραγώγηση των φυτών πριν τα βγάλουμε στον κήπο, μέχρι να ενταχθούν ομαλά στις νέες συνθήκες.

Χρειαζόμαστε μια εβδομαδα πριν τα βάλουμε στην οριστική θέση στον κήπο.

Επιλέγουμε ένα σημείο του κήπου που δεν έχει δυνατούς ανέμους και το βλέπει καλά ο ήλιος. Αλλά να μην είναι δυνατός καλύτερα είναι μια ζεστή μουντή ημέρα χωρίς αέρα. Αν δεν έχετε κάτι τέτοιο επιλέξτε τον πρωινό η τον απογευματινό ήλιο.

Βγάζουμε όλα τα φυτά μας έξω για 2 ώρες.

Την επόμενη ημέρα αφήστε τα φυτά 4 ώρες και σε άμεσο ηλιακό φως.

Συνεχίζετε με την ίδια λογική μέχρι τα φυτά να μεινουν έξω ολόκληρη μέρα και νύχτα. Παρακολουθήτε όμως μήπως την νύχτα πέσει πολύ η θερμοκρασία και παγώσουν τα φυτά.

Όταν τα φυτά είναι έτοιμα τα μεταφέρετε στην οριστική τους θέση.

Αν έχετε αμφιβολίες κάποιες μέρες η νύχτες για τα φυτά που βάλατε στον κήπο. μπορείτε να τα σκεπάσετε ομαδικά με νάιλον η ατομικά με μπουκάλια από νερό που έχετε αφαιρέσει τον πάτο.

Πάντα έχετε μερικά φυτά έξτρα σε περίπτωση που χάσουμε κάποιο φυτό.

Αν είσαι αρχάριος τα άρθρα που σε ενδιαφέρουν είναι ΕΔΩ.  

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...