Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Δικέντρα, πως να φυτέψουμε, να φροντίσουμε και να μεγαλώσουμε μια ¨ματωμένη καρδιά¨.

Το υπέροχο αυτό λουλούδι έχει δυο ονομασίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τα δυο κορυφές που υπάρχουν στο άνθος της, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με το σχήμα του που είναι σαν σπασμένη καρδιά και από κάτω στάζει ένα δάκρυ.

Είναι φυτό που ευδοκιμεί στην σκιά, και έχει ανακηρυχθεί ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά του 19ου αιώνα.

Τίποτα δεν συγκρίνετε με το τοξωτό χαριτωμένο κλαδί πάνω στο οποίο κρέμονται μια σειρά ροζ η άσπρες καρδιές. Το φυτό μπορείτε να το βρειτε ακόμα και με το όνομα,  λουκέτο της γυναίκας , η καρδιά της κυρίας.

Ανθίζει την Άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού, και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Είναι μικρός θάμνος που προτιμά την υγρασία και την σκιά.

Αν συνεχίσουμε να το ποτίζουμε διαιρείτε το φύλλωμα του σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν 3 χρώματα σε κόκκινο, ροζ και λευκό.

Μπορείτε να την αποκτήσετε από βολβό που θα βρειτε στα φυτώρια στο τέλος του χειμώνα και αρχές της Άνοιξης, την εποχή που φυτεύεται, σε γλάστρα η στον κήπο σε ανάλαφρο χώμα καλής ποιότητας.

Ανοίγουμε ένα λάκκο βάθους 5 εκατοστών και λίγο μεγαλύτερο από τον βολβό που έχουμε. Τοποθετούμε μέσα τον βολβό του φυτού και σκεπάζουμε με αφράτο χώμα. Ποτίζουμε να υγροποιηθεί καλά το χώμα.

Αν θέλουμε μπορούμε να την ποτίσουμε με λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα την περίοδο της ανθοφορίας για να της δώσουμε δύναμη. Πέρα από αυτό η δικέντρα θα ανθίσει για εμάς χωρίς να μας ζορίσει παραπάνω.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρούμε το χώμα της υγρό και μετά την άνθηση, για να διατηρήσει το πράσινο φύλλωμα όλο το καλοκαιρι και να δώσουμε δυνατότητα στον βολβό να μαζέψει δυνάμεις για να ανθίσει ξανά την επόμενη Άνοιξη.

Με τα πρώτα κρύα το φύλλωμα θα ξεραθεί και θα πέσει. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο μέχρι να περάσει ο χειμώνας και να δούμε ξανά νέα βλαστάρια να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Βρείτε την καταλληλη θέση από την αρχή για να μην χρειαστεί να πειράζετε συνεχώς τον βολβό, δεν της αρέσει να μετακινείται. Θα την έχετε για χρόνια στο ίδιο σημείο να ανθίζει κάθε χρόνο.

Μπορεί να απειληθεί από αφίδες η ωίδιο, για αυτό κάνουμε τακτικούς ελέγχους και αν δούμε κάτι τέτοιο επεμβαίνουμε όπως και στα αλλα φυτά του κήπου με βιολογικό εντομοκτόνο.

Τα άνθη μπορούμε να τα μαζέψουμε το πρωί να τα στεγνώσουμε να τα κλείσουμε στις σελίδες ενός βιβλίου, και αφού αποξηρανθούν στολίζουμε κάρτες με αυτά.

Μάθε να καλλιεργείς πανσέδες ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...