Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια στο χώμα η σε γλάστρες στο μπαλκόνι

Αν οι φράουλες είναι ένα από τα φρούτα που σκέφτεστε να καλλιεργήσετε φέτος, να σας πω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχετε τις δικές σας φράουλες για πολλά χρόνια στον κήπο η το μπαλκόνι σας, φτάνει να ακολουθήσετε κάποια σημαντικά βήματα.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Έχουμε δυο τρόπους να αποκτήσουμε φράουλες. 

α) Να τις σπειρουμε μόνοι μας

β) Να πάρουμε έτοιμα ριζώματα φράουλας από κάποιο φυτώριο. Τα ριζώματα μπορεί να είναι έτοιμα φυτά η μόνο η ριζά του φυτού χωρίς χώμα και φύλλα που είναι και πιο οικονομικό.

Η σπορά

Η σπορά μας δίνει την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ποικιλίες που ίσως να μην υπάρχουν στην αγορά σαν έτοιμα ριζώματα.

Αν βρούμε μια φράουλα στο εμπόριο που μας αρέσει μπορούμε από τους σπόρους της να αποκτήσουμε φυτά που θα έχουν τον ίδιο καρπό (δεν συμβαίνει με όλα τα φρούτα αυτό)

Οι περισσότερες φράουλες στο εμπόριο είναι υβρίδια, δηλαδή διασταύρωση δυο η περισσοτέρων ειδών για να είναι πιο ανθεκτικά τα φυτά σε ασθενειες.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Το πιο δύσκολο μέρος της καλλιέργειας είναι η βλάστηση των σπόρων. Οι σπόροι βρίσκονται σε νάρκη για να ξυπνήσουν θέλουν ένα δυνατό σοκ ζεστής μετά από δυνατό κρύο.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας τον σπόρο στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες (προσποιούμενοι το χειμώνα), μέσα σε σακουλάκι η βαζάκι που να μην περνάει υγρασία.

Βγάζουμε τους σπόρους από το ψυγείο και τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν έχετε βαρύ χειμώνα στα μέρη σας με χιόνια θεωρώ ότι αυτό θα γίνει από μόνο του με τις συνθήκες του καιρού, αλλα δεν χάνετε κάτι να το επαναλάβετε.

Μετά από 1 ημέρα, σπέρνουμε τους σπόρους μας σε καλά στραγγιζόμενο ανάλαφρο χώμα

Βίντεο με την σπορά θα βρειτε ΕΔΩ.

Κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες αρχές της Άνοιξης. Μπορεί να πάρει ακόμα και 6 εβδομάδες για να βλαστίσει ο σπόρος.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Σπέρνουμε εντελώς στην επιφάνεια και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε καπάκι στο σπορείο για να μην χάνουμε υγρασία και στεγνώνει το χώμα.

3-4 σπόρους σε κάθε δοχείο είναι ένταξή. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κάνουν καλή επαφή με το χώμα που καλύτερα είναι έχουμε βρέξει από πριν.

Μόλις τα φυτά μας φτάσουν τα 4-5 εκατοστά τα σκληραγωγούμε και μπορούμε να τα βγάλουμε έξω αφού έχουν περάσει τα κρύα.

Πως σκληραγωγούμε τα φυτά που έχουμε σε εσωτερικό χώρο ΕΔΩ.

Φύτευση φυτών

Μεταφυτεύουμε τα νεαρά φυτά σε γλάστρες η παρτέρι που έχουμε προετοιμάσει με καλής ποιότητας χώμα και κομποστ, σε απόσταση 10-15 εκατοστά το ένα από το άλλο, και σε ηλιόλουστη θέση.

Μπορούμε να βρούμε στην αγορά σάκους με θέσεις και να βάλουμε εκεί τις φράουλες μας, η κρεμαστά καλάθια που επίσης είναι πολύ όμορφα.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Μια ιδιαιτεροτήτα στην φύτευση. Τα φυτά έχουν έναν αφαλό που από εκεί βγαίνουν τα φύλλα. Φροντίστε αυτός ο αφαλός να είναι έξω από το χώμα και να να παραμείνει έξω και μετά τα ποτίσματα, αλλιως τα φυτά θα χαλάσουν.

Βίντεο με την μεταφύτευση ΕΔΩ.

Η φράουλα έχει ένα πολύ επιφανειακό ριζικό σύστημα και χρειάζεται εντατικό πότισμα γιατί στεγνώνει γρήγορα. Επίσης μπορούμε να στρώσουμε μια στρώση άχυρο γύρω από τα φυτά έτσι ώστε να κρατάμε υγρές τις ρίζες και τα φρούτα όταν θα βγουν δεν θα ακουμπούν στο χώμα για να σαπίζουν.

Λιπαίνουμε στην αρχή της Άνοιξης που γίνεται η εκκίνηση των φυτών και σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας και καρποφορίας μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά.

Οι φράουλες σας στην διάρκεια του καλοκαιριού θα βγάλουν μακρυά κλαδιά με ¨γόνατα¨. Μόλις το γόνατο ακουμπήσει σε χώμα θα βγάλει ρίζες και φύλλα. Αυτά είναι τα νέα σας φυτά. Μπορείτε να τα φυτέψετε και να ανανεώνετε την παραγωγή σας από εξασθενημένα παλιά φυτά.

Βίντεο με αυτήν την διαδικασία ΕΔΩ.

Τα φυτά χρειάζονται άμεσο ηλιακό φως 6-10 ώρες την ημέρα.

Τις φράουλες τις λατρεύουν τα πουλιά, για να αποτρέψετε το τσιμπολόγημα σκεπάστε την καλλιέργεια με ένα τούλι.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Όπου υπάρχει βαρύς χειμώνας κόψτε τα ξερά φύλλα με τα πρώτα κρύα και σκεπάστε με μια γερή στρώση άχυρο την καλλιέργεια. Το στρώμα αυτό το αφαιρουμε νωρίς την Άνοιξη για να μην εμποδίσει τα φυτά να βγάλουν φύλλα.

Οι φράουλες είναι έτοιμες 4-6 εβδομάδες μετά την άνθηση. Κόβουμε προσεκτικά τον καρπό χωρίς να τραβάμε και ξεριζώσουμε το φυτό.

Καταναλώνουμε αμεσα τα φρούτα που κόψαμε γιατί η ζάχαρη που περιέχουν μετατρέπεται σε άμυλο μέσα σε λίγες ώρες.

Μπορούμε να καταψύξουμε τις φράουλες μέχρι και 2 μήνες.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...