Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Μοσχομπίζελο το αρωματικό, το αναρριχώμενο στολίδι του κήπου

Το σαγηνευτικό του άρωμα και τα έντονα χρώματα του θα σας μαγέψουν. Ένα φυτό κατάλληλο για να δώσετε χρώμα και άρωμα στον κήπο σας. Μπορεί να στολίσει τα κάγκελα του μπαλκονιού, μιας και είναι αναρριχώμενο.

Τα μπιζέλια κατάγονται από την Σικελία και έχουν ιστορία 300 χρόνων πίσω. Δεν είναι φαγώσιμα και καλλιεργούνται για διακοσμητικούς λόγους και για το υπέροχο άρωμα τους. Ονομάζονται μπιζέλια γιατί η σπόροι τους μοιάζουν με τα φαγώσιμα μπιζέλια αλλα σε πολύ μικρότερο μέγεθος.

Τα σπέρνουμε νωρίς προς το τέλος του χειμώνα η αρχές τις Άνοιξης ανάλογα την περιοχή. Μπορούμε να τα σπειρουμε σε δοχεία και να τα βγάλουμε στον κήπο μόλις ζεστάνει ο καιρός, η να τα σπειρουμε την Άνοιξη στο χώμα του κήπου η γλάστρες όταν περάσει ο παγετός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να τα σπειρουμε στο τέλος του φθινοπώρου και να έχουμε άνθηση στο τέλος του χειμώνα αν δεν έχει πολλά κρύα η περιοχή μας.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και το υγρό χώμα. Μπορούμε να τα σπειρουμε μαζί με αλλα λουλούδια πιο χαμηλά που θα κρατούν σκιά στις ρίζες τους.

Τους αρέσει το γόνιμο αφράτο χώμα για να δώσουν μεγάλα ωραία άνθη που θα στολίσουν και τα βάζα του σπιτιού μας και έχουν αρκετά μεγάλα στελέχη. Αν είναι δυνατόν στο χώμα που θα τα σπειρουμε ενσωματώνουμε  μια δόση καλά χωνεμένης κοπριάς η κομποστ.

Πριν σπειρουμε μουλιάζουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες για να βοηθήσουμε να φυτρώσουν πιο γρήγορα. Ανοίγοντας μικρές τρύπες βάθους το πολύ ένα εκατοστό ρίχνουμε το σπόρο στο χώμα, και ποτίζουμε καλά. Διατηρούμε το χώμα υγρό μέχρι την φύτρωση.

Οι σπόροι του είναι λίγο αργόποροι και θα κάνουν μερικές μέρες να βλαστίσουν, κάνουν συνήθως από 7 - 20 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία, που πρέπει να είναι γύρω στους 15 βαθμούς.

Αγαπούν τον μέτριο ζεστό καιρό και θα χαλάσουν με την μεγάλη ζέστη η τα μεγάλα κρύα. Χρειάζονται μια στήριξη για να ανέβουν όπως μια πέργολα.

Αν απομακρύνουμε τα ξερά άνθη τακτικά τα φυτά δίνουν ακόμα περισσότερα. Τα σαλιγκάρια και το ωίδιο είναι οι βασικοί εχθροί τους.

Το άρωμα τους είναι απωθητικό για τις μύγες, αυτό τα κάνει ιδανικό φυτό για μια πέργολα κοντά στο τραπεζι του κήπου, η μια γλάστρα στο ανοιχτό παράθυρο. Εκτός από αναρριχώμενα μπορούμε να τα σπειρουμε και σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...