Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό στον κήπο μας

Η γαρδένια είναι ένας υπέροχος θάμνος με καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα, και λευκά πολύ αρωματικά λουλούδια. Πραγματικά εντυπωσιακό φυτό, που στολίζει μοναδικά τον κήπο. Ίσως από τα πιο αριστοκρατικά φυτά σε ένα χώρο.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Φυτό της Ανατολικής Ασίας το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτές τις χώρες στην φυτική ιατρική.

Είναι μια πρόκληση για κάθε κηπουρό, χρειάζεται πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σου, και το πετυχαίνει με την απλότητα της ομορφιάς του.

Της αρέσουν τα ζεστά κλίματα, αλλα όχι η άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν ζείτε σε περιοχή με βαρύ χειμώνα θα χρειαστεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Σε ήπιο κλίμα θα ευδοκιμήσει άνετα με λίγη προσοχή.

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε μια γαρδένια είναι την Άνοιξη η το Φθινόπωρο πριν τα κρύα.

Το άρωμα της είναι πολύ έντονο, αυτό την καθιστά υπέροχη να φυτευτεί σε ένα αίθριο η καθιστικό κήπου. Δίπλα όμως σε ένα παράθυρο ίσως το άρωμα να γίνει αποπνικτικό στο χώρο.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Φυτεύουμε σε θέση που να δέχεται τον πρωινό ήλιο και λίγο το απόγευμα αλλα όχι τον ήλιο του μεσημεριού. Επίσης καλό θα ήταν να είναι προστατευμένο από κρύο αέρα το Χειμώνα.

Θέλει καλής ποιότητας χώμα που να στραγγίζει καλά, προσθέστε στο χώμα φύτευσης κομποστ η καλά χωνεμένη κοπριά, για οργανική ύλη. Ζητήστε ένα σακουλάκι χώμα για οξύφυλλα και αναμείξτε με το χώμα της γλάστρας 2:1. Μπορούμε να την φυτέψουμε σε χώμα για οξύφυλλα που θα βρούμε στα φυτώρια.

Έχει πολύ ευαίσθητη ρίζα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην φύτευση της. Αφήστε το χώμα γύρω από το φυτό ελεύθερο να αερίζεται καλά.

Η καλύτερη εποχή της κατά την οποία ανθίζει κιόλας είναι όταν οι θερμοκρασίες είναι 18 -21°C την ημέρα, και 15-18°C την νύχτα.

Δεν θέλει ούτε στεγνό χώμα αλλα ούτε χώμα που να λιμνάζει το νερό, ποτίζουμε ανάλογα με την εποχή τόσο ώστε να έχει ένα υγρό χώμα. Κατά την περίοδο υπερβολικής ζέστης ένα τους με νερό είναι κάτι που της αρέσει, αρκεί να είναι με ένα ψεκαστήρα που ρίχνει νερό σαν ομίχλη.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Αν η γαρδένια σας ρίχνει τα μπουμπούκια αυτό μπορεί να οφείλετε, σε πολύ η λίγο νερό, ανεπαρκές φως, η υψηλή θερμοκρασία.

Είναι αρκετά δύσκολος ο πολλαπλασιασμος με μοσχεύματα αλλα μπορεί να πετύχει.

Παίρνουμε ένα βλαστό 15 εκατοστών, κομμένο ακριβώς κάτω από ένα φύλλο, την Άνοιξη. Τον βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας, και τον βάζουμε σε χώμα φύτευσης που θα βρεις πως θα το φτιάξεις ΕΔΩ, και κρατάμε το χώμα υγρό μέχρι να ριζώσει ο βλαστός.

Η γαρδένια εσωτερικού χώρου χρειάζεται 6-8 ώρες άμεσου φωτισμού από τον ήλιο μέσα από ένα παράθυρο.

Είναι ευαίσθητη σε αλλαγές θερμοκρασίας οπότε την κρατάμε μακρυά από καλοριφέρ, κλιματιστικά και ρεύματα αέρα. Στον εξωτερικό χώρο αν την βάλουμε σε μια θέση που της αρέσει καλό θα ήταν να μην μετακινηθεί κάπου αλλού.

Δεν αγγίζουμε ποτέ τα άνθη με γυμνά τα χέρια γιατί μολύνονται και μαραίνονται.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Ποτίζουμε  2 - 3 φορές την εβδομαδα ανάλογα την εποχή και δεν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης που έχει χλώριο. Το βρόχινο νερό θα ήταν ιδανικό.

Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο την περίοδο της ανάπτυξης και της ανθοφορίας. Και ανά διαστήματα χρειάζεται μια ενίσχυση με υδατοδιαλυτό λίπασμα σιδήρου. Οι παραδοσιακές μέθοδοι με σκουριασμένα καρφιά στο χώμα η σιδερένια δοχεία φύτευσης αργούν πολύ να της δώσουν τον σίδηρο που χρειάζεται.

Μάθε να φροντίζεις την τριανταφυλλιά ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...