Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε στον κήπο μας

Με τα τεράστια λουλουδιασμένα κεφάλια τους οι ορτανσίες, επιδεικνύουν την vintage ομορφιά τους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στον κήπο η το μπαλκόνι μας. Διαθέτουν μια γοητεία που δύσκολα  μπορείς να τους αντισταθείς.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Η ορτανσία με συνοδεύει μαζί με την γαρδένια, σε όλη την διάρκεια της ζωή μου μιας και ήταν τα αγαπημένα φυτά της μητέρας μου. Θυμάμαι με νοσταλγία τα ογκώδη φυτά  της, ανθισμένα. 

Παρόλα αυτά δεν είχα ορτανσίες στον κήπο μου μέχρι που μου έφερε την δική μου δώρο ο άντρας μου, για τους 20.000 συνδρομητές του καναλιού.

Αυτό το κομψό φυτό που μπορεί να γίνει τεράστιος θάμνος, μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί, να ανεχθεί οποιοδήποτε έδαφος και με λίγη φροντίδα να μας ανταμείψει με την πλούσια ανθοφορία της.

Τα χρώματα της είναι το λευκό του πάγου το έντονο ροζ, το απαλό ροζ και το γαλάζιο που μπορούμε να το πετύχουμε ποτίζοντας πριν την ανθοφορία με σίδηρο η θειάφι για να γίνει όξινο το χώμα της.  Αυτό μπορεί να γίνει μετά το δεύτερο χρόνο που το φυτό θα έχει συνέλθει από το σοκ της μεταφύτευσης, και σε ορισμένες ποικιλίες.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Το χρώμα έχει να κάνει με το ph του χώματος. Αν το χώμα είναι στο 5,5 τα λουλούδια της είναι γαλάζια, αν είναι στο 6 και πάνω είναι ροζ. Το λευκό δεν επηρεάζεται από το ph.

Φυτέψτε  την την Άνοιξη για να προλάβει να εγκατασταθεί σωστά πριν από τα κρύα του Χειμώνα. Αποφύγετε την ζέστη του Καλοκαιριού που το φυτό στρεσάρεται.

Φροντίστε το χώμα που θα την φυτέψετε να στραγγίζει καλά αλλα να κρατάει υγρασία πράγμα που αρέσει πολύ στο φυτό. Προτιμά τον μερικό ήλιο και καθόλου τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Βρείτε μια θέση που να παίρνει ήλιο το πρωί και λίγο το απόγευμα. Κάποιες μπορεί να αντέξουν λίγο περισσότερο αλλα όχι όλες.

Η ορτανσία αγαπά την υγρασία στο χώμα της για αυτό ποτίζουμε τόσο συχνά ανάλογα την εποχή ώστε να μην στεγνώνει του χώμα της.

Ποτίζουμε καλά για να ενθαρρύνουμε τις ρίζες της να προχωρήσουν σε βάθος. Είναι καλύτερο να την ποτίζουμε το πρωί, όπως όλα τα φυτά για να αποφύγουμε ασθενειες που προσελκύονται από την υγρασία όλη νύχτα.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Το καλύτερο λίπασμα είναι ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα μια φορά το μήνα την περίοδό της ανθοφορίας. Η πολύ λίπανση ενθαρρύνει το φυτό να φτιάξει βλαστούς και φύλλα, ενώ μπορεί να μειώσει τα άνθη.

Το χειμώνα καλό θα ήταν να στρώσουμε στην ρίζα του μια στρώση από ξερά άχυρα η φύλλα και να το σκεπάσουμε με ύφασμα πάγου, για να το προστατέψουμε από το κρύο.

Η επόμενη ανθοφορία στην πραγματικότητα ετοιμάζεται στα τέλη του Καλοκαιριού, για αυτό δεν κλαδεύουμε ποτέ το Φθινόπωρο. Αφαιρούμε όμως αν θέλουμε κάποια ξερά κλαδιά, η το αφήνουμε για την Άνοιξη.

Αν το φυτό είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια κλαδιά από την βάση για να ενισχύσουμε την διακλάδωση του.

Αν βρειτε ένα πολύ κακοποιημένο φυτό κλαδέψτε το όλο μέχρι την βάση. Θα χάσετε την ανθοφορία μια σεζόν αλλα θα επανέλθει πολύ πιο δυνατό.

Αν οι βλαστοί που θα βγάλει το Φθινόπωρο πεθάνουν στην διάρκεια του Χειμώνα, μην σας ανησυχεί. Κλαδεύουμε μόνο ότι έχει πεθάνει οριστικά στο τέλος του Χειμώνα, και περιμένουμε να πετάξει νέους βλαστούς την Άνοιξη.

Η Άνοιξη είναι επίσης κατάλληλη εποχή να πολλαπλασιασουμε το φυτό με μοσχεύματα. Μετά από τον δεύτερο χρόνο που το φυτό μας έχει δυναμώσει παίρνουμε ένα κλαδί από τα καινούρια που θα έχει βγάλει. Το κλαδί πρέπει να έχει 3-4 ζευγάρια φύλλα. Αφαιρούμε τα δυο ζεύγη φύλλων από την βάση και αφήνουμε στην κορυφή τουλάχιστον ένα ζευγάρι φύλλα κόβοντας την κορυφή που δεν θα είναι τόσο δυνατή.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Βουτήξτε το κλαδί στην ορμόνη ριζοβολίας, και την τοποθετούμε στο χώμα φροντίζοντας να είναι μέσα στο χώμα τα σημεία που αφαιρέσαμε τα φύλλα. Ποτίζουμε καλά και φροντίζουμε να μην στεγνώσει το χώμα.

Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μακρυά από ρεύματα αέρα και άμεσο ήλιο.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε το πρώτο δικό μας νέο φυτό.

Αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ορτανσία να μεγαλώσει στον χώρο μας. Είναι εντυπωσιακή και δεν έχει τρελές απαιτήσεις.

Διάβασε  πως θα καλλιεργησεις  γαρδένια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...