Στο παρελθόν έχω καλλιεργήσει αρκετές φορές καλαμπόκι σε δοχεία, και είμαι σίγουρη ότι μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει σε γλάστρα με επιτυχία, αν ακολουθήσει κάποιες βασικές οδηγίες.
Οι βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια του βρίσκονται ΕΔΩ.
Καταρχάς χρειαζόμαστε δοχεία μεγάλα. Το μικρότερο μέγεθος που μπορούμε να επιλέξουμε είναι 35χ35, και χωράνε μόνο 1 φυτό.
Από εκεί και πέρα υπολογίζοντας βάση αυτού μεγαλώνοντας το μέγεθος όχι σε βάθος αλλα σε περίμετρο μπορούμε να φυτέψουμε 2,3,4 φυτά.
Αν θέλουμε μόνο μια γλάστρα καλό θα ήταν να επιλέξουμε μια που να χωράει τουλάχιστον 4.
Αν επιλέξουμε ζαρντινιέρα θα πρέπει να χωράει 2 σειρές από 3 τουλάχιστον. Δηλαδή 6 φυτά.
Τα καλαμπόκια δεν καλλιεργούνται σε μια σειρά που να μην έχουν άλλο καλαμπόκι απέναντι. Αν καλλιεργήσουμε μεμονωμένα σε γλάστρα, φυτέψτε 6 γλάστρες με ένα φυτό και τοποθετήστε 3 σε σειρά, και 3 μπροστά από αυτές.
Αυτό το κάνουμε για τον εξής λόγο
Το στάχυ που έχει στην κορυφή το καλαμπόκι έχει την γύρη που θα γονιμοποιήσει τον καρπό. Ο καρπός έχει στην κορυφή του τα μουστάκια. Εκεί πάνω πρέπει να πέσει η γύρη από τον στάχυ για να δημιουργήσει τις χάντρες του ο καρπός.
Σας το περιγράφω πολύ αναλυτικά για να καταλάβετε.
Η μόνη μας ελπίδα να γονιμοποιηθεί ο καρπός και να γεμίσει είναι ο αέρας. Αν δεν πέσει αρκετή γύρη πάνω στα μουστάκια του καρπού, ο καρπός δεν θα γεμίσει με σποράκια, αλλα θα έχει ένα σποράκι στην ανατολή κι ένα στην δύση.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα θέλουμε όλα μαζί σαν ομάδα. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φτιάξουμε ωραίο και γεμάτο καλαμπόκι.
Ένα τρικ που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε είναι, μόλις δημιουργηθεί ο καρπός και βγάλει αυτό το μουστάκι, να κουνάμε λίγο τα καλαμπόκια μας με το χέρι κάθε δυο μέρες για να πέφτει η γύρη προς τα κάτω.
Στα χωράφια που καλλιεργούν καλαμπόκια έχει παρατηρηθεί ότι τα φυτά που βρίσκονται στην άκρη του χωραφιού πολλές φορές δεν κάνουν γεμάτο καρπό αν το αεράκι δεν στειλει αρκετή γύρη μέχρι εκεί.
Επίσης έχω ακούσει μια ιστορία από γιαγιάδες, ότι έβαζαν τα παιδιά να περνάνε από το χωράφι και να κουνάνε τα καλαμπόκια. Αυτά το έβλεπαν σαν παιχνίδι, αλλα αυτές ήξεραν τι έκαναν.
Λόγο του ότι θέλει πολύ οργανική ουσία γεμίστε τις γλάστρες σας με χώμα που έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Πως θα φτιάξεις υπέροχο χώμα για γλάστρες ΕΔΩ.
Χρειάζεται λίπασμα μια φορά τον μήνα και μια ενίσχυση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ενδιάμεσα όταν φτιάχνει καρπό δεν θα του κάνει κακό.
Μόλις μεγαλώσει στην βάση του θα αρχίσουν να φαίνονται οι ρίζες λίγο, είναι η καταλληλη ώρα να προσθέσετε μερικές χούφτες έξτρα χώμα στην γλάστρα.
Φροντίστε οι γλάστρες να παίρνουν τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα.
Ποτίζουμε τακτικά να μην ξεραίνεται το χώμα τις γλάστρας στην μεγάλη ζεστή απλώστε ξερά φύλλα η άχυρο από πάνω για να μην εξατμίζεται η υγρασία γρήγορα.
Βίντεο με σπορά σε γλάστρα ΕΔΩ
Αν το σκέφτεστε να σας πω ότι έχει αρκετή χαρά να βγάλεις τα φύλλα ενός φρέσκου καλαμποκιού και να το απολαύσεις από τον δικό σου κήπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ