Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Εντομοαπωθητικα φυτά, ποια μπορούν να διώξουν μακρυά τα έντομα από τον κήπο η το μπαλκόνι μας

Στα σπίτια με κήπους και όχι μόνο, πολλές φορές αντιμετωπιζουμε θέματα με ομάδες εντόμων που διαταράσσουν την ηρεμία μας και χαλάνε την ευχάριστη ατμόσφαιρα ενός πράσινου κήπου η μπαλκονιού.

Εντομοαπωθητικα φυτά

Τα κουνούπια, οι μύγες, τα μυρμήγκια είναι μερικά από τα παράσιτα του κήπου που μας αποτρέπουν να περάσουμε μια ήσυχη βραδιά ανάμεσα στο πράσινο που δημιουργήσαμε με τόση αγάπη.

Ειδικά τα κουνούπια εκτός από τα ενοχλητικά τσιμπήματα που προκαλούν κνησμό, μεταφέρουν του κόσμου τις ασθενειες και τα μικρόβια, και σίγουρα είναι πολύ ενοχλητικά.

Όλα αυτά τα έντομα βρίσκουν τα θύματα τους από τις μυρωδιές. Ο ιδρώτας και η μυρωδιά των ποδιών μας μπορεί σε εμάς να μην είναι αισθητή γιατί μόλις κάναμε μπάνιο. Εκείνα όμως έχουν την ικανότητα να την εντοπίζουν από μακρυά.

Κάποιες μυρωδιές όπως της μέντας, της σοκολάτας κ.α. μπορούν να  μπλοκάρουν τους υποδοχείς που χρησιμοποιούν για να μας βρουν και να τα αποπροσανατολίσουν.

Εντομοαπωθητικα φυτά

Έχουμε ακούσει για πάρα πολλά φυτά που κάνουν αυτήν την δουλειά αλλα στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα.

Θα δούμε λοιπόν ποια είναι πραγματικά τα φυτά που μπορούμε να έχουμε σε γλάστρες γύρω από το τραπεζι στον κήπο η το μπαλκόνι μας, η στο περβάζι ενός παραθύρου και να απομακρύνουν τα ενοχλητικά έντομα.

Λεπτομέρειες για την καλλιέργεια του καθενός χωριστά θα δούμε σε επόμενα ποστ. Τώρα θα τα δούμε επιγραμματικά.

Το λεμονόχορτο, είναι αποδεδειγμένα το πιο διάσημο εντομοαπωθητικό φυτό. Είναι τροπικό φυτό δεν επιβιώνει με το κρύο του χειμώνα.

Όσα φυτά έχουν αρώματα εσπεριδοειδών είναι και εντομοαπωθητικά. Τέτοια φυτά είναι, αρωματικό γεράνι (αρμπαρόριζα), θυμάρι με άρωμά λεμονιού.

Εντομοαπωθητικα φυτά

Η λεβάντα, απωθεί αποτελεσματικά, σκόρους, κουνούπια, μύγες και ψήλους.

Το σκόρδο, αποτρέπει κουνούπια και σκόρο του λάχανου.

Το δεντρολίβανο απωθεί μύγες και κουνούπια και ιδιαίτερα αν αφήσουμε πάνω στην σχάρα που ψήνουμε μερικά κλαδιά.

Ο βασιλικός αποτρέπει μύγες και κουνούπια. Μια γλάστρα με σγουρό βασιλικό στην μέση του τραπεζιού μας η στο παράθυρο της κουζίνας εκτός από όμορφη διακόσμηση μας προφυλάσσει και από τσιμπήματα.

Εντομοαπωθητικα φυτά

Η μέντα με το δυνατό της άρωμα ενοχλεί αφάνταστα τα κουνούπια τις μύγες και τα ποντίκια από τον κήπο. Μερικές διάσπαρτες γλάστρες θα βοηθήσουν πολύ.

Ο κατιφές τον γνωρίζουμε σαν τον φίλο του κηπουρού στον κήπο που βοηθά με τα φυτά. Τώρα μπορεί να στολίσει με τα χρώματα του την όαση του τραπεζιού μας και ταυτόχρονα να διώξει αντιπαθητικούς επισκέπτες όπως τα κουνούπια, που δεν αγαπούν το έντονο άρωμα του.

Αν όλα αυτά τα τοποθετήσουμε τριγύρω από το τραπεζι μας μέσα σε όμορφες γλάστρες θα έχουμε ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα και προστασία μαζί.

Μέχρι το καλοκαιρι θα έχουμε και το ανάλογο ποστ με τα εντομοαπωθητικά που θα φτιάξουμε μόνοι μας, για την ώρα σηκώνουμε τα μανίκια και καλλιεργούμε τα παραπάνω φυτά σε μικρές γλάστρες να τα έχουμε έτοιμα για τα καθιστικά του καλοκαιριού.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...