Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Μαρούλι, πως να σπειρουμε, να καλλιεργήσουμε και να απολαύσουμε άφθονο στον κήπο η σε γλάστρα

Αγαπημένο λαχανικό που ο δικός μας κήπος του δίνει ανώτερη γεύση. Πλούσιο σε βιταμίνη A μπορούμε να το καλλιεργήσουμε Άνοιξη και φθηνοπωρο.

Το μαρούλι είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό γλυκό στην γεύση που τρώγεται μόνο του σαν σαλάτα αλλα συνοδεύει πάρα πολλά αλλα πιάτα.

Σε θερμοκρασία  15 - 20 βαθμούς Κελσίου σπέρνουμε το μαρούλι απευθείας στο χώμα του κήπου η της γλάστρας σε εξωτερικό χώρο, αν όμως θέλουμε νωρίτερα παραγωγή για να τα βγάλουμε έξω όταν ο καιρός ζεστάνει, μπορούμε να κάνουμε και σπορά σε μικρά δοχεία.

Βίντεο με τις σπορές του μαρουλιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Αν κρατήσουμε το χώμα του υγρό ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 10 - 15 ημέρες.

Θα χρειαστεί να αραιώσουμε μετά την φύτρωση και τα νεαρά φυτά γίνονται σαλάτα αμέσως, μιας και είναι εύγευστα και τρυφερά.

Στην υπερβολική ζέστη βγάζει σπόρο, ενώ με τον παραμικρό παγετό χαλάει.

Κάνουμε μικρές διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες έτσι ώστε να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.

Ποτίζουμε τακτικά το μαρούλι μας να μην στεγνώνει το χώμα του που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να στραγγίζει καλά. Αν το μαρούλι μείνει απότιστο θα γίνει πικρό και σκληρό.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα για να μας δίνει πλούσιο φύλλωμα.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα φύλλα του μαρουλιού και όχι όλο το φυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μαρούλι περισσότερο καιρό από όταν αφαιρουμε όλα τα φυτά.

Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα του φυτού όσο είναι τρυφερά και αφήνουμε το εσωτερικό του να παράγει νέα φύλλα.

Αν θέλετε δεύτερη παραγωγή το φθηνοπωρο διαλέγουμε μια πιο δροσερή περιοχή  στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα το κλίμα,και αφού βελτιώσουμε το χώμα της σκεπάζουμε με ξερά άχυρα το χώμα που καταβρέχουμε κάθε μέρα για μια εβδομαδα.

 Μετά μπορούμε εκεί να σπειρουμε τα μαρούλια μας. Αν το χτυπάει ο ήλιος το μεσημέρι μπορούμε να σκιάσουμε την περιοχή με ύφασμα σκίασης και να κάνουμε ένα πιο δροσερό κλίμα για αυτά.

Χρειάζεται 6 ώρες ήλιο την ημέρα και όπου έχουμε ζεστό φθηνοπωρο προτιμούμε να το βλέπει ο πρωινός ήλιος.

Η σπορά θα γίνει σχεδόν στην επιφάνεια του χώματος και θα πιέσουμε ελαφρά με το χέρι για να κάνει καλή επαφή με το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Υπάρχουν άπειρες ποικιλίες μαρουλιού να επιλέξουμε. Εγώ συνήθως παίρνω 4-5 και σπέρνω λίγο από κάθε ποικιλία έτσι ώστε η σαλάτες μου να έχουν χαρακτήρα.

Η αγαπημένη μου σαλάτα μαρουλιού περιέχει διάφορα φύλλα μαρουλιού ρόκα, κάρδαμο τριμμένη φέτα,βαλσάμικο και μέλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και σχοινοπρασο.

Όλα αυτά τα λαχανικά μπορείς να τα έχεις ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και θα βρεις πως θα τα καλλιεργησεις στα λαχανικά ψυχρής περιόδου.

Μάθε να καλλιεργείς ραπανάκι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...