Αν πίνετε καφέ, έχετε μια πηγή οργανικής ύλης κάθε μέρα για τον κήπο. Αν δεν πίνετε καφέ σίγουρα υπάρχει αρκετή οργανική ύλη στην καφετέρια κοντά στο σπίτι σας που αν δεν την πάρετε εσείς θα καταλήξει στα σκουπίδια.
Τα κατακάθια του καφέ η τα υπολείμματα της καφετιέρας μπορούν να γίνουν πολύτιμη οργανική ύλη για τον κήπο.
Μπορούμε να προσθέσουμε αυτήν την εξαιρετική πηγή αζώτου στον σωρό του κομποστ για να το απελευθερώσει εκεί. Τα κατακάθια έχουν 1,5% περίπου άζωτο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καφέ χρώμα αλλα στο κομποστ υπολογίζονται σαν χλωρό είδος οπότε ισορροπούμε με ξερά φύλλα η άχυρα, ξερή οργανική ύλη δηλαδή.
Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και είναι για το κομποστ κάτι σαν τα υπολείμματα της κουζίνας η το κομμένο γρασίδι.
Μπορούμε να στρώσουμε τα κατακάθια πάνω από το χώμα του παρτεριού η της γλάστρας. Σιγά σιγά και σταθερά με το πότισμα θα απελευθερώνουν άζωτο στο έδαφος.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει το χώμα όξινο, αυτό δεν ισχύει με τα κατακάθια τα οποία είναι φιλτραρισμένα και έχουν ουδέτερο ph.
Δεν ρίχνουμε υπερβολική ποσότητα για να μην δημιουργήσουμε κρούστα από πάνω και δεν αναπνέει το χώμα.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ενσωματώσουμε με το χώμα καθώς κάνουμε προετοιμασία.
Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξουμε ¨τσάι¨ με τα κατακάθια. Χρησιμοποιούμε 2 φλυτζάνια τσαγιού σε 20 λίτρα νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί ποτίζουμε με αυτό τα φυτά μας.
Με το ίδιο σκεύασμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για διαφυλλική λίπανση.
Προσθέτοντας καφέ στο χώμα του κήπου η στο κομποστ στην ουσία ρίχνουμε τροφή στους γαιοσκώληκες και αλλα χρήσιμα σκουλήκια που λατρεύουν αυτό το υλικό. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα.
Σε αντίθετη περίπτωση τα σαλιγκάρια αντιπαθούν τους κόκκους του καφέ και τα απομακρύνουν. Και κάποιες γάτες όπως στην δική μου δεν αρέσει η μυρωδιά του καφέ και την κρατάω σε απόσταση με αυτόν τον τρόπο.
Τα περισσότερα φυτά δεν αγαπούν τα όξυνα χώματα για αυτό χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο καφέ.
Κάποια όμως αρέσκονται σε αυτό και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ φρέσκο αφιλτράριστο. Τέτοια φυτά είναι οι ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα, βατόμουρα.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καφέ φρέσκο που δεν έχει περάσει από φίλτρο σε μικρά φυτά γιατί η καφεΐνη αναστέλλει την ανάπτυξη τους, λόγο του ότι περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης.
Τέλος λόγο της σύστασης τους τα κατακάθια κάνουν το χώμα του κήπου ανάλαφρο και έτσι στραγγίζει καλύτερα το νερό και εισχωρεί πιο εύκολα ο αέρας στις ρίζες.
Βίντεο για το πως θα βελτιώσεις το χώμα του κήπου ΕΔΩ.
Διάβασε όλο το ποστ για την βελτίωση του χώμα τος του κήπου ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ