Το σκόρδο η αλλιώς το τριαντάφυλλο που βρομάει, είναι εύκολα καλλιεργήσιμο λαχανικό, με άπειρες χρήσεις στην κουζίνα. Έχει έντομοαπωθητική δράση στον κήπο και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες στο σπίτι.
Το σκόρδο κατά κανόνα φυτεύεται με σκελίδες το φθηνοπωρο και συγκομίζεται με την ζέστη του καλοκαιριού.
Για να γίνει σωστή η καλλιέργεια για ξερό σκόρδο, φυτεύουμε τις σκελίδες αργά το φθηνοπωρο. Βγάζουν γερές ρίζες κατά την διάρκεια του χειμώνα και την Άνοιξη φτιάχνουν το φύλλωμα. Μέχρι το Καλοκαίρι έχοντας την δύναμη από τον Χειμώνα φτιάχνουν μεγάλους βολβούς.
Ο στόχος είναι να του δώσουμε χρόνο να φτιάξει την ρίζα αλλα το κρύο να σταματήσει το φύλλωμα να μαζέψει δυνάμεις για να ολοκληρώσει την Άνοιξη.
Στα πιο ψυχρά μέρη φυτεύεται Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Στα μέρη με πιο ομαλό Χειμώνα μπορούμε να τα φυτέψουμε σε όλη την διάρκεια του Χειμώνα. Αλλά τα σκόρδα του Φθινοπώρου έχουν μεγάλο βολβό και ωραίες σκελίδες.
Όταν ο καιρός ζεσταθεί δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Προτιμά καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστη θέση.
Καλύτερα να χρησιμοποιούμε στην φύτευση σκόρδα που υπάρχουν για αυτό το σκοπό, και όχι σκόρδα από μανάβικα που πιθανώς να είναι ακατάλληλα για σπορά.
Τα σκόρδα που έχουν φύτρες στην κουζίνα μας μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μια γλάστρα και να τα μαζεύουμε φρέσκα για μαγειρική.
Φυτεύουμε τις σκελίδες περίπου 2 εκατοστά βάθος και 4-5 εκατοστά την μια από την άλλη.
Βίντεο με την φύτευση θα δείτε ΕΔΩ, η ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Τον χειμώνα καλύπτουμε το χώμα με άχυρα η ξερά φύλλα για να κρατήσουμε ζεστούς του βολβούς. Αλλά το αφαιρουμε νωρίς την Άνοιξη για να μην κρατάει υγρασία και ζέστη στους βολβούς.
Αν την Άνοιξη βγάλουν βλαστούς με άνθη τα κόβουμε αμέσως για να μην μικρύνουν τον βολβό. Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα την περίοδο της Άνοιξης που φτιάχνουν τον βολβό.
Ποτίζουμε τις ξηρές περιόδους μέχρι 20 ημέρες πριν την συγκομιδή.
Το σκόρδο δεν έχει μεγάλη ανάγκη από παράσιτα του κήπου καθώς είναι το ίδιο εντομοαπωθητικό. Και λειτουργεί έτσι και για αλλα φυτά.
Μάθετε ποια φυτά φυτεύουμε μαζί για προστασία ΕΔΩ.
Μαζεύουμε τα σκόρδα μας στην διάρκεια του Ιουλίου μόλις ξεραθούν τα 2/3 από το φύλλωμα του. Δεν τραβάμε ποτέ από το ξερό φύλλωμα γιατί συνήθως έχει ένα πολύ ισχυρό ρίζωμα που θα το κρατήσει κάτω.
Με ένα εργαλείο σκάβουμε το χώμα γύρω από τον βολβό και σπρώχνουμε προς τα πάνω.
Βίντεο με το μάζεμα θα βρειτε ΕΔΩ.
Κάνουμε τα σκόρδα μας μπουκέτα η πλεξούδες και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά, κατά προτίμηση στην αποθήκη μας να αποξηρανθούν τελείως.
Βίντεο με το πως θα κάνετε πλεξούδες τα σκόρδα σας ΕΔΩ.
Η γεύση τους είναι πιο ήπια στην αρχή και αυξάνεται καθώς ξεραίνονται.
Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο για την επόμενη σεζόν, κρατήστε τους μεγαλύτερους και τους πιο ωραίους βολβούς.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ