Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Γαιοσκώληκες, τα φυσικά άροτρα του χώματος του κήπου η της γλάστρας μας

Με αφορμή το λάθος που κάνουν πολλοί κηπουροί, να μπερδεύουν τους γαιοσκώλικες με αλλα βλαβερά σκουλήκια του εδάφους, σκέφτηκα να σας γνωρίσω τα πολύτιμα αυτά σκουλήκια που δουλεύουν για εσάς.

Γαιοσκώληκες

Παγκόσμιο σημαντικό μέρος του εδαφικού συστήματος, είναι μαζί μας τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια. Έχουν δίκαια χαρακτηριστεί ως φυσικά άροτρα.

Η δουλειά τους είναι να σκάβουν σήραγγες μέσα στο χώμα. Οι σήραγγες αυτές βοηθούν να ελαφρύνει το χώμα να διεισδύει ο αέρας και να το αποσυμπιέζουν. 

Επίσης βοηθούν τις ρίζες να προχωρούν με άνεση μέσα στο χώμα βρίσκοντας πολύτιμα συστατικά που αφήνουν πίσω τους οι γαιωσκώλικες και λέγεται χύτευση.

Το νερό χάρη σε αυτές τις σήραγγες εισχωρεί στο χώμα και δεν μένει να λιμνάζει στις ρίζες των φυτών. Χάρη σε αυτά αποφεύγεται η διάβρωση του εδάφους.

Μπορεί να εμφανιστούν στην επιφάνεια καθώς όταν ζεσταίνεται το χώμα ανεβαίνουν για να βρουν συντρόφους.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη γαιωσκωλίκων σε χρωματισμούς κόκκινους, καφέ, γκρι, ανάλογα που ζουν και το χώμα του κήπου η του κομποστ. Δεν έχουν καμία σχέση με τα ασπροσκούλικα που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Γαιοσκώληκες

Ζούνε μέσα στο χώμα τρώγοντας το χώμα δημιουργούν λαγούμια που στην συνέχεια γεμίζουν με τα (ας πούμε) περιττώματα τους, που δεν είναι τίποτα άλλο από οργωμένο χώμα με λίπασμα.

Τρώνε επίσης ξερά φύλλα και νεκρά φυτά. Κάτι που μπορεί να ζημιώνει άλλους οργανισμούς. Για αυτό και η φύση που για όλα φροντίζει τα κάνει εξαιρετικό μεζέ για τα πουλιά.

Μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες νεκρής ύλης στον κήπο να το χωνεύουν και να μας το δίνουν πίσω κοπριά. Αναπόσπαστο κομματι του κομποστ.

Κάποια είδη τρώνε και τα νηματώδη που είναι βλαβερά για τα φυτά.

Μπορούν να δώσουν μέχρι και 8 φορές πιο πλούσιο χώμα από αυτό που πήραν.

Τα απόβλητα τους (τα χυτά) όπως τα λέμε, είναι με ουδέτερο ph, και πλούσια σε μέταλλα, φώσφορο,κάλιο, άζωτο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, και θείο.

Ανάλογα πόσα από αυτά υπάρχουν στο χώμα μας, ξέρουμε πόσο πλούσιο είναι.

Αν θέλετε να κάνετε ένα τεστ σκάψτε ένα τετράγωνο 30x30 εκατοστά και βάθους 15 εκατοστών. Βάλτε το χώμα πάνω σε ένα κομματι νάιλον και μετρήστε τους γαιοσκώλικες που έχει.

Αν βρειτε από δέκα και πάνω το χώμα είναι υγιές. Αν δεν βρειτε κανέναν το χώμα δεν έχει καλή υγρασία, μπορεί να περιέχει τοξικές ουσίες, είναι πολύ αμμώδες η απλά δεν βρίσκουν οργανική ύλη για να φάνε.

Γαιοσκώληκες

Υπάρχει τρόπος να το βελτιώσετε αυτό μόνοι σας.

Ρίξτε οργανική ύλη όπως ξερά φύλλα και κοπριά. ΜΗΝ χρησίμοποιητε χημικά. Σκεπάστε το χώμα με ξερά φύλλα η άχυρα για να δημιουργήσετε υγρασία. Σταματήστε για λίγο να καλλιεργείτε. Ρίξτε κομποστ.

Η εποχή που γεννιούνται είναι το φθηνοπωρο, και πεθαίνουν με υπερβολική ζέστη.

Αν θέλετε ένα υγιές χώμα σεβαστείτε αυτά τα ευεργητικά σκουλήκια και φερθείτε τους όπως τους αξίζει.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...