Η γλυκοπατάτα είναι η πατάτα του καλοκαιριού. Ένα λαχανικό με πορτοκαλί γλυκό καρπό που χρειάζεται 4 μήνες ζεστό καιρό για να φτιάξει καρπό.
Είναι τροπικό φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που έχουν πραγματικά 4 μήνες ζεστό καλοκαιρι.
Είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και στις ασθένειες. Είναι επίσης πολύ θρεπτική, κορυφαία πηγή Β καροτίνης, και σχετικά χαμηλή σε θερμίδες.
Οι γλυκοπατάτες δεν καλλιεργούνται με σπόρο, αλλα από βλαστάρια τα οποία προέρχονται από τον καρπό της ίδιας της γλυκοπατάτας.
Τους βλαστούς θα τους έχετε κάνοντας την διαδικασία που περιγράφεται ΕΔΩ.
Αφού έχουμε έτοιμους του βλαστούς με ριζά τους φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου το βράδυ.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν περάσει οι παγετοί στην περιοχή μας, γιατί ο παραμικρός παγετός σκοτώνει το φυτό.
Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι αφράτο να έχει καλή αποστράγγιση και αρκετή οργανική ύλη. Η γλυκοπατάτα είναι απαιτητικό φυτό και καλύτερα θα ήταν να έχουμε ενσωματώσει στο χώμα κομποστ η χωνεμένη κοπριά.
Διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο είναι τροπικό φυτό και αγαπά τον ήλιο.
Οι βλαστοί θα μεγαλώσουν πολύ και αν τοποθετήσουμε τον σάκο πάνω σε κάποιο τραπεζάκι θα το καλύψουν εντελώς, με πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά κάθε 30 ημέρες και ενδιάμεσα κάνουμε και πότισμα με υγρό λίπασμα.
Τα φυτά μας θα δώσουν καρπούς σε περίπου 120 ημέρες από την ημέρα φύτευσης. Σταματάμε να ποτίζουμε το φυτό 10 ημέρες πριν μαζέψουμε τις πατάτες μας. Θα καταλάβετε ότι ο καρπός είναι για μάζεμα όταν κιτρινίζουν οι άκρες και τα φύλλα του φυτού.
Μπορούμε να συντηρήσουμε τις γλυκοπατάτες όλο τον χειμώνα μέσα σε καφάσια με πριονίδι σε σκοτεινό σημείο χωρίς υγρασία.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ