Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Πότε να φυτέψει και που ο αρχάριος κηπουρός

Αν αποφάσισες να καλλιεργείς 2-3 φυτά η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Η δυσκολία είναι να δημιουργήσεις ένα πλήρη κήπο που θα καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες της οικογενείας σε λαχανικά. Ιδιαίτερα αν καλλιεργούμε σε δοχεία η μικρο κήπο.

Την Άνοιξη ξεκίνα τυπικά η καλλιεργητική περίοδος. Αυτήν την εποχή καλλιεργούμε δυο ομάδες λαχανικών. Και τα λαχανικά ψυχρής περιόδου (μαρούλι, σπανάκι,ραπάνι, καρότο κ.α) και τα λαχανικά θερμής περιόδου (ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθιές, αγγουριές κ.α.)

Ξεκινάμε σπορές τον Ιανουάριο με λαχανικά ψυχρής περιόδου που βγαίνουν στον κήπο προς το τέλος του χειμώνα με αρχές της Άνοιξης όταν περάσουν οι παγετοί. Αρχίζουμε σπορά σπέρνουμε τα λαχανικά της θερμής περιόδου 5-6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να ισορροπήσει η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας και να μην έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, για να βγουν στον κήπο.

 Εκείνη την εποχή τα λαχανικά της ψυχρής περιόδου με την ζέστη θα ανθίζουν για να κάνουν σπόρο οπότε θα κρατήσουμε κάποια για σπόρο αν θέλουμε και φυτεύουμε τα θερμής περιόδου στις θέσεις που μένουν κενές. Κάπως έτσι λειτουργεί ένας μικρός κήπος η ένας κήπος σε μπαλκόνι.

Δεν μπορώ να ξέρω πότε ακριβώς είναι ο τελευταίος παγετός για κάθε περιοχή, γιατί διαφέρει από τόπο σε τόπο. Δεν είναι ίδιες οι ημερομηνίες στην Θράκη και ίδιες στην Κρήτη. Όπως άλλες περιοχές έχουν χιόνι άλλες δεν το βλέπουν ποτέ. Άρα ένα μετεωρολογικό δελτίο καιρού της περιοχής σας θα  βοηθήσει.

Τα ψηλά λαχανικά όπως φασόλια, καλαμπόκια,η αναρριχώμενα φροντίζουμε να μην ρίχνουν την σκιά τους πάνω  στα μικρότερα σε ύψος λαχανικά. Αν έχετε σκιερές περιοχές στο κήπο η το μπαλκόνι μπορούμε να καλλιεργήσουμε μερικά λαχανικά ψυχρής περιόδου καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και να τους δώσουμε μια παράταση ζωής.

Τα περισσότερα λαχανικά τα φυτεύουμε εκ νέου κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως και λαχανικά μόνιμης καλλιέργειας όπως το σπαράγγι η ρίγανη που θα πρέπει να αποφασίσουμε την μόνιμη θέση τους για να μην μας εμποδίζουν μετά.

Δεν σπέρνουμε π.χ. ένα ολόκληρο φακελάκι από μαρούλι η ραπάνι γιατί θα πρέπει να μαζέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτά την ίδια στιγμή και να τα καταναλώσουμε αμεσα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να σπέρνουμε λίγα κάθε 15 ήμερες και να έχουμε σταδιακή παράγωγη.

Όσα χρόνια καλλιεργώ έχω ένα τετράδιο ημερολόγιο μέσα σε αυτό σχεδιάζω τον κήπο μου, γράφω ημερομηνία σποράς, παρατηρήσεις καιρού, φυτών και αποτελέσματα κάθε χρόνο. Την επόμενη χρονιά ξέρω τι πρέπει να διορθώσω και τι έκανα λάθος. Θα σας πρότεινα να κρατάτε ημερολόγιο κήπου έστω στην αρχή μέχρι να κατανοήσετε πως συμπεριφέρονται τα φυτά στην περιοχή σας.

Για να πετύχει ένας κηπουρός προσαρμόζεται στην φύση γιατί η φύση δεν θα προσαρμοστεί ποτέ με τα δικά σας θέλω. Λάθη και απώλειες θα έχετε πάντα, και πάντα θα μαθαίνετε κάτι καινούριο. Αυτή είναι η μαγεία ενός λαχανόκηπου!

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...