Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργησεις πολλές τομάτες στο κήπο η το μπαλκόνι σου

Η τομάτα είναι από τις κύριες καλλιέργειες του καλοκαιριού. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο όμως δεν είναι. Ακολουθώντας μερικούς κανόνες θα δεις πως εύκολα καλλιεργούνται στον κήπο η σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το άρωμα μια φρεσκοκομμένης τομάτας στην σαλάτα. Η τομάτα πάντα φέρνει στο μυαλό μας καλοκαιρι. Οι τομάτες κατέχουν την πρώτη θέση σε καλλιέργεια, και δεν λείπουν από ένα καλοκαιρινό κήπο.

 Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τομάτας και όχι η γεύση δεν είναι η ίδια σε όλες. Προτιμούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο για να μας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε αρκετές ποικιλίες σιγά σιγά και να δούμε ποιες ταιριάζουν με τα γούστα μας και έχουν καλή ανάπτυξη στο κλίμα της περιοχής μας.

Δεν κάνουν όλες οι τομάτες για όλα. Υπάρχουν ποικιλίες για σαλάτα και άλλες για σάλτσα. Κάποιες έχουν περισσότερο χυμό και κάποιες περισσότερη σάρκα. Επίσης έχουμε τις αναρριχώμενες και τις ημιαναρριχώμενες που είναι πιο κοντές.

 Όταν ακούμε για  υβρίδια δεν σημαίνει ότι έχει κάτι κακό είναι συνήθως διασταύρωση ποικιλιών για να είναι πιο ανθεκτικές σε κάποιες ασθενειες. Περισσότερα δηλητήρια έχουν οι ντομάτες από τον διπλανό κήπο που έχουν ραντιστεί με κάθε λογής χημικό για να αντέξουν στις ασθενειες,να γίνουν στρογγυλές, η να ωριμάσουν όλες μαζί κ.α

Άρα το βασικό στην καλλιέργεια είναι να μην χρησιμοποιούμε χημικά για ραντίσματα και λιπάσματα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο στον δικό μας κήπο που το φυτό θα αναπτυχθεί με την ησυχία του, θα ανθίσει, θα δέσει καρπό, και θα τον ωριμάσει χωρίς να το βιάζει κανένας. Απλά θα του δώσουμε λίγη φυσική βοήθεια όταν το χρειάζεται.

 Ξεκινάμε με σπόρο, νωρίς για να έχουμε έτοιμα φυτά όταν ανέβει η θερμοκρασία, να βγουν στον κήπο. Καλό θα ήταν να κάνουμε όσα φυτά χρειαζόμαστε, και αργότερα κάνουμε μια δεύτερη σπορά για να έχουμε τομάτα μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

Βίντεο με την σπορά σε δοχεία στα τέλη του χειμώνα θα βρειτε ΕΔΩ.

Αγαπά τον ήλιο και από νωρίς φροντίζουμε να έχει άμεσο φως είτε στο κουτί βλάστησης ΕΔΩ, είτε κοντά σε παράθυρο τουλάχιστον  14 ώρες την ημέρα, διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν ψιλά και αδύναμα.

Φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει στην περιοχή μας όλες οι οδηγίες φύτευσης υπάρχουν στο βίντεο ΕΔΩ.

Τα φυτά πρέπει να σκληραγωγηθούν πριν βγουν σε εξωτερικό χώρο όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε άρθρο ΕΔΩ.

Πολλοί αφαιρούν όλους τους πλάγιους βλαστούς και αφήνουν μόνο τον κεντρικό, για καλύτερη ωρίμανση των φυτών. Εγώ το κάνω μόνο όταν το φυτό έχει πάρα πολλούς και αφαιρώ μερικούς για να του δώσω αέρα. Η διαδικασία αν πρέπει να γίνει, θα γινόταν όταν οι πλάγιοι βλαστοί έχουν 2,5-5 εκατοστά μήκος, μετά η διαδικασία είναι επικίνδυνη γιατί δημιουργεί πληγές στο φυτό.

Κορφολόγημα, είναι η αφαίρεση της κορυφής του φυτού, και γίνεται για να αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν πιο γρήγορα οι καρποί που υπάρχουν. Είναι μια διαδικασία που την κάνω μόνο σε φυτά του Σεπτεμβρίου για να προλάβω να μαζέψω τις ντομάτες πριν πιάσουν τα κρύα που θα χαλάσουν το φυτό. Κόβουμε 2-3 φύλλα πάνω από την τελευταία ταξιανθία.

Αποφύλλωση είναι η μερική αφαίρεση κάποιον φύλλων για να δημιουργήσουμε χώρο να περνάει ο αέρας και να ωριμάζουν πιο γρήγορα οι καρποί. Το κάνω όταν βλέπω ότι το φυτό έχει τόσο φύλλωμα που δεν μπορεί να πάρει αέρα.

Για υποστύλωση χρησιμοποιώ καλάθια από σύρμα όπως θα δείτε  στα βίντεο με την καλλιέργεια της στον κήπο μου βρίσκονται μαζεμένα ΕΔΩ.

Για να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα γεμίζουμε γλάστρες οι σάκους φύτευσης 35x45 με χώμα και κομποστ που καλό θα ήταν στην βάση να έχουν μια στρώση χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση.

Ποτίζουμε τακτικά γιατί η γλάστρες στεγνώνουν το χώμα τους πολύ πιο γρήγορα, και στην μεγάλη ζέστη καλό θα ήταν τις μεσημεριανές ώρες τα φυτά μας να έχουν μια σκίαση από πάνω.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά, αρχίζοντας 15 ημέρες μετά την φύτευση κάθε 20-30 ημέρες. Παρατηρούμε τα φυτά μας για ασθενειες και μπορούμε να κάνουμε και προληπτικούς ψεκασμούς.

Αν είσαι αρχάριος τα άρθρα για σένα ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...