Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πως να φυτέψουμε, να μεγαλώσουμε και να φροντίσουμε τα Lilium (Λίλιουμ)

Τα λιλιουμ είναι πανέμορφα μεγάλα άνθη σαν κρίνα. Με ελάχιστη φροντίδα μπορούμε να τα καλλιεργούμε στον κήπο η το μπαλκόνι μας για χρόνια.

Είναι χαμηλής συντήρησης, πολυετές, εύκολο στην καλλιέργεια, χωρίς ασθενειες και παράσιτα, ικανό να επιβιώσει σε ξηρασία, σε φτωχό έδαφος,και σε ανώμαλο ηλιακό φως.

Ανθίζει όλο το καλοκαιρι μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Αν κάνουμε διαδοχικές φύτευσης μπορούμε να έχουμε  ανθοφορία σε όλη αυτήν την διάρκεια.

Τα αληθινά λιλιουμ προέρχονται από βολβούς που μοιάζουν με κρεμμύδι, υπάρχουν και ποικιλίες που έχουν σαρκώδης ρίζες και δεν είναι αληθινά.

Τα άνθη βγαίνουν από ένα μακρύ άφυλλο στέλεχος μέσα από μια μια συστάδα φυλλώματος που βγάζει ο βολβός και στολίζουν υπέροχα μια ανθοδέσμη. 

Κάθε στέλεχος έχει  πάνω από 10 μπουμπούκια που ανοίγουν σταδιακά και έτσι ένα ώριμο φυτό που έχει παραπάνω στελέχη έχει και μακράς διάρκειας ανθοφορία.

Του βολβούς τους φυτεύουμε νωρίς την Άνοιξη και αν δεν έχουμε βαρύ χειμώνα μπορούμε να το φυτέψουμε το φθηνοπωρο 5-6 εβδομάδες πριν έρθουν τα κρύα. 

Δεν έχουν καμιά ανάγκη από οργανική ύλη και ανταγωνίζονται αλλα φυτά που υπάρχουν διπλά τους. Εγώ τα έχω φυτεμένα σε γλάστρες για να μην χάνω τους βολβούς και να μην τους χτυπάω όταν κάνω βελτιωση χώματος η σκάψιμο στα παρτέρια.

Μπορείτε όμως να φυτέψετε ολόκληρο παρτέρι στον κήπο μόνο με βολβούς λιλιουμ σε διάφορα χρώματα και να έχετε ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα όταν ανθίσουν.

Σκάβουμε ένα λάκκο που να χωράει άνετα να απλωθεί η ρίζα του φυτού και βάθος περίπου 5 εκατοστών. Ρίχνουμε από πάνω το χώμα και πατάμε απαλά  με τα χέρια να κάνει καλή επαφή με το βολβό. Ποτίζουμε αρκετά να βραχεί όλο το χώμα τριγύρω.

Μετά και να τα ξεχάσετε αυτά θα ανθίσουν ακόμα και στην ξηρασία, ωστόσο καλό είναι να τα ποτίζουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα, να μην στεγνώσει το χώμα τους, για να δώσουν το καλύτερο που μπορούν.

Αν θέλουμε ποτίζουμε με το υδατοδιάλυτο λίπασμα που ποτίζουμε και τις τομάτες.

Κόβουμε τα άνθη μόλις μαραθούν για να τα παρακινήσουμε να ανθίσουν κι άλλο.

Κάθε 3-5 χρόνια ίσως χρειαστεί να τα βγάλουμε από το χώμα και να διαχωρίσουμε λίγο την ριζά, δίνοντας τους δύναμη και αποκτώντας κι αλλα φυτά.

Θα τα βρούμε σε πολλές ποικιλίες και σε διάφορα χρώματα. Μια θεωρία λέει ότι αν ένα από το λουλούδια ανοίξει στις 7 το πρωί θα μαραθεί στις 7 το βράδυ.

Τα άνθη είναι φαγώσιμα και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική.

Μάθε να καλλιεργείς αμαρυλλίδα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...