Το σχοινόπρασο είναι ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών. Καλλιεργείται εύκολα στον κήπο των αρωματικών φυτών η σε γλάστρα.
Είναι πολυετές φυτό που θα το σπείρετε μια φορά και θα σας δώσει πολλές τα μικρά λεπτά φιλαράκια του με άρωμα κρεμμυδιού.
Είναι ένα φυτό που τείνει να προχωράει και μπορεί να καταλάβει όλο τον κήπο αν πέσουν οι σπόροι από τα άνθη του.
Είναι ομάδες μικρών βολβών που βγάζουν μικρά ντελικάτα φύλλα όπως του κρεμμυδιού, ύψους 15 εκατοστών.
Τα άνθη είναι ροζ, μοβ, λευκό, η κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργούμε.
Είναι φυτά ψυχρής περιόδου και αναπτύσσονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Το καλοκαιρι αδρανοποιούνται και το δυνατό κρύο τα εξαφανίζει. Κάτω από το χώμα μένει ο βολβός που θα βλαστίσει ξανά μόλις ο καιρός να έρθει στις δροσερές συνθήκες που αγαπούν.
Ξεκινάμε σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν το τελευταίο παγετό της. Η θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου είναι από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Η σπορά μπορεί να γίνει και σε γλάστρα αραιά και να γίνει και η μόνιμη θέση του σχοινόπρασου.
Σχετικό βίντεο θα βρειτε ΕΔΩ.
Τα φυτά θα εγκατασταθούν στο κήπο μόλις η θερμοκρασία είναι σε αυτά τα επίπεδα.
Αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις αν και τα καταφέρνουν και στην σκιά.
Είναι καλλιέργεια ψυχρής περιόδου και χρειάζεται καλό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά. Αν βρίσκονται στην μέση του κήπου και όχι σε δικό τους δοχείο, μαζεύουμε τα άνθη για να μην σκορπιστούν οι σπόροι σε όλο τον κήπο.
Τα άνθη είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας και κυρίως τις σαλάτες μας.
Μαζεύουμε τα φύλλα περίπου 2 μήνες μετά την σπορά αφήνοντας ένα διάστημα από το χώμα, για να βγάλουν νέο φύλλωμα.
Βίντεο για το πως μαζεύουμε σχοινόπρασο ΕΔΩ.
Η παραγωγή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φτάσει και μια φορά το μήνα. Μπορούμε να κρατήσουμε το κομμένο φύλλωμα στην κατάψυξη για όταν δεν έχουμε φρέσκο.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ