Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Διαβάζοντας πάρα πολλά άρθρα κυρίως ξένων επιστημόνων, ξεκίνησα να συλλέγω εδώ και χρόνια τα τσόφλια από τα αυγά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Ανακάλυψα πραγματικά ότι η ποσότητα από τα τσόφλια που πετάει στα σκουπίδια ένα μέσο σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και σε βάθος χρόνου ακόμα μεγαλύτερη.

Πριν προχωρήσω στα οφέλη η διαδικασία συλλογής τους είναι εξαιρετικά απλή. Τα ξεπλένετε καλά κάτω από την βρύση, και τα ρίχνετε σε ένα μικρο κουβαδάκι στο πάσο της κουζίνας η κάτω από το νεροχύτη.

Αν αναρωτιέστε... όχι δεν βρωμάνε αν τα ξεπλύνουμε καλά. Καθώς αυξάνονται τα πατάμε συνθλίβοντας τα για να χωρέσουν κι αλλα.

Έχουμε πει ότι το άζωτο, ο φώσφορος, και το κάλιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεια και την ανάπτυξη των φυτών. Το ασβέστιο είναι εξίσου απαραίτητο για τα τοιχώματα των κυττάρων που είναι φτιαγμένο ένα φυτό.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Το τσόφλι του αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, με την εισαγωγή τους στο χώμα του κήπου η της γλάστρας συμβάλουμε στην ενίσχυση του μετάλλου σε αυτό.

Σαφώς και θέλουν αρκετό χρόνο να λιώσουν μέσα στο χώμα όπως είναι, αλλα αν το κάνουμε συστηματικά τα επόμενα χρόνια, όπως καταλαβαίνετε χρόνο με το χρόνο τα οφέλη θα είναι τεράστια για το χώμα μας.

Έχουμε την επιλογή να τα μετατρέψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια η ακόμα καθ σε σκόνη, με την βοήθεια ενός μπλέντερ, η να βάλουμε τα παιδιά να το κάνουν σε ένα γουδί. Έτσι επιταχύνουμε την διαδικασία.

Μπορούμε να ενσωματώσουμε τα τσόφλια το φθινόπωρο στο χώμα του κήπου και να μεινουν εκεί ενεργώντας όλο τον χειμώνα.

Στην συνέχεια τα απλώνουμε στην επιφάνεια την Άνοιξη καθώς φυτεύουμε.

Συνηθίζω να ρίχνω τριμμένα τσόφλια αυγών στον λάκκο μεταφύτευσης κάθε φορά που φυτεύω κάποιο φυτό στον κήπο.

Τα τσόφλια θα μειώσουν την οξύτητα του χώματος και θα συμβάλουν στον αερισμό του.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Πολλοί κηπουροί λένε ότι αποτρέπουν τα σαλιγκάρια να σέρνονται πάνω τους και να γδέρνονται, δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο για να το πω με σιγουριά.

Παρατήρησα όμως ότι οι γάτες δεν πάνε να σκάψουν εκεί που υπάρχουν τσόφλια αυγών. Ίσως για αυτές να είναι ενοχλητικά τα μικρά κοφτερά λέπια πάνω στο χώμα, η απλά δεν τους αρέσει η μυρωδιά.

Και φυσικά μπορούμε να τα προσθέσουμε στο κομποστ αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια και να πάνε χαμένα τα πολύτιμα συστατικά τους.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...