Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Παντζάρι, πως σπέρνουμε και καλλιεργούμε σε κήπο η σε γλάστρα.

Τα παντζάρια είναι διπλή παραγωγή στους κήπους μας. Μπορούμε να καταναλώσουμε τους γλυκούς κόκκινους βολβούς που όλοι ξέρουμε αλλα μέχρι να γίνουν μπορούμε να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα τους.

Παντζάρι

Τα πατζαρια είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου, εύκολο να καλλιεργηθεί από σπόρους σε αφράτο καλής ποιότητας χώμα σε ηλιόλουστες θέσεις, στον κήπο η σε γλάστρα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες εκτός από το γνωστό μας παντζάρι ακόμα και λευκό η κίτρινο.

Μαζεύουμε τα παντζάρια όταν η ρίζα τους έχει το μέγεθος μιας μπάλας τένις. Τότε είναι ιδανική, οι μεγαλύτερες είναι πιο σκληρές και δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία.

Σπέρνουμε διαδοχικά σε μικρές ποσότητες για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

Παντζάρι

Μπορούν να επιβιώσουν  σε συνθήκες ελαφριού παγετού και αν τα σκεπάσουμε με πανί παγετού μπορούμε να τα καλλιεργούμε όλο το χειμώνα όπου δεν έχουμε χιόνι.

Ξεκινάμε την καλλιέργεια στις αρχές της Άνοιξης που θα μας δώσει παραγωγή μέχρι τα μέσα καλοκαιριού.

Για να βλαστίσει ο σπόρος  χρειάζεται από 10 °C θερμοκρασία, και θα βλαστίσουν σε 5-10 ημέρες σε συνθήκες υγρασίας.

Κάνουμε επίσης δεύτερη καλλιέργεια το φθηνοπωρο όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες. Και τα καλλιεργούμε σκεπασμένα όλο το χειμώνα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο την ημέρα για αυτό το καλοκαιρι τα φυτεύουμε σε πιο δροσερά μέρη του κήπου, ενώ το χειμώνα στα πιο θερμά.

Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα στο βολβό που μας ενδιαφέρει, θέλει καλής ποιότητας χώμα που έχουμε ενσωματώσει κοπριά η κομποστ, και να είναι αφράτο.

Προτιμούν την απευθείας σπορά στην θέση τους στο χώμα αλλα έχω κάνει και σπορά σε μικρά δοχεία που μεταφύτευσα στον κήπο όσο ήταν ακόμα μικρά για να μην ενοχλήσω την ρίζα πολύ.

Σπέρνουμε σε βάθος 1 εκατοστό σκεπάζοντας με λεπτή στρώση χώμα, και υγροποιώντας καλά το χώμα.

Παντζάρι

Όταν αραιώνουμε δεν τραβάμε με δύναμη για να μην ταράξουμε την ρίζα στα διπλανά.

Τα πατζαρια χρειάζονται υγρασία και έτσι φροντίζουμε να είναι το χώμα τους πάντα υγρό.

Θα δώσουν βολβούς σε 55 - 70 ημέρες ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Από την αραίωση μπορούμε να καταναλώσουμε τα νεαρά φυτά.

Μπορούμε να  φτιάξουμε τουρσί τα πατζαρια μας ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...