Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Εντυπωσιακό το Πάσχα στην Κέρκυρα, και το πρώτο έθιμο που ερχεται στο νου κάποιου που την έχει επισκεφθεί αυτήν την περίοδο, είναι οι μπότηδες.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς, στις 6 το πρωί σε μερικούς ναούς, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν οι γραφές. Και ακολουθεί η πρώτη Ανάσταση στις 11.00, και το έθιμο των μπότηδων.

Ένα θορυβώδες έθιμο, που είναι χαρακτηριστικό για τον θορυβώδη λαό της Κέρκυρας. Από άκρη σε άκρη στην Κέρκυρα ακριβώς την ώρα της πρώτης Ανάστασης, καθώς οι καμπάνες φέρνουν το χαρμόσυνο μήνυμα, οι νοικοκυρές σπάνε τα πήλινα δοχεία, γεμάτα νερό, έξω από τα σπίτια, από μπαλκόνια, παράθυρα, και αυλές.

Οι μπότηδες όπως λέμε τα πήλινα δοχεία αυτά στην Κέρκυρα παλιά τα χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση νερού η άλλων υγρών και τροφίμων.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Το Μεγάλο Σάββατο του βάφουμε κόκκινους που είναι και το χρώμα του νησιού, τους στολίζουμε με λουλούδια και κόκκινες η άσπρες κορδέλες και τους σπάμε στην Πρώτη Ανάσταση.

Το έθιμο έχει δυο εκδοχές. Η πρώτη είναι το έθιμο  των αρχαίων Ελλήνων που τον Απρίλιο, γιόρταζαν τον ερχομό την νέας βλάστησης της σοδειάς, σπάζοντας τα παλιά κανάτια, για να γεμίσουν νέα με πιο πλούσια σοδειά.

Η δεύτερη έχει ρίζες στην ενετοκρατία, που οι καθολικοί έσπαζαν τα παλιά κανάτια την πρωτοχρονιά, για να φέρει ο νέος χρόνος καινούρια.

Οι δυο εκδοχές πλεγμένες μεταξύ τους τοποθετήθηκαν από τους Κερκυραίους, το Μεγάλο Σάββατο και την νέα εποχή που φέρνει η Ανάσταση.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Ακολουθεί ένα πανηγύρι από φιλαρμονικές που παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης αλλα και σε όλο το καταπράσινο νησί των Φαιάκων.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο πανηγύρι με θόρυβο και μουσική, γέλια και χαρές, που κρατάει ακόμα. Αν δεν έχεις περάσει Πάσχα στην Κέρκυρα, δεν ξέρεις τι σημαίνει παραδοσιακό Πάσχα.

Το έθιμο μπορείτε να το δείτε σε βίντεο από την Νότια Κέρκυρα ΕΔΩ.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Εγώ έχω αναλάβει να στολίσω με ζωγραφιές τους μπότηδες του δικού μου χωριού, με λουλούδια κάθε χρόνο.

Και των ΕΛΤΑ του χωριού

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...