Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Πώς να βελτιώσω το χώμα του κήπου


Το όνειρο του κάθε κηπουρού είναι χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ανάλαφρο.
Αν το χώμα σας είναι πάρα πολύ αμμώδη, βραχώδη, ή έχει πάρα πολύ πηλό, μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του έτσι ώστε καλλιέργειες σας να είναι καλύτερες και με μεγαλύτερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια των ετών.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε τι δεν πάει καλά με το χώμα σας. Ρίξτε μια ματιά στο χρώματα έδαφος πρέπει να είναι σκούρο καφέ η μαύρο, σημάδι ότι διαθέτει επαρκή οργανική ύλη, αέρα, και την αξιοπρεπή αποστράγγιση.
Αν το χώμα είναι πράσινο, γκρι, κίτρινο, Δεν κάνει καλή αποστράγγιση.

Αν υπάρχει  δυσκολία στο σκάψιμο και παρουσιάζει ρωγμές στην επιφάνεια.
Αν το νερό μένει στην επιφάνεια του εδάφους ή τρέχει ακανόνιστα δεξιά και αριστερά.  .

Ένας τρόπος για να βελτιώσει το χώμα σας είναι με την προσθήκη χώματος καλύτερης ποιότητας. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά σακιά έτυμου κομποστ που θα βρείτε στην αγορά η να το φτιάξετε μόνος σας χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα της κουζίνας και τα κουρέματα του κήπου.
Προσθέστε κομποστ στο χώμα σας, πριν από κάθε φύτευση.

Μπορείτε να προσθέσετε οργανικές ουσίες, όπως καλά χωνεμένη κοπριά ή πριονίδι. Προσθέστε και τα δυο αυτά στο χώμα σας ένα μήνα πριν από τη φύτευση των φυτών η της σποράς  ώστε να έχει το χρόνο να ενσωματωθεί με το χώμα σας και να το βελτιώσει.
Η  κοπριά θα βελτιώσει και το επίπεδο του αζώτου στο  έδαφος σας, ενώ το πριονίδι θα στερήσει το άζωτο από το έδαφος.  Θα πρέπει να τα προσθέσετε εναλλάξ η ανακατεμένα για ισορροπία.

Το χώμα σας θα πρέπει να έχει ένα ισορροπημένο επίπεδο pH: Η υπερβολική οξύτητα ή την αλκαλικότητα θα αποτρέψει τα φυτά από το να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι κήποι έχουν ένα ιδανικό εύρος pH του 6.3 έως 6.8. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ δοκιμών  για το σπίτι ή να στείλετε το δείγμα σας για τη δοκιμή. Μόλις έχετε τα αποτελέσματα, μπορείτε να προχωρήσετε στη ρύθμιση του επιπέδου.
 
Εάν το χώμα σας είναι σκληρό προσθέστε άχυρο σε όλο το κομμάτι την εποχή που δεν φυτεύετε και αν είναι καλοκαίρι καταβρέχετε τακτικά το άχυρο. Αν είναι χειμώνας δεν χρειάζεται θα το κάνει η φύση.
Να θυμάστε το υπερβολικό νερό η από βροχή η από πότισμα μπορεί να συμπιέσει το γυμνό έδαφος, Άρα ποτέ… γυμνό έδαφος. Τα ξερά φύλλα θα σας βοηθήσουν στη μείωση της διάβρωσης και μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την ανάπτυξη ζιζανίων. Προσθέστε πάντα λοιπόν ξερά άχυρα η ξερά φύλλα γύρω από τα φυτά σας η σε περιοχές που το έδαφος είναι εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες Ήλιο, βροχή, αέρα. Η γη δεν αγαπά την γύμνια για αυτό βγάζει και φυτά.

Ένας άλλος τρόπος κάλυψης είναι το γεωυφασμα που υπάρχει στο εμπόριο  για αυτό το σκοπό. Αλλά δεν υπάρχει λόγος θεωρώ αν έχουμε δωρεάν κάλυψη από την ίδια την φύση με άχυρα η φύλλα. Επίσης μόλις τελειώσει η ζωή ενός φυτού δεν το πετάμε απλά το στοιβάζουμε να ξεραθεί και να σαπίσει πάνω στην γη μας. Απομακρύνουμε τα φυτά που έχουν ασθένειες μόνο.

Με τον καιρό το χώμα σας θα γίνεται όλο και καλύτερο δίνοντας σας καλύτερη παραγωγή χωρίς λιπάσματα και διάφορα χημικά. Να θυμάστε υγιή χώμα – υγιή φυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ