Από την αρχή που άρχισα να καλλιεργώ τα λαχανικά του σπιτιού μου επέλεξα την καλλιέργεια σε παρτέρια μεγάλες γλάστρες και σάκους.
Ο τρόπος αυτός βοηθάει πολύ στην πρόληψη των ασθενειών με ελάχιστη βοήθεια από μένα.
Η βασική θεωρεία είναι ότι όταν μια ασθένεια προσβάλει ένα φυτό,δίπλα του δεν έχει ίδιο έτσι ώστε να μην προσβάλλεται όλη η παραγωγή.
Τα λαχανικά μου είναι διάσπαρτα και ανάμικτα στα παρτέρια και πολύ λίγα από την ίδια οικογένεια σε μια περιοχή.
Επίσης εναλλάσσω κάθε καλλιεργητική περίοδο την καλλιέργεια, δεν φυτεύω τα ίδια λαχανικά στην ίδια περιοχή για να μην εξαντλώ την σύσταση του χώματος.
Το ενισχύω με όλους του φυσικούς τρόπους κάθε φορά που τελειώνει μια παραγωγή. Έχουμε κάνει σχετικό βίντεο με την βελτίωση του χώματος του κήπου
Τα λαχανικά χωρίζονται σε οικογένειες. Τα φυτά της ίδιας οικογένειας προσβάλλονται συνήθως από τις ίδιες ασθενειες οπότε φροντίζω
πρώτον να μην είναι όλα μαζί το ένα κοντά στο άλλο,
και δεύτερον όσο τον δυνατών να μην φυτεύω τα φυτά της ίδιας οικογένειας συνεχόμενα στον ίδιο χώρο. Αλλάζω τακτικά την θέση φύτευσης στον κήπο.
Αυτή η πρακτική σε συνδυασμό με την συγκαλλιέργεια των φυτών μου δίνουν την δυνατότητα να καλλιεργώ πολλά λαχανικά σε μικρό σχετικά χώρο με το ελάχιστο των ασθενειών.
Για την συκγαλιέργεια μιλήσαμε ΕΔΩ και ανεβαίνουν και διάφορες κάρτες στο instagram, για να σας βοηθήσουν.
1. Σολανίδες, οικογένεια της πατάτας: Τομάτα, πατάτα, Αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά.
2. Ψυχανθή, οικογένεια των φασολιών: Αρακάς, μπιζέλια, φασολιά, φακές και όλα τα όσπρια.
3. Σταυρανθή, οικογένεια του λάχανου: Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο,λαχανάκι Βρυξελλών, γογγύλια, ρέβες.
4. Ριζώδη, οικογένεια των ριζωδών: Καρότο, παντζάρι, σελινόριζα, μαραθόριζα, ραπάνι.
5. Βολβώδη, οικογένεια του κρεμμυδιού: Κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.
Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτήν την τακτική καλλιέργειας πρέπει να γνωρίζεις τι φύτεψες και που, έτσι ώστε να μην βάλεις φυτά της ίδιας οικογένειας στον ίδιο χώρο την επόμενη καλλιέργεια. Μια φωτογραφία με το κινητό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ