Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε το φυτό στον δικό μας κήπο

Η λεβάντα είναι ένα πολυετές, θαμνώδες, αρωματικό φυτό της Μεσογείου. Το γκρι-πράσινο φύλλωμα του μένει σε όλη την διάρκεια του χρόνου, και ευδοκιμεί ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Με το βραβευμένο του άρωμα, και το υπέροχο μοβ χρώμα στα ανθί του και οι φαρμακευτηκές του ιδιότητες, το κάνουν πολύτιμο φυτό στον κήπο μας.

 Οι απαιτήσεις του δεν είναι μεγάλες αρκεί να του δώσετε πολύ ήλιο και χώμα που να στραγγίζει καλά.

Η σπορά της γίνετε την Άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15°C. Η σπορά θα σας πάρει αρκετό καιρό να έχετε ένα μεγάλο φυτό, γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να πάρουμε ένα ετοιμο φυτό και να το πολλαπλασιασουμε με μοσχεύματα αν θέλουμε περισσότερα φυτά.

Είναι προτιμότερο τα φυτά να φυτεύονται την Άνοιξη για να προλάβουν να δυναμώσουν, πριν έρθει ο χειμώνας.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Δεν αγαπά το χώμα που κρατάει υγρασία, έτσι καλλίτερα να βελτιώσουμε το χώμα μας έτσι ώστε να στραγγίζει καλά.

Μπορείς να βελτιώσεις το χώμα του κήπου σου με οδηγίες που θα βρεις ΕΔΩ.

Ποτίζουμε μια με δυο φορές την εβδομαδα όταν τα φυτά είναι μικρά, όταν μεγαλώσουν μια φορά την εβδομαδα αρκεί όταν όμως φτιάξουν τα πολύτιμα άνθη επιστρέφουμε στις 2-3 φορές την εβδομαδα.

Αν ζήτε σε περιοχές με βαρύ χειμώνα καλύτερα να σκεπάσετε το φυτό με ένα ύφασμα πάγου για να το προστατέψετε.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου προσθέτοντας ξεχωριστή ομορφιά στο παράθυρο της κουζίνας σας ακόμα και το χειμώνα, αρκεί να δέχεται αρκετό φως.

Κλαδεύουμε την Άνοιξη αφήνοντας μόνο τα κλαδιά που έρχονται από την βάση του φυτού.

Συλλέγουμε τα κλαδιά με άνθη όταν είναι έτοιμα και τα αποξεράνουμε σε μπουκέτα κρεμασμένα ανάποδα σε ισκιερό μέρος.

Τα άνθη μπορούμε να τα τρίψουμε σε μικρά σακουλάκια από τούλι και να αρωματίσουμε συρτάρια και ντουλάπες.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Επίσης βάλτε ένα τέτοιο σακουλάκι κάτω από το μαξιλάρι σας για υπέροχο ύπνο.

Μαζεύουμε την λεβάντα όταν έχουν ανοίξει περίπου τα μισά από τα άνθη του κλαδιού, και κατά προτίμηση το πρωί.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα μετά την βλάστηση

Σπείραμε τους σπόρους μας λοιπόν, όλα πήγαν καλά και τα μικροσκοπικά φυτά ανασηκώνουν τα κεφαλάκια τους. Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο και το σημαντικότερο για να καμαρώσουμε μεγάλα φυτά στον κήπο.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Τα μικρά φυτά μας είναι τόσο αδύναμα ακόμα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα όπως τα νεογέννητα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ετοιμαστούν για μπουν στον κήπο.

Χρειαζόμαστε υγιή και δυνατά φυτά από την αρχή, γιατί οι συνθήκες που τα περιμένουν είναι δύσκολες.

Θα έρθουν αντιμέτωπα με τον ήλιο, την βροχή, το κρύο, την ζεστή, τον αέρα και τις ασθενειες. Αν δεν είναι δυνατά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο χώμα του κήπου.

Θέλουν κάτι περισσότερο από νερό για να αναπτυχθούν σωστά. Η σωστή φροντίδα στα σπορόφυτα μας μετά την βλάστηση, και η προσοχή στο νερό στην θερμοκρασία, στο φως και η μεταφύτευση τους, μπορούν να μας εγγυηθούν ένα γερό φυτό με καλή παραγωγή και αυτή είναι και η επιτυχία μας.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Εκείνοι οι μικροί βλαστοί που σπρώχνουν το χώμα σπρώχνουν και την καρδιά μας από χαρά στα ύψη όσα χρονιά και αν περάσουμε στην κηπουρική η χαρά τις βλάστησης είναι η ίδια.

Και η απογοήτευση όμως είναι κι αυτή η ίδια και ίσως μεγαλύτερη όταν το μικρο φυτό μετά από λίγες μέρες, ζαρώνει, μαραίνεται, και τελικά πέφτει νεκρό.

Και για έναν αρχάριο μπορεί να είναι αιτία ότι κάτι δεν έκανε καλά γιατί δεν ήξερε, για τον παλιό όμως ξέρει ότι κάτι δεν έκανε σωστά η βιαστικά.

Ακόμα κι αν βλαστίσουν οι σπόροι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά φυτά δεν κινδυνεύουν.

Το πρώτο πράγμα που απειλεί τα μικρά φυτά είναι μυκητιακές ασθενειες που προέρχονται από τα δοχεία η από το χώμα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Το χώμα ακόμα και αγορασμένο να είναι μπορεί να είναι κακής ποιότητας και να μεταδώσει ασθενειες στα μικρά φυτά. Ένας από τους λόγους που φτιάχνω το δικό μου χώμα είναι αυτός. Θα βρεις πως θα φτιάξεις το δικό σου χώμα μόνος σου ΕΔΩ.

Τα δοχεία σποράς μπορούν να μεταφέρουν ασθενειες αν έχουν χρησιμοποιηθεί και παλιότερα και δεν έχουν καθαριστεί καλά.

Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα, τα καθαρίζουμε καλά με νερό και πράσινο σαπούνι πριν τα αποθηκεύσουμε για επόμενη φορά.

Καλό θα ήταν να τα αφήνουμε να στεγνώνουν στον ήλιο 3-4 ώρες πριν να τα αποθηκεύσουμε.

Το φως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη τους. Πρέπει να έχουν δυνατό φως 6-8 ώρες την ημέρα, είτε από κάποιο παράθυρο που βλέπει καλά ο ήλιος η τεχνητό φως στο κουτί βλάστησης που θα βρειτε ΕΔΩ.

 Το νερό, ποτίζουμε τα φυτά μας μόνο όταν δούμε το χώμα να στεγνώνει από πάνω. Η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε σήψη των ριζών.

Ο αέρας, προσπαθούμε να μην δέχονται ρεύματα παγωμένου αέρα όταν τα έχουμε σε εσωτερικό χώρο, από κάποιο παράθυρο που ανοίξαμε η κάποια χαραμάδα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Για αρχή δεν χρειάζονται λίπανση, έχει εξασφαλίσει τις βιταμίνες τους ο ίδιος ο σπόρος. Και θα έχουν ότι χρειάζονται μέχρι ένα μήνα που θα έχουν μεγαλώσει αρκετά, για να μην καούν οι μικροσκοπικές ρίζες.

Πριν μεταφέρουμε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να τα σκληραγωγήσουμε πρώτα. Πως γίνεται αυτό θα το διαβάσετε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μέντα η δυόσμος, σπορά φύτευση και καλλιέργεια στον κήπο η το μπαλκόνι μας

Η μέντα είναι πολυετές αρωματικό φυτό, με φρουτώδη αρωματική και έντονη γεύση. Υπάρχουν παρά πολλές ποικιλίες αυτού του φυτού μπορείτε να επιλέξετε πια σας αρέσει να αρωματίσει τα πιάτα η τα ροφήματα σας.

Μέντα η δυόσμος

Εκτός από υλικό κουζίνας είναι ένας διακοσμητικός θάμνος στον κήπο, αρωματικό χώρου, και πρώτη ύλη για φυσικά φάρμακα.

Είναι όμορφη και λειτουργική ανθεκτική και αναπτύσσεται και στον ήλιο αλλα και την σκιά. Έχει την ιδιότητα να έρπει να φτιάχνει ρίζες και γεμίζει όλο το χώρο που βρίσκεται, για αυτό αν δεν θέλουμε να γεμίσει όλος ο κήπος την καλλιεργούμε σε δικό της παρτέρι η γλάστρα.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε από ένα μικρο κλαδί από ένα φυτό, απλά φυτεύοντας το σε υγρό χώμα, και σε λίγο χρόνο θα έχουμε ένα τεράστιο φυτό.

Η σπορά της γίνεται την Άνοιξη σε θερμοκρασίες 15 -20°C, σε λιγότερο από 1/2 εκατοστό βάθος. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση τόσο στο σπόρο όσο και στο φυτό μετά.

Μέντα η δυόσμος

Σε διάστημα 15 ημερών θα έχει βλαστίσει.

Ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα της να έχει μια υγρασία , χωρίς να την πλημμυρίζουμε.

Όσο συχνότερα μαζεύουμε τα φύλλα της τόσο καλύτερη ανάπτυξη θα έχουμε.

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου το χειμώνα κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Τον χειμώνα το φυτό εξαφανίζεται για να επανέλθει ξανά με την άνοδο της θερμοκρασίας την Άνοιξη.

Πριν εμφανίσει τα πράσινα φύλλα της κάνουμε ένα γενναίο κλάδεμα σε ότι ξερό υπάρχει και λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά.

Ο δυόσμος και η μέντα είναι διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου φυτού. Καλλιεργούνται με τον ίδιο τρόπο. Ο δυόσμος χρησιμοποιήται συνήθως στα φαγητά, και η μέντα στα γλυκά, επιδόρπια και σαλάτες.

Μέντα η δυόσμος

Διαφορές για να αναγνωρίσουμε την μέντα η τον δυόσμο.

Τα φύλλα του δυόσμου μυτερά και πράσινα ενώ της μέντας μπορεί να είναι πιο στρογγυλεμένα και έχουν πολλές φορές μοβ αποχρώσεις.

Ο βλαστός  του δυόσμου είναι πράσινος και πιο τριχωτός από τον βλαστό της μέντας που είναι πιο ρόδινος.

Τα άνθη του δυόσμου είναι λευκά η ροζ ενώ της μέντας είναι προς το λιλά.

Η γεύση του δυόσμου είναι πιο ήπια από της μέντας. 

Με τον καιρό θα μάθετε να τα ξεχωρίζετε.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυο ποιο να καλλιεργησεις, καλύτερα να έχεις μια γλαστρούλα και από τα δυο.

Βίντεο για την περιποίηση των παλιών αρωματικών φυτών ΕΔΩ

Πως σπέρνουμε τα αρωματικά μας ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο την Άνοιξη

Και φτάνει η Άνοιξη και εκεί που την μια εβδομαδα ο καιρός είναι ζεστός, και σας προκαλεί να φυτέψετε ότι έχετε σε δοχεία στον κήπο, την άλλη εβδομαδα ανάβουμε σόμπες και τζάκια και ευγνωμονούμε την τύχη μας που δεν το κάναμε.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Ποτέ μην σας ξεγελάσουν οι ευχάριστες μέρες του Μαρτίου, να μεταφυτέψετε τα νεαρά καλοκαιρινά φυτά στον κήπο. Κάπου παρακάτω έχει εκπλήξεις.

Στην δική μου περιοχή ο καιρός ομαλοποιείται μόλις μπει ο Απρίλιος. Τότε αποφασίζω παρακολουθώντας τα δελτία καιρού των 15 ημερών, στο διαδίκτυο, να αρχίσω να βγάζω σταδιακά τα φυτά στον κήπο λίγα την ημέρα.

Εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστες ημέρες και κάντε άλλες εργασίες όπου θα τις βρειτε μπροστά σας τους επόμενους μήνες.

Καθώς περιμένουμε να στραγγίξει το χώμα από τα πολλά νερά, ξεχορταριάζουμε τα ζιζάνια από τα παρτέρια μας.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Κάποια από αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας υδατοδιαλυτό λίπασμα. Διαβάστε ΕΔΩ .

Τα υπόλοιπα στον σωρό του κομποστ.

Μαζεύουμε τα καλύμματα άχυρου που έχουμε βάλει στα παρτέρια και τα ρίχνουμε στο κομποστ ανανεώνουμε άλλη μια φορά σκάβοντας να αφρατέψουμε το χώμα να είναι ετοιμο τις επόμενες εβδομάδες για φύτευση.

Φτιάχνουμε και επισκευάζουμε πέργολες για τα αναρριχητικά μας.

Ελέγχουμε και αντικαθιστούμε λάστιχα ποτίσματος και ακροφύσια.

Σπέρνουμε τα ραπανάκια μας κάθε 15 ημέρες για να έχουμε συνεχή συγκομιδή.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Πως καλλιεργούμε ραπανάκια ΕΔΩ.

Κάνουμε διαδοχικές σπορές από μαρούλι κατευθειαν στο χώμα 

Πως το καλλιεργούμε ΕΔΩ.

Προμηθευόμαστε τα υλικά και φτιάχνουμε το δικό μας χώμα μεταφύτευσης σε μεγάλο δοχείο να το έχουμε ετοιμο μόλις μας χρειαστεί.

Η συνταγή ΕΔΩ.

Συντηρούμε και ακονίζουμε εργαλεία του κήπου που θα σας χρειαστούν τις επόμενες εβδομάδες. Κοίτα με τι λείπει και τι χρειάζεται αντικατάσταση.

Καθαρίζουμε αποθήκες γκαράζ τακτοποιώντας τα ανακατεμένα από το χειμώνα, αντικείμενα.

Καθαρίζουμε τους εσωτερικούς χώρους από τα κοτέτσια η τους στάβλους μας και ασπρίζουμε τοίχους. Μια λεπτή στρώση στάχτης στο έδαφος θα κάνει την απολύμανση που πρέπει.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Δεν είναι και λίγες οι εργασίες που πρέπει να κάνουμε. Πολύ σύντομα ερχεται η ώρα που θα καλύψουμε τον χρόνο μας με τις μεταφυτευσεις και δεν θα έχουμε χρόνο, οπότε ας το κάνουμε τώρα που περιμένουμε.

Βίντεο με τις εργασίες του μήνα στο κανάλι με το ημερολόγιο ΕΔΩ.

Αν ζείτε σε εξοχή... σκέφτεστε ίσως 5-6 κοτούλες; Αν ναι τότε ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε. Θα δούμε και αυτόν το τομέα στην συνέχεια έχω 5-6 κότες πολλά χρόνια στην άκρη του κήπου.

Δείτε το δικό μου ΕΔΩ

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο μας σαν λίπασμα

Αν πίνετε καφέ, έχετε μια πηγή οργανικής ύλης κάθε μέρα για τον κήπο. Αν δεν πίνετε καφέ σίγουρα υπάρχει αρκετή οργανική ύλη στην καφετέρια κοντά στο σπίτι σας που αν δεν την πάρετε εσείς θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Τα κατακάθια του καφέ η τα υπολείμματα της καφετιέρας μπορούν να γίνουν πολύτιμη οργανική ύλη για τον κήπο.

Μπορούμε να προσθέσουμε αυτήν την εξαιρετική πηγή αζώτου στον σωρό του κομποστ για να  το απελευθερώσει εκεί. Τα κατακάθια έχουν 1,5% περίπου άζωτο.

 Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καφέ χρώμα αλλα στο κομποστ υπολογίζονται σαν χλωρό είδος οπότε ισορροπούμε με ξερά φύλλα η άχυρα, ξερή οργανική ύλη δηλαδή.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και είναι για το κομποστ κάτι σαν τα υπολείμματα της κουζίνας η το κομμένο γρασίδι.

Μπορούμε να στρώσουμε τα κατακάθια πάνω από το χώμα του παρτεριού η της γλάστρας. Σιγά σιγά και σταθερά με το πότισμα θα απελευθερώνουν άζωτο στο έδαφος.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει το χώμα όξινο, αυτό δεν ισχύει με τα κατακάθια τα οποία είναι φιλτραρισμένα και έχουν ουδέτερο ph.

Δεν ρίχνουμε υπερβολική ποσότητα για να μην δημιουργήσουμε κρούστα από πάνω και δεν αναπνέει το χώμα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ενσωματώσουμε με το χώμα καθώς κάνουμε προετοιμασία.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξουμε ¨τσάι¨ με τα κατακάθια. Χρησιμοποιούμε 2 φλυτζάνια τσαγιού σε 20 λίτρα νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί ποτίζουμε με αυτό τα φυτά μας.

Με το ίδιο σκεύασμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για διαφυλλική λίπανση.

Προσθέτοντας καφέ στο χώμα του κήπου η στο κομποστ στην ουσία ρίχνουμε τροφή στους γαιοσκώληκες και αλλα χρήσιμα σκουλήκια που λατρεύουν αυτό το υλικό. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Σε αντίθετη περίπτωση τα σαλιγκάρια αντιπαθούν τους κόκκους του καφέ και τα απομακρύνουν. Και κάποιες γάτες όπως στην δική μου δεν αρέσει η μυρωδιά του καφέ και την κρατάω σε απόσταση με αυτόν τον τρόπο.

Τα περισσότερα φυτά δεν αγαπούν τα όξυνα χώματα για αυτό χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο καφέ.

 Κάποια όμως αρέσκονται σε αυτό και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ φρέσκο αφιλτράριστο. Τέτοια φυτά είναι οι ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα, βατόμουρα.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καφέ φρέσκο που δεν έχει περάσει από φίλτρο σε μικρά φυτά γιατί η καφεΐνη αναστέλλει την ανάπτυξη τους, λόγο του ότι περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης.

Τέλος λόγο της σύστασης τους τα κατακάθια κάνουν το χώμα του κήπου ανάλαφρο και έτσι στραγγίζει καλύτερα το νερό και εισχωρεί πιο εύκολα ο αέρας στις ρίζες.

Βίντεο για το πως θα βελτιώσεις το χώμα του κήπου ΕΔΩ.

Διάβασε όλο το ποστ για την βελτίωση του χώμα τος του κήπου ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...