Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Πρακτικός οδηγός τα σημάδια της φύσης, μας οδηγεί να φυτέψουμε

Από την αρχή του κόσμου ο άνθρωπος καλλιεργεί. Η ίδια η φύση καλλιεργεί κι εμείς απλώς είμαστε οι βοηθοί της. Εξαρτούμαστε από τον καιρό, την εποχή, τις καιρικές συνθήκες. Κάποιες φορές την ξεγελάμε, αλλα ποτέ δεν μπορούμε να της επιβληθούμε.

Κάποτε δεν υπήρχαν βιβλία, γεωπόνοι, φάρμακα και όμως οι άνθρωποι καλλιεργούσαν και με μεγαλύτερη επιτυχία από εμάς. Ο κηπουρός δεν ήξερε γράμματα, δεν είχε ίντερνετ, δεν είχε μετεωρολόγο, ούτε τηλεόραση. 

Πως λοιπόν καλλιεργούσαν αυτοί οι άνθρωποι; Πως ήξεραν τι να φυτέψουν και πότε τελειώνει ουσιαστικά ο χειμώνας η το καλοκαιρι;

Είχαν οδηγό την φύση. Παρατηρούσαν τα φυτά, τα πουλιά και τα έντομα γύρω τους για να ξεκινήσουν σπορά, φύτεμα, η συγκομιδή.

Ας δούμε λοιπόν πρακτικές συμβουλές ακολουθώντας τα δικά τους βήματα, που ίσως να ήταν και σωστά.

Η αφετηρία για κάθε κηπουρική εργασία είναι ο τελευταίος παγετός της Άνοιξης και ο πρώτος παγετός του Φθινοπώρου.

Οι ημερομηνίες παγετού αλλάζουν κάθε χρόνο, έτσι η παρατήρηση της δραστηριότητας των φυτών και των ζώων μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες.

Τα δέντρα τα λουλούδια και γενικά τα φυτά γύρω μας έχουν μηχανισμό που μπορούν να καταλάβουν μεταβολές της θερμοκρασίας γύρω τους. Αυτό τα βοηθάει πότε πρέπει να κάνουν κάτι βασιζόμενα στο κλίμα όχι της περιοχής αλλα στο κλίμα του κήπου μας, το οποίο είναι ακόμα πιο ακριβές.

Τα σημάδια της φύσης είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή και πολλές φορές ακόμα κι σε κάποιο άλλο κήπο, στην ίδια περιοχή.

Ο ανθισμένος κρόκος είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα για ραπανάκια και σπανάκι.

Η ανθισμένη φορσύθια  σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για κρεμμύδι, μπιζέλι, μαρούλι.

Όταν ανθίσουν οι ναρκίσσου σπέρνουμε σέσκουλα και καρότο.

Όταν ανθίσουν οι πικραλίδες φυτεύουμε πατάτα.

Όταν ανθίσει η κυδωνιά, μεταφυτεύουμε λάχανο και μπρόκολο.

Μόλις ανθίσουν οι μηλιές σπέρνουμε φασόλια.

Όταν πέσουν τα άνθη της μηλιάς φυτεύουμε φασόλια και αγγουριές.

Όταν ανθίσουν οι ίριδες βγάζουμε στον κήπο μελιτζάνες και πιπεριές.

Όταν δούμε της παιώνιες ανθισμένες σπέρνουμε έξω πεπόνι και καρπούζι.

Θα ξέρουμε ότι πέρασε ο τελευταίος παγετός του χειμώνα όταν

Ανθίζουν κάποια φυτά, όταν έρθουν τα πρώτα χελιδόνια, θα εμφανιστούν τα πρώτα έντομα στον κήπο, θα βγουν τα βατράχια.

Ίσως πια να μας είναι περιττά όλα αυτά, αλλα καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Ένα από τα προσωπικά μου σημάδια είναι τα βατράχια της λιμνούλας του κήπου μου.

Αν έχεις κι εσύ κάποιο σημάδι στον κήπο σου για να αρχίσεις κάποια καλλιέργεια, η γνωρίζεις κάποιο της περιοχής σου θα χαρώ να το δω στα σχόλια.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Γλυκοπατάτα, φύτεμα, καλλιέργεια στον κήπο η σε σάκους στο μπαλκόνι

Η γλυκοπατάτα είναι η πατάτα του καλοκαιριού. Ένα λαχανικό με πορτοκαλί γλυκό καρπό που χρειάζεται 4 μήνες ζεστό καιρό για να φτιάξει καρπό.

Γλυκοπατάτα, φύτεμα, καλλιέργεια στον κήπο η σε σάκους στο μπαλκόνι

Είναι τροπικό φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που έχουν πραγματικά 4 μήνες ζεστό καλοκαιρι.

Είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και στις ασθένειες. Είναι επίσης πολύ θρεπτική, κορυφαία πηγή Β καροτίνης, και σχετικά χαμηλή σε θερμίδες.

Οι γλυκοπατάτες δεν καλλιεργούνται με σπόρο, αλλα από βλαστάρια τα οποία προέρχονται από τον καρπό της ίδιας της γλυκοπατάτας.

Τους βλαστούς θα τους έχετε κάνοντας την διαδικασία που περιγράφεται ΕΔΩ.

Αφού έχουμε έτοιμους του βλαστούς με ριζά τους φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου το βράδυ.

Γλυκοπατάτα, φύτεμα, καλλιέργεια στον κήπο η σε σάκους στο μπαλκόνι

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν περάσει οι παγετοί στην περιοχή μας, γιατί ο παραμικρός παγετός σκοτώνει το φυτό.

Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι αφράτο να έχει καλή αποστράγγιση και αρκετή οργανική ύλη. Η γλυκοπατάτα είναι απαιτητικό φυτό και καλύτερα θα ήταν να έχουμε ενσωματώσει στο χώμα κομποστ η χωνεμένη κοπριά.

Διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο είναι τροπικό φυτό και αγαπά τον ήλιο.

Οι βλαστοί θα μεγαλώσουν πολύ και αν τοποθετήσουμε τον σάκο πάνω σε κάποιο τραπεζάκι θα το καλύψουν εντελώς, με πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά κάθε 30 ημέρες και ενδιάμεσα κάνουμε και πότισμα με υγρό λίπασμα.

Γλυκοπατάτα, φύτεμα, καλλιέργεια στον κήπο η σε σάκους στο μπαλκόνι

Τα φυτά μας θα δώσουν καρπούς σε περίπου 120 ημέρες από  την ημέρα φύτευσης. Σταματάμε να ποτίζουμε το φυτό 10 ημέρες πριν μαζέψουμε τις πατάτες μας. Θα καταλάβετε ότι ο καρπός είναι για μάζεμα όταν κιτρινίζουν οι άκρες και τα φύλλα του φυτού.

Μπορούμε να συντηρήσουμε τις γλυκοπατάτες όλο τον χειμώνα μέσα σε καφάσια με πριονίδι σε σκοτεινό σημείο χωρίς υγρασία.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Σέσκουλα, πως σπέρνουμε, και καλλιεργούμε τα φυτά στον κήπο η σε γλάστρες στο μπαλκόνι

Τα σέσκουλα είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά που είναι βρώσιμα όλα α μέρη του φυτού. Υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς όχι τα φύλλα αλλα τα στελέχη των φύλλων του.

Είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου, αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται καλύτερα και γρηγορότερα στις θερμοκρασίες της Άνοιξης και του Φθινοπώρου.

Η ανάπτυξη του θα περιοριστεί στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού και θα ανθίσει βγάζοντας σπόρο.

Αν αφήσουμε το σπόρο να ωριμάσει μπορούμε να τον μαζέψουμε, η να τον αφήσουμε να πέσει τριγύρω, που μόλις πέσει η θερμοκρασία και αρχίσουμε πότισμα η βρέξει θα εμφανιστούν νέα φυτά, για την φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Το σέσκουλο είναι super food περιέχει πλήθος βιταμινών A,C και K. Έχει γλυκιά γεύση, και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το σπανάκι η την λαχανίδα.

Μπορούμε να το σπειρουμε κατευθειαν στον κήπο σε θερμοκρασίες 15-20 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 6 - 10 ημέρες, αν διατηρούμε το χώμα του υγρό.

Βίντεο με την σπορά του θα βρειτε ΕΔΩ.

Μόλις τα φυτά μας φτάσουν τα 4-5 εκατοστά ύψος μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε στο χώμα του κήπου, η σε γλάστρες  στο μπαλκόνι.

Χρειάζεται αφράτο χώμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πως θα βελτιώσετε ένα κακό χώμα κήπου ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε όπως όλα τα λαχανικά μας μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για πράσινα λαχανικά.

Καλύτερα να μαζεύουμε με ένα ψαλίδι τα εξωτερικά μεγάλα φύλλα του φυτού, και να αφήνουμε τα μικρά στο κέντρο να μεγαλώνουν.

Έτσι θα έχουμε συνεχή παραγωγή φύλλων και μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, από το να κόψουμε όλο το φυτό.

Αν θέλουμε μουλιάζουμε τους σπόρους πριν την σπορά,για 24 ώρες σε νερό για πιο γρήγορη βλάστηση.

Μπορεί να μεγαλώσει και στην σκιά αλλα έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη σε ηλιόλουστες θέσεις.

Σίγουρα θα χρειαστεί αραίωση μπορούμε να αφήσουμε λίγο τα νεαρά φυτά να μεγαλώσουν και να μαζέψουμε αραιώνοντας τα φυτά.

Αφήστε περίπου 5 εκατοστά ανάμεσα στα φυτά που θα γίνουν αρκετά μεγάλα.

Μην αφήνετε τα φυτά να στεγνώσει το χώμα τους, τα φυτά ψυχρής περιόδου λατρεύουν το νερό, όπως τις Ανοιξιάτικες η Φθινοπωρινές βροχές.

Καλλιέργησε την ίδια εποχή λαχανίδες για ποικιλία φυλλώματος ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Λαχανίδες, σπορά, καλλιέργεια και φροντίδα του φυτού στον κήπο η σε γλάστρα

Οι λαχανίδες είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου και καλλιεργείται Άνοιξη και φθηνοπωρο. Ο δροσερός καιρός αναδεικνύει την γλυκιά γεύση του φυλλώματος του.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το κουνουπίδι,  τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Ξεκινάμε με σπορά σε βάθος 0,5 εκατοστά το πολύ σε θερμοκρασίες 15-20 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες την Άνοιξη κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία για να κερδίσουμε χρόνο.

Θα μεταφυτέψουμε τα φυτά  στον κήπο η σε γλάστρες μόλις η θερμοκρασία είναι στα επίπεδα που είπαμε και τα φυτά είναι περίπου 4-5 εκατοστά ύψος με 4-5 φύλλα.

Τα φυτά γίνονται μεγάλα και σίγουρα θα χρειαστεί να τα αραιώσουμε. Τα φυτεύουμε σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστά το ένα από το άλλο, η σε μια γλάστρα μόνο του κάθε φυτό.

Είναι σημαντικό τα φυτά να είναι καλά ποτισμένα, την περίοδο που δεν βρέχει.

Μεγαλώνει εξίσου καλά και στον ήλιο και την σκιά. Σίγουρα όπως όλα τα φυτά θέλει ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση.

Αναλυτικά η Ανοιξιάτικη σπορά σε βίντεο ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για πράσινα λαχανικά. 

Μαζεύουμε φύλλα από κάτω προς τα επάνω καθώς μεγαλώνουν στο φυτό. Όσο πιο μικρά είναι τα φύλλα τόσο πιο γλυκά και τρυφερά είναι.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σούπες, smoothies, πίτες. Εγώ φτιάχνω μια υπέροχη σάλτσα για τρουμπετινια και λαχανίδα που μας αρέσει πολύ.

Αν θέλετε να την δοκιμάσετε θα την βρειτε ΕΔΩ.

Καλλιεργήστε την ίδια εποχή και μαρούλι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μαρούλι, πως να σπειρουμε, να καλλιεργήσουμε και να απολαύσουμε άφθονο στον κήπο η σε γλάστρα

Αγαπημένο λαχανικό που ο δικός μας κήπος του δίνει ανώτερη γεύση. Πλούσιο σε βιταμίνη A μπορούμε να το καλλιεργήσουμε Άνοιξη και φθηνοπωρο.

Το μαρούλι είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό γλυκό στην γεύση που τρώγεται μόνο του σαν σαλάτα αλλα συνοδεύει πάρα πολλά αλλα πιάτα.

Σε θερμοκρασία  15 - 20 βαθμούς Κελσίου σπέρνουμε το μαρούλι απευθείας στο χώμα του κήπου η της γλάστρας σε εξωτερικό χώρο, αν όμως θέλουμε νωρίτερα παραγωγή για να τα βγάλουμε έξω όταν ο καιρός ζεστάνει, μπορούμε να κάνουμε και σπορά σε μικρά δοχεία.

Βίντεο με τις σπορές του μαρουλιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Αν κρατήσουμε το χώμα του υγρό ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 10 - 15 ημέρες.

Θα χρειαστεί να αραιώσουμε μετά την φύτρωση και τα νεαρά φυτά γίνονται σαλάτα αμέσως, μιας και είναι εύγευστα και τρυφερά.

Στην υπερβολική ζέστη βγάζει σπόρο, ενώ με τον παραμικρό παγετό χαλάει.

Κάνουμε μικρές διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες έτσι ώστε να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.

Ποτίζουμε τακτικά το μαρούλι μας να μην στεγνώνει το χώμα του που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να στραγγίζει καλά. Αν το μαρούλι μείνει απότιστο θα γίνει πικρό και σκληρό.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα για να μας δίνει πλούσιο φύλλωμα.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα φύλλα του μαρουλιού και όχι όλο το φυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μαρούλι περισσότερο καιρό από όταν αφαιρουμε όλα τα φυτά.

Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα του φυτού όσο είναι τρυφερά και αφήνουμε το εσωτερικό του να παράγει νέα φύλλα.

Αν θέλετε δεύτερη παραγωγή το φθηνοπωρο διαλέγουμε μια πιο δροσερή περιοχή  στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα το κλίμα,και αφού βελτιώσουμε το χώμα της σκεπάζουμε με ξερά άχυρα το χώμα που καταβρέχουμε κάθε μέρα για μια εβδομαδα.

 Μετά μπορούμε εκεί να σπειρουμε τα μαρούλια μας. Αν το χτυπάει ο ήλιος το μεσημέρι μπορούμε να σκιάσουμε την περιοχή με ύφασμα σκίασης και να κάνουμε ένα πιο δροσερό κλίμα για αυτά.

Χρειάζεται 6 ώρες ήλιο την ημέρα και όπου έχουμε ζεστό φθηνοπωρο προτιμούμε να το βλέπει ο πρωινός ήλιος.

Η σπορά θα γίνει σχεδόν στην επιφάνεια του χώματος και θα πιέσουμε ελαφρά με το χέρι για να κάνει καλή επαφή με το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Υπάρχουν άπειρες ποικιλίες μαρουλιού να επιλέξουμε. Εγώ συνήθως παίρνω 4-5 και σπέρνω λίγο από κάθε ποικιλία έτσι ώστε η σαλάτες μου να έχουν χαρακτήρα.

Η αγαπημένη μου σαλάτα μαρουλιού περιέχει διάφορα φύλλα μαρουλιού ρόκα, κάρδαμο τριμμένη φέτα,βαλσάμικο και μέλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και σχοινοπρασο.

Όλα αυτά τα λαχανικά μπορείς να τα έχεις ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και θα βρεις πως θα τα καλλιεργησεις στα λαχανικά ψυχρής περιόδου.

Μάθε να καλλιεργείς ραπανάκι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...