Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μέντα η δυόσμος, σπορά φύτευση και καλλιέργεια στον κήπο η το μπαλκόνι μας

Η μέντα είναι πολυετές αρωματικό φυτό, με φρουτώδη αρωματική και έντονη γεύση. Υπάρχουν παρά πολλές ποικιλίες αυτού του φυτού μπορείτε να επιλέξετε πια σας αρέσει να αρωματίσει τα πιάτα η τα ροφήματα σας.

Μέντα η δυόσμος

Εκτός από υλικό κουζίνας είναι ένας διακοσμητικός θάμνος στον κήπο, αρωματικό χώρου, και πρώτη ύλη για φυσικά φάρμακα.

Είναι όμορφη και λειτουργική ανθεκτική και αναπτύσσεται και στον ήλιο αλλα και την σκιά. Έχει την ιδιότητα να έρπει να φτιάχνει ρίζες και γεμίζει όλο το χώρο που βρίσκεται, για αυτό αν δεν θέλουμε να γεμίσει όλος ο κήπος την καλλιεργούμε σε δικό της παρτέρι η γλάστρα.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε από ένα μικρο κλαδί από ένα φυτό, απλά φυτεύοντας το σε υγρό χώμα, και σε λίγο χρόνο θα έχουμε ένα τεράστιο φυτό.

Η σπορά της γίνεται την Άνοιξη σε θερμοκρασίες 15 -20°C, σε λιγότερο από 1/2 εκατοστό βάθος. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση τόσο στο σπόρο όσο και στο φυτό μετά.

Μέντα η δυόσμος

Σε διάστημα 15 ημερών θα έχει βλαστίσει.

Ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα της να έχει μια υγρασία , χωρίς να την πλημμυρίζουμε.

Όσο συχνότερα μαζεύουμε τα φύλλα της τόσο καλύτερη ανάπτυξη θα έχουμε.

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου το χειμώνα κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Τον χειμώνα το φυτό εξαφανίζεται για να επανέλθει ξανά με την άνοδο της θερμοκρασίας την Άνοιξη.

Πριν εμφανίσει τα πράσινα φύλλα της κάνουμε ένα γενναίο κλάδεμα σε ότι ξερό υπάρχει και λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά.

Ο δυόσμος και η μέντα είναι διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου φυτού. Καλλιεργούνται με τον ίδιο τρόπο. Ο δυόσμος χρησιμοποιήται συνήθως στα φαγητά, και η μέντα στα γλυκά, επιδόρπια και σαλάτες.

Μέντα η δυόσμος

Διαφορές για να αναγνωρίσουμε την μέντα η τον δυόσμο.

Τα φύλλα του δυόσμου μυτερά και πράσινα ενώ της μέντας μπορεί να είναι πιο στρογγυλεμένα και έχουν πολλές φορές μοβ αποχρώσεις.

Ο βλαστός  του δυόσμου είναι πράσινος και πιο τριχωτός από τον βλαστό της μέντας που είναι πιο ρόδινος.

Τα άνθη του δυόσμου είναι λευκά η ροζ ενώ της μέντας είναι προς το λιλά.

Η γεύση του δυόσμου είναι πιο ήπια από της μέντας. 

Με τον καιρό θα μάθετε να τα ξεχωρίζετε.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυο ποιο να καλλιεργησεις, καλύτερα να έχεις μια γλαστρούλα και από τα δυο.

Βίντεο για την περιποίηση των παλιών αρωματικών φυτών ΕΔΩ

Πως σπέρνουμε τα αρωματικά μας ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο την Άνοιξη

Και φτάνει η Άνοιξη και εκεί που την μια εβδομαδα ο καιρός είναι ζεστός, και σας προκαλεί να φυτέψετε ότι έχετε σε δοχεία στον κήπο, την άλλη εβδομαδα ανάβουμε σόμπες και τζάκια και ευγνωμονούμε την τύχη μας που δεν το κάναμε.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Ποτέ μην σας ξεγελάσουν οι ευχάριστες μέρες του Μαρτίου, να μεταφυτέψετε τα νεαρά καλοκαιρινά φυτά στον κήπο. Κάπου παρακάτω έχει εκπλήξεις.

Στην δική μου περιοχή ο καιρός ομαλοποιείται μόλις μπει ο Απρίλιος. Τότε αποφασίζω παρακολουθώντας τα δελτία καιρού των 15 ημερών, στο διαδίκτυο, να αρχίσω να βγάζω σταδιακά τα φυτά στον κήπο λίγα την ημέρα.

Εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστες ημέρες και κάντε άλλες εργασίες όπου θα τις βρειτε μπροστά σας τους επόμενους μήνες.

Καθώς περιμένουμε να στραγγίξει το χώμα από τα πολλά νερά, ξεχορταριάζουμε τα ζιζάνια από τα παρτέρια μας.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Κάποια από αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας υδατοδιαλυτό λίπασμα. Διαβάστε ΕΔΩ .

Τα υπόλοιπα στον σωρό του κομποστ.

Μαζεύουμε τα καλύμματα άχυρου που έχουμε βάλει στα παρτέρια και τα ρίχνουμε στο κομποστ ανανεώνουμε άλλη μια φορά σκάβοντας να αφρατέψουμε το χώμα να είναι ετοιμο τις επόμενες εβδομάδες για φύτευση.

Φτιάχνουμε και επισκευάζουμε πέργολες για τα αναρριχητικά μας.

Ελέγχουμε και αντικαθιστούμε λάστιχα ποτίσματος και ακροφύσια.

Σπέρνουμε τα ραπανάκια μας κάθε 15 ημέρες για να έχουμε συνεχή συγκομιδή.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Πως καλλιεργούμε ραπανάκια ΕΔΩ.

Κάνουμε διαδοχικές σπορές από μαρούλι κατευθειαν στο χώμα 

Πως το καλλιεργούμε ΕΔΩ.

Προμηθευόμαστε τα υλικά και φτιάχνουμε το δικό μας χώμα μεταφύτευσης σε μεγάλο δοχείο να το έχουμε ετοιμο μόλις μας χρειαστεί.

Η συνταγή ΕΔΩ.

Συντηρούμε και ακονίζουμε εργαλεία του κήπου που θα σας χρειαστούν τις επόμενες εβδομάδες. Κοίτα με τι λείπει και τι χρειάζεται αντικατάσταση.

Καθαρίζουμε αποθήκες γκαράζ τακτοποιώντας τα ανακατεμένα από το χειμώνα, αντικείμενα.

Καθαρίζουμε τους εσωτερικούς χώρους από τα κοτέτσια η τους στάβλους μας και ασπρίζουμε τοίχους. Μια λεπτή στρώση στάχτης στο έδαφος θα κάνει την απολύμανση που πρέπει.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Δεν είναι και λίγες οι εργασίες που πρέπει να κάνουμε. Πολύ σύντομα ερχεται η ώρα που θα καλύψουμε τον χρόνο μας με τις μεταφυτευσεις και δεν θα έχουμε χρόνο, οπότε ας το κάνουμε τώρα που περιμένουμε.

Βίντεο με τις εργασίες του μήνα στο κανάλι με το ημερολόγιο ΕΔΩ.

Αν ζείτε σε εξοχή... σκέφτεστε ίσως 5-6 κοτούλες; Αν ναι τότε ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε. Θα δούμε και αυτόν το τομέα στην συνέχεια έχω 5-6 κότες πολλά χρόνια στην άκρη του κήπου.

Δείτε το δικό μου ΕΔΩ

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο μας σαν λίπασμα

Αν πίνετε καφέ, έχετε μια πηγή οργανικής ύλης κάθε μέρα για τον κήπο. Αν δεν πίνετε καφέ σίγουρα υπάρχει αρκετή οργανική ύλη στην καφετέρια κοντά στο σπίτι σας που αν δεν την πάρετε εσείς θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Τα κατακάθια του καφέ η τα υπολείμματα της καφετιέρας μπορούν να γίνουν πολύτιμη οργανική ύλη για τον κήπο.

Μπορούμε να προσθέσουμε αυτήν την εξαιρετική πηγή αζώτου στον σωρό του κομποστ για να  το απελευθερώσει εκεί. Τα κατακάθια έχουν 1,5% περίπου άζωτο.

 Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καφέ χρώμα αλλα στο κομποστ υπολογίζονται σαν χλωρό είδος οπότε ισορροπούμε με ξερά φύλλα η άχυρα, ξερή οργανική ύλη δηλαδή.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και είναι για το κομποστ κάτι σαν τα υπολείμματα της κουζίνας η το κομμένο γρασίδι.

Μπορούμε να στρώσουμε τα κατακάθια πάνω από το χώμα του παρτεριού η της γλάστρας. Σιγά σιγά και σταθερά με το πότισμα θα απελευθερώνουν άζωτο στο έδαφος.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει το χώμα όξινο, αυτό δεν ισχύει με τα κατακάθια τα οποία είναι φιλτραρισμένα και έχουν ουδέτερο ph.

Δεν ρίχνουμε υπερβολική ποσότητα για να μην δημιουργήσουμε κρούστα από πάνω και δεν αναπνέει το χώμα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ενσωματώσουμε με το χώμα καθώς κάνουμε προετοιμασία.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξουμε ¨τσάι¨ με τα κατακάθια. Χρησιμοποιούμε 2 φλυτζάνια τσαγιού σε 20 λίτρα νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί ποτίζουμε με αυτό τα φυτά μας.

Με το ίδιο σκεύασμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για διαφυλλική λίπανση.

Προσθέτοντας καφέ στο χώμα του κήπου η στο κομποστ στην ουσία ρίχνουμε τροφή στους γαιοσκώληκες και αλλα χρήσιμα σκουλήκια που λατρεύουν αυτό το υλικό. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Σε αντίθετη περίπτωση τα σαλιγκάρια αντιπαθούν τους κόκκους του καφέ και τα απομακρύνουν. Και κάποιες γάτες όπως στην δική μου δεν αρέσει η μυρωδιά του καφέ και την κρατάω σε απόσταση με αυτόν τον τρόπο.

Τα περισσότερα φυτά δεν αγαπούν τα όξυνα χώματα για αυτό χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο καφέ.

 Κάποια όμως αρέσκονται σε αυτό και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ φρέσκο αφιλτράριστο. Τέτοια φυτά είναι οι ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα, βατόμουρα.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καφέ φρέσκο που δεν έχει περάσει από φίλτρο σε μικρά φυτά γιατί η καφεΐνη αναστέλλει την ανάπτυξη τους, λόγο του ότι περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης.

Τέλος λόγο της σύστασης τους τα κατακάθια κάνουν το χώμα του κήπου ανάλαφρο και έτσι στραγγίζει καλύτερα το νερό και εισχωρεί πιο εύκολα ο αέρας στις ρίζες.

Βίντεο για το πως θα βελτιώσεις το χώμα του κήπου ΕΔΩ.

Διάβασε όλο το ποστ για την βελτίωση του χώμα τος του κήπου ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Διαβάζοντας πάρα πολλά άρθρα κυρίως ξένων επιστημόνων, ξεκίνησα να συλλέγω εδώ και χρόνια τα τσόφλια από τα αυγά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Ανακάλυψα πραγματικά ότι η ποσότητα από τα τσόφλια που πετάει στα σκουπίδια ένα μέσο σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και σε βάθος χρόνου ακόμα μεγαλύτερη.

Πριν προχωρήσω στα οφέλη η διαδικασία συλλογής τους είναι εξαιρετικά απλή. Τα ξεπλένετε καλά κάτω από την βρύση, και τα ρίχνετε σε ένα μικρο κουβαδάκι στο πάσο της κουζίνας η κάτω από το νεροχύτη.

Αν αναρωτιέστε... όχι δεν βρωμάνε αν τα ξεπλύνουμε καλά. Καθώς αυξάνονται τα πατάμε συνθλίβοντας τα για να χωρέσουν κι αλλα.

Έχουμε πει ότι το άζωτο, ο φώσφορος, και το κάλιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεια και την ανάπτυξη των φυτών. Το ασβέστιο είναι εξίσου απαραίτητο για τα τοιχώματα των κυττάρων που είναι φτιαγμένο ένα φυτό.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Το τσόφλι του αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, με την εισαγωγή τους στο χώμα του κήπου η της γλάστρας συμβάλουμε στην ενίσχυση του μετάλλου σε αυτό.

Σαφώς και θέλουν αρκετό χρόνο να λιώσουν μέσα στο χώμα όπως είναι, αλλα αν το κάνουμε συστηματικά τα επόμενα χρόνια, όπως καταλαβαίνετε χρόνο με το χρόνο τα οφέλη θα είναι τεράστια για το χώμα μας.

Έχουμε την επιλογή να τα μετατρέψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια η ακόμα καθ σε σκόνη, με την βοήθεια ενός μπλέντερ, η να βάλουμε τα παιδιά να το κάνουν σε ένα γουδί. Έτσι επιταχύνουμε την διαδικασία.

Μπορούμε να ενσωματώσουμε τα τσόφλια το φθινόπωρο στο χώμα του κήπου και να μεινουν εκεί ενεργώντας όλο τον χειμώνα.

Στην συνέχεια τα απλώνουμε στην επιφάνεια την Άνοιξη καθώς φυτεύουμε.

Συνηθίζω να ρίχνω τριμμένα τσόφλια αυγών στον λάκκο μεταφύτευσης κάθε φορά που φυτεύω κάποιο φυτό στον κήπο.

Τα τσόφλια θα μειώσουν την οξύτητα του χώματος και θα συμβάλουν στον αερισμό του.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Πολλοί κηπουροί λένε ότι αποτρέπουν τα σαλιγκάρια να σέρνονται πάνω τους και να γδέρνονται, δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο για να το πω με σιγουριά.

Παρατήρησα όμως ότι οι γάτες δεν πάνε να σκάψουν εκεί που υπάρχουν τσόφλια αυγών. Ίσως για αυτές να είναι ενοχλητικά τα μικρά κοφτερά λέπια πάνω στο χώμα, η απλά δεν τους αρέσει η μυρωδιά.

Και φυσικά μπορούμε να τα προσθέσουμε στο κομποστ αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια και να πάνε χαμένα τα πολύτιμα συστατικά τους.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική, πως τα χρησιμοποιούμε

Η χρήση του αλατιού epsom στον κήπο δεν είναι μια μοντέρνα ιδέα. Αυτό το κοινό μυστικό ανάμεσα στους κηπουρούς, υπάρχει εδώ και πάρα πολλές γενιές. Η μοντέρνα τακτική τον χημικών φαρμάκων απλά το έκλεισε στο χρονοντούλαπο.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι να εντάξουμε τα άλατα epsom στα φυσικά ενισχυτικά του κήπου γιατί έχει παρατηρηθεί ότι, βελτιώνει την άνθηση των φυτών και στην πιο γρήγορη ανάπτυξη τους.

Αποτελείτε από ένυδρο θειικό μαγνήσιο (μαγνήσιο και θείο), το οποίο είναι καθοριστικό στην υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Το μαγνήσιο επιτρέπει στα φυτά να λαμβάνουν από το χώμα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πολύ πιο εύκολα, όπως το άζωτο και φώσφορο. Και μόνο για αυτό μια δοκιμή την αξίζει.

Βοηθά στην δημιουργία περισσότερης χλωροφύλλης που είναι ζωτικής σημασίας και το φυτό φωτοσυνθέτει πολύ πιο καλά.

Αν εξαντληθεί το μαγνήσιο του χώματος τα epsom το συμπληρώνουν χωρίς να έχουμε ανησυχία της υπερβολικής χρήσης όπως στα περισσότερα χημικά λιπάσματα. Αυτό το κάνει ασφαλές για όλα τα φυτά λαχανικά, λουλούδια, φρούτα.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φασόλια και τα λαχανικά που παράγουν φύλλα δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη, οι τριανταφυλλιές, η ντομάτα, η πιπεριά, απαιτούν άφθονο μαγνήσιο και η χρήση του διαφοροποιήσει την καλλιέργεια τους.

Υπάρχουν δυο τρόποι για υδατοδιαλυτό λίπασμα epsom:

α) Για διαφυλλικό ψεκασμό χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά της σούπας άλατα epsom διαλυμένα σε 2 λίτρα νερό. Το αδειάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε όλα τα φυτά μας μια φορά το μήνα.

β)Πότισμα στην ρίζα 1/2 κουταλιά άλατα epsom, διαλυμένα σε 2 λίτρα νερό στο ποτιστήρι και ποτίζουμε κάθε 15 ημέρες.

Στις τριανταφυλλιες ιδικά το διαφυλλικό πότισμα νωρίς το πρωί είναι ότι καλύτερο.

Στην ντομάτα και την πιπεριά 1/2 κουταλιά της σούπας μαζί με το λίπασμα όταν κάνουμε μεταφύτευση θα βοηθήσουν τα φυτά με μια καλή εκκίνηση.

Χρησιμοποιώ τα άλατα epsom πολλά χρόνια στον κήπο μου και εγώ έχω δει τεράστια διαφορά στα φυτά μου. Δεν χάνετε τίποτα, φέτος να τα προσθέσετε στην διατροφή του κήπου και να δοκιμάσετε την διαφορά.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Άλατα epsom ως εντομοκτόνο:

Μπορούν να λειτουργήσουν σαν αποτρεπτικό για σκαθάρια και αλλα παράσιτα του κήπου, είτε προληπτικά, είτε σαν μια μορφή αντιμετώπισης.

Διαλύουμε ένα φλιτζάνι άλατα epsom σε 20 λίτρα νερό. Το εφαρμόζουμε με ψεκαστήρα στα φυτά που έχουν προσβληθεί, βρέχοντας καλά τα φύλλα. Μια φορά την εβδομαδα ανάμεσα σε ψεκασμούς που χρησιμοποιούμε με αλλα προϊόντα η με αυτό το διάλυμα φτιάχνουμε το βιολογικό φάρμακο.

Κηπουροί ισχυρίζονται ότι μια σειρά από άλατα γύρω από την ρίζα του φυτού τους απάλλαξαν από τα σαλιγκάρια, μιας και γδέρνουν το δέρμα του κάνοντας τον να στεγνώνει και να πεθαίνει.

πχ προσθέτουμε το neem oil για τις αφίδες όπως περιγράφεται ΕΔΩ.

Τα άλατα epsom θα τα βρειτε σε ηλεκτρονικά η φυσικά φαρμακεία, και στα καταστήματα πρώτων υλών για καλλυντικά.

Τα sensities  έχουν άλατα ΕΔΩ

Μπορείτε να τα πάρετε με έκπτωση ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ .

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...