Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Σέσκουλα, πως σπέρνουμε, και καλλιεργούμε τα φυτά στον κήπο η σε γλάστρες στο μπαλκόνι

Τα σέσκουλα είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά που είναι βρώσιμα όλα α μέρη του φυτού. Υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς όχι τα φύλλα αλλα τα στελέχη των φύλλων του.

Είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου, αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται καλύτερα και γρηγορότερα στις θερμοκρασίες της Άνοιξης και του Φθινοπώρου.

Η ανάπτυξη του θα περιοριστεί στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού και θα ανθίσει βγάζοντας σπόρο.

Αν αφήσουμε το σπόρο να ωριμάσει μπορούμε να τον μαζέψουμε, η να τον αφήσουμε να πέσει τριγύρω, που μόλις πέσει η θερμοκρασία και αρχίσουμε πότισμα η βρέξει θα εμφανιστούν νέα φυτά, για την φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Το σέσκουλο είναι super food περιέχει πλήθος βιταμινών A,C και K. Έχει γλυκιά γεύση, και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το σπανάκι η την λαχανίδα.

Μπορούμε να το σπειρουμε κατευθειαν στον κήπο σε θερμοκρασίες 15-20 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 6 - 10 ημέρες, αν διατηρούμε το χώμα του υγρό.

Βίντεο με την σπορά του θα βρειτε ΕΔΩ.

Μόλις τα φυτά μας φτάσουν τα 4-5 εκατοστά ύψος μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε στο χώμα του κήπου, η σε γλάστρες  στο μπαλκόνι.

Χρειάζεται αφράτο χώμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πως θα βελτιώσετε ένα κακό χώμα κήπου ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε όπως όλα τα λαχανικά μας μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για πράσινα λαχανικά.

Καλύτερα να μαζεύουμε με ένα ψαλίδι τα εξωτερικά μεγάλα φύλλα του φυτού, και να αφήνουμε τα μικρά στο κέντρο να μεγαλώνουν.

Έτσι θα έχουμε συνεχή παραγωγή φύλλων και μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, από το να κόψουμε όλο το φυτό.

Αν θέλουμε μουλιάζουμε τους σπόρους πριν την σπορά,για 24 ώρες σε νερό για πιο γρήγορη βλάστηση.

Μπορεί να μεγαλώσει και στην σκιά αλλα έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη σε ηλιόλουστες θέσεις.

Σίγουρα θα χρειαστεί αραίωση μπορούμε να αφήσουμε λίγο τα νεαρά φυτά να μεγαλώσουν και να μαζέψουμε αραιώνοντας τα φυτά.

Αφήστε περίπου 5 εκατοστά ανάμεσα στα φυτά που θα γίνουν αρκετά μεγάλα.

Μην αφήνετε τα φυτά να στεγνώσει το χώμα τους, τα φυτά ψυχρής περιόδου λατρεύουν το νερό, όπως τις Ανοιξιάτικες η Φθινοπωρινές βροχές.

Καλλιέργησε την ίδια εποχή λαχανίδες για ποικιλία φυλλώματος ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Λαχανίδες, σπορά, καλλιέργεια και φροντίδα του φυτού στον κήπο η σε γλάστρα

Οι λαχανίδες είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου και καλλιεργείται Άνοιξη και φθηνοπωρο. Ο δροσερός καιρός αναδεικνύει την γλυκιά γεύση του φυλλώματος του.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το κουνουπίδι,  τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Ξεκινάμε με σπορά σε βάθος 0,5 εκατοστά το πολύ σε θερμοκρασίες 15-20 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες την Άνοιξη κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία για να κερδίσουμε χρόνο.

Θα μεταφυτέψουμε τα φυτά  στον κήπο η σε γλάστρες μόλις η θερμοκρασία είναι στα επίπεδα που είπαμε και τα φυτά είναι περίπου 4-5 εκατοστά ύψος με 4-5 φύλλα.

Τα φυτά γίνονται μεγάλα και σίγουρα θα χρειαστεί να τα αραιώσουμε. Τα φυτεύουμε σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστά το ένα από το άλλο, η σε μια γλάστρα μόνο του κάθε φυτό.

Είναι σημαντικό τα φυτά να είναι καλά ποτισμένα, την περίοδο που δεν βρέχει.

Μεγαλώνει εξίσου καλά και στον ήλιο και την σκιά. Σίγουρα όπως όλα τα φυτά θέλει ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση.

Αναλυτικά η Ανοιξιάτικη σπορά σε βίντεο ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για πράσινα λαχανικά. 

Μαζεύουμε φύλλα από κάτω προς τα επάνω καθώς μεγαλώνουν στο φυτό. Όσο πιο μικρά είναι τα φύλλα τόσο πιο γλυκά και τρυφερά είναι.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σούπες, smoothies, πίτες. Εγώ φτιάχνω μια υπέροχη σάλτσα για τρουμπετινια και λαχανίδα που μας αρέσει πολύ.

Αν θέλετε να την δοκιμάσετε θα την βρειτε ΕΔΩ.

Καλλιεργήστε την ίδια εποχή και μαρούλι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μαρούλι, πως να σπειρουμε, να καλλιεργήσουμε και να απολαύσουμε άφθονο στον κήπο η σε γλάστρα

Αγαπημένο λαχανικό που ο δικός μας κήπος του δίνει ανώτερη γεύση. Πλούσιο σε βιταμίνη A μπορούμε να το καλλιεργήσουμε Άνοιξη και φθηνοπωρο.

Το μαρούλι είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό γλυκό στην γεύση που τρώγεται μόνο του σαν σαλάτα αλλα συνοδεύει πάρα πολλά αλλα πιάτα.

Σε θερμοκρασία  15 - 20 βαθμούς Κελσίου σπέρνουμε το μαρούλι απευθείας στο χώμα του κήπου η της γλάστρας σε εξωτερικό χώρο, αν όμως θέλουμε νωρίτερα παραγωγή για να τα βγάλουμε έξω όταν ο καιρός ζεστάνει, μπορούμε να κάνουμε και σπορά σε μικρά δοχεία.

Βίντεο με τις σπορές του μαρουλιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Αν κρατήσουμε το χώμα του υγρό ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 10 - 15 ημέρες.

Θα χρειαστεί να αραιώσουμε μετά την φύτρωση και τα νεαρά φυτά γίνονται σαλάτα αμέσως, μιας και είναι εύγευστα και τρυφερά.

Στην υπερβολική ζέστη βγάζει σπόρο, ενώ με τον παραμικρό παγετό χαλάει.

Κάνουμε μικρές διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες έτσι ώστε να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.

Ποτίζουμε τακτικά το μαρούλι μας να μην στεγνώνει το χώμα του που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να στραγγίζει καλά. Αν το μαρούλι μείνει απότιστο θα γίνει πικρό και σκληρό.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα για να μας δίνει πλούσιο φύλλωμα.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα φύλλα του μαρουλιού και όχι όλο το φυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μαρούλι περισσότερο καιρό από όταν αφαιρουμε όλα τα φυτά.

Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα του φυτού όσο είναι τρυφερά και αφήνουμε το εσωτερικό του να παράγει νέα φύλλα.

Αν θέλετε δεύτερη παραγωγή το φθηνοπωρο διαλέγουμε μια πιο δροσερή περιοχή  στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα το κλίμα,και αφού βελτιώσουμε το χώμα της σκεπάζουμε με ξερά άχυρα το χώμα που καταβρέχουμε κάθε μέρα για μια εβδομαδα.

 Μετά μπορούμε εκεί να σπειρουμε τα μαρούλια μας. Αν το χτυπάει ο ήλιος το μεσημέρι μπορούμε να σκιάσουμε την περιοχή με ύφασμα σκίασης και να κάνουμε ένα πιο δροσερό κλίμα για αυτά.

Χρειάζεται 6 ώρες ήλιο την ημέρα και όπου έχουμε ζεστό φθηνοπωρο προτιμούμε να το βλέπει ο πρωινός ήλιος.

Η σπορά θα γίνει σχεδόν στην επιφάνεια του χώματος και θα πιέσουμε ελαφρά με το χέρι για να κάνει καλή επαφή με το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Υπάρχουν άπειρες ποικιλίες μαρουλιού να επιλέξουμε. Εγώ συνήθως παίρνω 4-5 και σπέρνω λίγο από κάθε ποικιλία έτσι ώστε η σαλάτες μου να έχουν χαρακτήρα.

Η αγαπημένη μου σαλάτα μαρουλιού περιέχει διάφορα φύλλα μαρουλιού ρόκα, κάρδαμο τριμμένη φέτα,βαλσάμικο και μέλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και σχοινοπρασο.

Όλα αυτά τα λαχανικά μπορείς να τα έχεις ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και θα βρεις πως θα τα καλλιεργησεις στα λαχανικά ψυχρής περιόδου.

Μάθε να καλλιεργείς ραπανάκι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ραπανάκια, φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή στον κήπο η το μπαλκόνι

Το ραπανάκι είναι εύκολο ταχείας ανάπτυξης λαχανικό βολβού. Είναι κατάλληλο για να αρχίσει κάποιος την κηπουρική γιατί μόλις σε ένα μήνα μετά την σπορά μπορείς να χαρείς ραπανάκια στο τραπεζι σου.

Τους σπόρους τους σπέρνουμε Άνοιξη και φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 13-25 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να το κάνει να ανθίσει γρήγορα και ο βολβός ξυλοποιείται και χάνει την γεύση του, για αυτό προτιμάμε τον μέτρια δροσερό καιρό.

Θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε σκιά όμως πολλές φορές τότε δίνουν δύναμη στο φύλλωμα και δεν κάνουν βολβό.

Φροντίζουμε να έχουμε αφράτο καλής ποιότητας χώμα για να μην ζορίζεται ο βολβός, όπως και στα καρότα.

Προτιμούμε να τα σπέρνουμε απευθείας στο χώμα η σε γλάστρα στην οριστική τους θέση, γιατί δεν τους αρέσουν οι μεταφυτευσεις.

Το βάθος σποράς να μην υπερβαίνει τα ο,5 εκατοστά. Κάνουμε διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες για να έχουμε συνεχόμενη παραγωγή.

Η σπορά να είναι όσο το δυνατών πιο αραιή και μετά αραιώνουμε κι άλλο αφήνοντας 3-4 εκατοστά ανάμεσα στα μικρά ραπανάκια και 5-6 σε πιο μεγάλα.

Έχουμε αρκετές ποικιλίες να διαλέξουμε ανάμεσα σε κόκκινα, άσπρα, και δίχρωμα. Στρογγυλά η μακρυά που μοιάζουν με τα καρότα. Πιο μικρά η τα μεγάλα.

Αγαπάνε την υγρασία για αυτό φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα τους σε όλη την περίοδο της καλλιέργειας.

Διατηρούνται στο ψυγείο κομμένα μέχρι και 3 ημέρες μετά στεγνώνουν και δεν είναι τόσο νόστιμα.

Μάθε πως καλλιεργούμε ρόκα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ρόκα, πως την σπέρνουμε, την καλλιεργούμε και την φροντίζουμε στον λαχανόκηπο

Η  ρόκα είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο ψυχρής περιόδου φυλλώδες  πράσινο λαχανικό, με πικάντικη πιπεράτη γεύση, που καλλιεργείται ακόμα και σε γλάστρα.

Με καταγωγή από την μεσόγειο, και συγγενική σχέση με το μπρόκολο, και το λάχανο.

.Καλλιεργείται εύκολα και έχει γρήγορη ανάπτυξη και την πιο έντονη γεύση από όλα τα λαχανικά.

Σπέρνεται δυο φορές τον χρόνο, στις αρχές της Άνοιξης και το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά θα κάνουν την εμφάνιση τους σε 10 ημέρες περίπου.

Τα νεαρά φυτά θα μας δώσουν τα φύλλα τους σε 6-8 εβδομάδες αν διατηρούμε υγρό το χώμα τους.

Η σπορά μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ευρύχωρη γλάστρα. Τα φυτά μπορούν να αντέξουν ένα μικρο παγετό. Αλλά αν υπάρχει πιθανότητα  έντονου παγετού τα σκεπάζουμε με κατάλληλο ύφασμα.

Είναι το ιδανικό λαχανικό για καλλιέργεια σε γλάστρα η ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερή θέση αλλα προτιμά τον ήλιο.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε βάθος περίπου μισό εκατοστό, και το κρατάμε υγρό μέχρι να βλαστίσει.

Αν κάνουμε συνεχείς σπορές κάθε 10 ημέρες θα έχουμε συνεχή παραγωγή.

Για αραίωση αφήνουμε τα φυτά να μεγαλώσουν τα φυτά και αραιώνουμε μαζεύοντας τα φυτά για την σαλάτα μας.

Τα νεαρά φύλλα είναι πιο τρυφερά, όσο μεγαλώνουν γίνονται  πιο τραχιά. Τα άνθη που θα βγάλει είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας.

Αν αφήσουμε τον σπόρο να πέσει μέσα στην γλάστρα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα φυτρώσει μόνη της.

Μάθε να καλλιεργείς παντζάρι ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...