Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Διαβάζοντας πάρα πολλά άρθρα κυρίως ξένων επιστημόνων, ξεκίνησα να συλλέγω εδώ και χρόνια τα τσόφλια από τα αυγά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Ανακάλυψα πραγματικά ότι η ποσότητα από τα τσόφλια που πετάει στα σκουπίδια ένα μέσο σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και σε βάθος χρόνου ακόμα μεγαλύτερη.

Πριν προχωρήσω στα οφέλη η διαδικασία συλλογής τους είναι εξαιρετικά απλή. Τα ξεπλένετε καλά κάτω από την βρύση, και τα ρίχνετε σε ένα μικρο κουβαδάκι στο πάσο της κουζίνας η κάτω από το νεροχύτη.

Αν αναρωτιέστε... όχι δεν βρωμάνε αν τα ξεπλύνουμε καλά. Καθώς αυξάνονται τα πατάμε συνθλίβοντας τα για να χωρέσουν κι αλλα.

Έχουμε πει ότι το άζωτο, ο φώσφορος, και το κάλιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεια και την ανάπτυξη των φυτών. Το ασβέστιο είναι εξίσου απαραίτητο για τα τοιχώματα των κυττάρων που είναι φτιαγμένο ένα φυτό.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Το τσόφλι του αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, με την εισαγωγή τους στο χώμα του κήπου η της γλάστρας συμβάλουμε στην ενίσχυση του μετάλλου σε αυτό.

Σαφώς και θέλουν αρκετό χρόνο να λιώσουν μέσα στο χώμα όπως είναι, αλλα αν το κάνουμε συστηματικά τα επόμενα χρόνια, όπως καταλαβαίνετε χρόνο με το χρόνο τα οφέλη θα είναι τεράστια για το χώμα μας.

Έχουμε την επιλογή να τα μετατρέψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια η ακόμα καθ σε σκόνη, με την βοήθεια ενός μπλέντερ, η να βάλουμε τα παιδιά να το κάνουν σε ένα γουδί. Έτσι επιταχύνουμε την διαδικασία.

Μπορούμε να ενσωματώσουμε τα τσόφλια το φθινόπωρο στο χώμα του κήπου και να μεινουν εκεί ενεργώντας όλο τον χειμώνα.

Στην συνέχεια τα απλώνουμε στην επιφάνεια την Άνοιξη καθώς φυτεύουμε.

Συνηθίζω να ρίχνω τριμμένα τσόφλια αυγών στον λάκκο μεταφύτευσης κάθε φορά που φυτεύω κάποιο φυτό στον κήπο.

Τα τσόφλια θα μειώσουν την οξύτητα του χώματος και θα συμβάλουν στον αερισμό του.

Τσόφλια αυγών στον κήπο η τις γλάστρες

Πολλοί κηπουροί λένε ότι αποτρέπουν τα σαλιγκάρια να σέρνονται πάνω τους και να γδέρνονται, δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο για να το πω με σιγουριά.

Παρατήρησα όμως ότι οι γάτες δεν πάνε να σκάψουν εκεί που υπάρχουν τσόφλια αυγών. Ίσως για αυτές να είναι ενοχλητικά τα μικρά κοφτερά λέπια πάνω στο χώμα, η απλά δεν τους αρέσει η μυρωδιά.

Και φυσικά μπορούμε να τα προσθέσουμε στο κομποστ αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια και να πάνε χαμένα τα πολύτιμα συστατικά τους.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική, πως τα χρησιμοποιούμε

Η χρήση του αλατιού epsom στον κήπο δεν είναι μια μοντέρνα ιδέα. Αυτό το κοινό μυστικό ανάμεσα στους κηπουρούς, υπάρχει εδώ και πάρα πολλές γενιές. Η μοντέρνα τακτική τον χημικών φαρμάκων απλά το έκλεισε στο χρονοντούλαπο.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι να εντάξουμε τα άλατα epsom στα φυσικά ενισχυτικά του κήπου γιατί έχει παρατηρηθεί ότι, βελτιώνει την άνθηση των φυτών και στην πιο γρήγορη ανάπτυξη τους.

Αποτελείτε από ένυδρο θειικό μαγνήσιο (μαγνήσιο και θείο), το οποίο είναι καθοριστικό στην υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Το μαγνήσιο επιτρέπει στα φυτά να λαμβάνουν από το χώμα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πολύ πιο εύκολα, όπως το άζωτο και φώσφορο. Και μόνο για αυτό μια δοκιμή την αξίζει.

Βοηθά στην δημιουργία περισσότερης χλωροφύλλης που είναι ζωτικής σημασίας και το φυτό φωτοσυνθέτει πολύ πιο καλά.

Αν εξαντληθεί το μαγνήσιο του χώματος τα epsom το συμπληρώνουν χωρίς να έχουμε ανησυχία της υπερβολικής χρήσης όπως στα περισσότερα χημικά λιπάσματα. Αυτό το κάνει ασφαλές για όλα τα φυτά λαχανικά, λουλούδια, φρούτα.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φασόλια και τα λαχανικά που παράγουν φύλλα δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη, οι τριανταφυλλιές, η ντομάτα, η πιπεριά, απαιτούν άφθονο μαγνήσιο και η χρήση του διαφοροποιήσει την καλλιέργεια τους.

Υπάρχουν δυο τρόποι για υδατοδιαλυτό λίπασμα epsom:

α) Για διαφυλλικό ψεκασμό χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά της σούπας άλατα epsom διαλυμένα σε 2 λίτρα νερό. Το αδειάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε όλα τα φυτά μας μια φορά το μήνα.

β)Πότισμα στην ρίζα 1/2 κουταλιά άλατα epsom, διαλυμένα σε 2 λίτρα νερό στο ποτιστήρι και ποτίζουμε κάθε 15 ημέρες.

Στις τριανταφυλλιες ιδικά το διαφυλλικό πότισμα νωρίς το πρωί είναι ότι καλύτερο.

Στην ντομάτα και την πιπεριά 1/2 κουταλιά της σούπας μαζί με το λίπασμα όταν κάνουμε μεταφύτευση θα βοηθήσουν τα φυτά με μια καλή εκκίνηση.

Χρησιμοποιώ τα άλατα epsom πολλά χρόνια στον κήπο μου και εγώ έχω δει τεράστια διαφορά στα φυτά μου. Δεν χάνετε τίποτα, φέτος να τα προσθέσετε στην διατροφή του κήπου και να δοκιμάσετε την διαφορά.

Άλατα epsom στα φυτά και την κηπουρική

Άλατα epsom ως εντομοκτόνο:

Μπορούν να λειτουργήσουν σαν αποτρεπτικό για σκαθάρια και αλλα παράσιτα του κήπου, είτε προληπτικά, είτε σαν μια μορφή αντιμετώπισης.

Διαλύουμε ένα φλιτζάνι άλατα epsom σε 20 λίτρα νερό. Το εφαρμόζουμε με ψεκαστήρα στα φυτά που έχουν προσβληθεί, βρέχοντας καλά τα φύλλα. Μια φορά την εβδομαδα ανάμεσα σε ψεκασμούς που χρησιμοποιούμε με αλλα προϊόντα η με αυτό το διάλυμα φτιάχνουμε το βιολογικό φάρμακο.

Κηπουροί ισχυρίζονται ότι μια σειρά από άλατα γύρω από την ρίζα του φυτού τους απάλλαξαν από τα σαλιγκάρια, μιας και γδέρνουν το δέρμα του κάνοντας τον να στεγνώνει και να πεθαίνει.

πχ προσθέτουμε το neem oil για τις αφίδες όπως περιγράφεται ΕΔΩ.

Τα άλατα epsom θα τα βρειτε σε ηλεκτρονικά η φυσικά φαρμακεία, και στα καταστήματα πρώτων υλών για καλλυντικά.

Τα sensities  έχουν άλατα ΕΔΩ

Μπορείτε να τα πάρετε με έκπτωση ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ .

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τούτα της ντομάτας (Tuta absoluta), εντοπισμός της ασθένειας, προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση

Η τούτα είναι ένα έντομο που προσβάλει κυρίως τις ντομάτες μας τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενους ρυθμούς.

Τούτα της ντομάτας (Tuta absoluta)

Είναι από τους χειρότερους εχθρούς τις ντομάτας και μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα σολανοείδη όπως  μελιτζάνα, πιπεριά, και πατάτα.

Μπορεί να αναπαραχθεί μέχρι και 12 φορές μέσα σε μια σεζόν και να μην αφήσει τίποτα από αυτά τα φυτά.

Στην ουσία είναι ένα λεπιδόπτερο (κάτι σαν πεταλούδα), που γεννά τα αυγά της πάνω στα φύλλα. Από τα αυγά θα βγουν μικρές κάμπιες που είναι και αυτές που κάνουν την ζημιά στο φυτό. 

Τρώνε φύλλα βλαστούς και φτάνουν μέχρι τον καρπό που τον τρυπάνε με αποτέλεσμα να σαπίζει από το εσωτερικό.

Τούτα της ντομάτας (Tuta absoluta)

Η εξάπλωση είναι πολύ γρήγορη αν δεν είμαστε παρατηριτικοί και αν δεν την προλάβουμε είναι πολύ δύσκολο να την καταπολεμήσουμε.

 Δεν υπάρχουν θηρευτές στην χώρα μας άρα δεν έχει να φοβάται τίποτα τριγύρω, εκτός από εμάς.

Καταρχάς θα ξεκινήσουμε από τα πρακτικά δεν φυτεύω ποτέ όλα τα φυτά σε μια θέση γιατί έτσι λειτουργούν σαν σημαδούρες όχι μόνο για την τούτα αλλα για όλες τις ασθένειες.

Θα παρατηρήσετε ότι τα φυτά μου στον λαχανόκηπο είναι σχεδόν ανακατεμένα, πράγμα που μπερδεύει την ασθένεια όταν δεν βρει κοντά άλλο ίδιο φυτό.

Αν πάθει κάτι σοβαρό και μη αντιμετωπίσιμο θα βγάλω το φυτό από την ρίζα να σώσω τα υπόλοιπα.

Ο δεύτερος τρόπος που εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζω είναι η φύτευση κατιφέ και σκόρδου ανάμεσα στα φυτά και τα δυο όπως και ο βασιλικός είναι εντομοαπωθητικά και συμβάλουν στην προστασία του λαχανόκηπου.

Ιδικά το σκόρδο είναι από τα φυτά που θα σας απαλλάξουν από την τούτα.

Ξεκινώντας θα πούμε ότι ελέγχουμε τακτικά τα φυτά για παρουσία αυγών κάτω από φύλλα. Θα δείτε μικρά άσπρα σημαδάκια σαν τελίτσες.

Τούτα της ντομάτας (Tuta absoluta)

Κόβουμε και καταστρέφουμε τα συγκεκριμένα φύλλα όσο είναι νωρίς. Δεν τα βάζουμε στο κομποστ.

Ξεκινάμε ψεκασμούς με μειγμα σκορδέλαιο:

Σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 5 ml έλαιο σκόρδου ( θα το βρούμε στα φαρμακεία και στα ηλεκτρονικά και on line)

Αν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί ψεκάζουμε τα φυτά κάθε δεύτερη η τρίτη ημέρα την πρώτη εβδομαδα. Την δεύτερη  ψεκάζουμε 2 φορές και τις επόμενες 2 από μια φορά μετά μπορούμε να ελαττώσουμε μια φορά κάθε 15 ημέρες προληπτικά.

Τούτα της ντομάτας (Tuta absoluta)

Αν έχετε ιστορικό τούτας στον κήπο μπορείτε να ψεκάσετε προληπτικά 1 φορά το μήνα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια στο χώμα η σε γλάστρες στο μπαλκόνι

Αν οι φράουλες είναι ένα από τα φρούτα που σκέφτεστε να καλλιεργήσετε φέτος, να σας πω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχετε τις δικές σας φράουλες για πολλά χρόνια στον κήπο η το μπαλκόνι σας, φτάνει να ακολουθήσετε κάποια σημαντικά βήματα.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Έχουμε δυο τρόπους να αποκτήσουμε φράουλες. 

α) Να τις σπειρουμε μόνοι μας

β) Να πάρουμε έτοιμα ριζώματα φράουλας από κάποιο φυτώριο. Τα ριζώματα μπορεί να είναι έτοιμα φυτά η μόνο η ριζά του φυτού χωρίς χώμα και φύλλα που είναι και πιο οικονομικό.

Η σπορά

Η σπορά μας δίνει την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ποικιλίες που ίσως να μην υπάρχουν στην αγορά σαν έτοιμα ριζώματα.

Αν βρούμε μια φράουλα στο εμπόριο που μας αρέσει μπορούμε από τους σπόρους της να αποκτήσουμε φυτά που θα έχουν τον ίδιο καρπό (δεν συμβαίνει με όλα τα φρούτα αυτό)

Οι περισσότερες φράουλες στο εμπόριο είναι υβρίδια, δηλαδή διασταύρωση δυο η περισσοτέρων ειδών για να είναι πιο ανθεκτικά τα φυτά σε ασθενειες.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Το πιο δύσκολο μέρος της καλλιέργειας είναι η βλάστηση των σπόρων. Οι σπόροι βρίσκονται σε νάρκη για να ξυπνήσουν θέλουν ένα δυνατό σοκ ζεστής μετά από δυνατό κρύο.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας τον σπόρο στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες (προσποιούμενοι το χειμώνα), μέσα σε σακουλάκι η βαζάκι που να μην περνάει υγρασία.

Βγάζουμε τους σπόρους από το ψυγείο και τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν έχετε βαρύ χειμώνα στα μέρη σας με χιόνια θεωρώ ότι αυτό θα γίνει από μόνο του με τις συνθήκες του καιρού, αλλα δεν χάνετε κάτι να το επαναλάβετε.

Μετά από 1 ημέρα, σπέρνουμε τους σπόρους μας σε καλά στραγγιζόμενο ανάλαφρο χώμα

Βίντεο με την σπορά θα βρειτε ΕΔΩ.

Κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες αρχές της Άνοιξης. Μπορεί να πάρει ακόμα και 6 εβδομάδες για να βλαστίσει ο σπόρος.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Σπέρνουμε εντελώς στην επιφάνεια και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε καπάκι στο σπορείο για να μην χάνουμε υγρασία και στεγνώνει το χώμα.

3-4 σπόρους σε κάθε δοχείο είναι ένταξή. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κάνουν καλή επαφή με το χώμα που καλύτερα είναι έχουμε βρέξει από πριν.

Μόλις τα φυτά μας φτάσουν τα 4-5 εκατοστά τα σκληραγωγούμε και μπορούμε να τα βγάλουμε έξω αφού έχουν περάσει τα κρύα.

Πως σκληραγωγούμε τα φυτά που έχουμε σε εσωτερικό χώρο ΕΔΩ.

Φύτευση φυτών

Μεταφυτεύουμε τα νεαρά φυτά σε γλάστρες η παρτέρι που έχουμε προετοιμάσει με καλής ποιότητας χώμα και κομποστ, σε απόσταση 10-15 εκατοστά το ένα από το άλλο, και σε ηλιόλουστη θέση.

Μπορούμε να βρούμε στην αγορά σάκους με θέσεις και να βάλουμε εκεί τις φράουλες μας, η κρεμαστά καλάθια που επίσης είναι πολύ όμορφα.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Μια ιδιαιτεροτήτα στην φύτευση. Τα φυτά έχουν έναν αφαλό που από εκεί βγαίνουν τα φύλλα. Φροντίστε αυτός ο αφαλός να είναι έξω από το χώμα και να να παραμείνει έξω και μετά τα ποτίσματα, αλλιως τα φυτά θα χαλάσουν.

Βίντεο με την μεταφύτευση ΕΔΩ.

Η φράουλα έχει ένα πολύ επιφανειακό ριζικό σύστημα και χρειάζεται εντατικό πότισμα γιατί στεγνώνει γρήγορα. Επίσης μπορούμε να στρώσουμε μια στρώση άχυρο γύρω από τα φυτά έτσι ώστε να κρατάμε υγρές τις ρίζες και τα φρούτα όταν θα βγουν δεν θα ακουμπούν στο χώμα για να σαπίζουν.

Λιπαίνουμε στην αρχή της Άνοιξης που γίνεται η εκκίνηση των φυτών και σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας και καρποφορίας μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά.

Οι φράουλες σας στην διάρκεια του καλοκαιριού θα βγάλουν μακρυά κλαδιά με ¨γόνατα¨. Μόλις το γόνατο ακουμπήσει σε χώμα θα βγάλει ρίζες και φύλλα. Αυτά είναι τα νέα σας φυτά. Μπορείτε να τα φυτέψετε και να ανανεώνετε την παραγωγή σας από εξασθενημένα παλιά φυτά.

Βίντεο με αυτήν την διαδικασία ΕΔΩ.

Τα φυτά χρειάζονται άμεσο ηλιακό φως 6-10 ώρες την ημέρα.

Τις φράουλες τις λατρεύουν τα πουλιά, για να αποτρέψετε το τσιμπολόγημα σκεπάστε την καλλιέργεια με ένα τούλι.

Φράουλες, σπορά και καλλιέργεια

Όπου υπάρχει βαρύς χειμώνας κόψτε τα ξερά φύλλα με τα πρώτα κρύα και σκεπάστε με μια γερή στρώση άχυρο την καλλιέργεια. Το στρώμα αυτό το αφαιρουμε νωρίς την Άνοιξη για να μην εμποδίσει τα φυτά να βγάλουν φύλλα.

Οι φράουλες είναι έτοιμες 4-6 εβδομάδες μετά την άνθηση. Κόβουμε προσεκτικά τον καρπό χωρίς να τραβάμε και ξεριζώσουμε το φυτό.

Καταναλώνουμε αμεσα τα φρούτα που κόψαμε γιατί η ζάχαρη που περιέχουν μετατρέπεται σε άμυλο μέσα σε λίγες ώρες.

Μπορούμε να καταψύξουμε τις φράουλες μέχρι και 2 μήνες.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πεπόνι, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε το φρούτο στον κήπο μας

Το πεπόνι είναι ακόμα ένα διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, η κίτρινη γλυκιά σάρκα το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή μαζί με το καρπούζι που συνήθως τα καλλιεργούμε μαζί μιας και έχουν τις ίδιες απαιτήσεις.

Πεπόνι, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες να επιλέξετε κυρίως για το πια ευδοκιμεί καλύτερα στην περιοχή σας και ποια ικανοποιεί τα γευστικά σας γούστα.

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τα πεπόνια μας νωρίς θα τα σπειρουμε 4-6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης.

Σπέρνουμε επίσης κατευθειαν στην οριστική τους θέση στο χώμα όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί στους 16°C και πάνω. Και στις δυο περιπτώσεις χρειαζόμαστε αυτές τις θερμοκρασίες για να βλαστίσει ο σπόρος  σε 3-10 ημέρες.

Κρατάμε πάντα την σπορά μας σε σταθερή υγρασία και δεν αφήνουμε να στεγνώσει το χώμα.

Πως θα φτιάξετε το ιδανικό χώμα για σπορές ΕΔΩ.

Πεπόνι, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Όταν τα φυτά μας βγάλουν 3-4 κανονικά φύλλα μπορούμε να τα μεταφέρουμε στην θέση τους, αφού έχουμε προετοιμάσει σωστά το χώμα με καλά χωνεμένη κοπριά η κομποστ.

Προτιμήστε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο γιατί χρειάζονται όλη την δύναμη του ηλίου για να γίνουν γλυκά και εύγευστα. Επίσης ο ήλιος βοηθά να στεγνώνουν τα φύλλα του φυτού και να μην έχουμε ασθενειες.

Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε ευρύχωρες γλάστρες 2-3 φυτά μαζί, λόγο του ότι είναι μικρότερα σαν μέγεθος από τα καρπούζια με λίγη βοήθεια από εμάς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε και σαν αναρριχώμενα σε μικρούς χώρους.

Σπέρνουμε το σπόρο σε βάθος περίπου 1 εκατοστό.

Ποτίζουμε τακτικά γιατί η καλλιέργεια τους βασίζεται στο νερό όπως και το καρπούζι.

Λίπανση  μια φορά το μήνα και την περίοδο της ανθοφορίας μια ενίσχυση με ένα υδατοδιαλυτό υγρό λίπασμα ανάμεσα θα τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται.

Όταν δημιουργηθεί ο καρπός μειώνουμε λίγο το πότισμα για να γίνουν πιο γλυκά, χωρίς φυσικά να αφήσουμε το φυτό να διψάσει.

Πεπόνι, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Λόγο του τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται πριν από τα θηλυκά μην απογοητευτείτε αν στην αρχή βλέπετε άνθη αλλα όχι καρπούς.

Μην αποθαρρύνετε τις μέλισσες από τα φυτά σας αν δεν έρθουν να γονιμοποιήσουν αυτές δεν θα έχετε καρπό.

Αν θέλετε πιο γλυκά πεπόνια ενισχύστε την γεύση τους  διαλύστε 1 κουταλιά άλατα epsom σε 2 λίτρα νερό και ψεκάστε τα φυτά σας νωρίς το πρωί, όταν οι καρποί έχουν δημιουργηθεί. Μια φορά την εβδομαδα η στις 10 ημέρες.

Για να μαζέψουμε το πεπόνι πρέπει στο κοτσάνι που συνδέει τον καρπό με το φυτό να δούμε μια ρωγμή. Ο καρπός αν είναι έτοιμος ξεκολλά εύκολα από το φυτό.

Τα φυτά δίνουν καρπό σε 75 - 90 ημέρες ανάλογα την ποικιλία. Μπορεί να αντέξει σε σκιερό μέρος μια εβδομαδα μετά την κοπή του από το φυτό και 3-4 ημέρες στο ψυγείο σε φέτες, κλεισμένο με μια μεμβράνη.

Μάθε να καλλιεργείς καρπούζι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...